16F877 ve role ile 220 V ac reduktor motoru durdurup calistirmak

sosyetikky

Üye
Katılım
31 Eki 2011
Mesajlar
5
Puanları
1
Arkadaslar bitirme projemiz icin bi makina yaptik ve bu makinanin motorunu 16f877 pic islemci ile durdurup calistirma yapmamiz gerekio.
projemizi sole anlatiyim tel duzeltme makinasi.makina teli tuzeltio ve cikartio cikisinda 25 cm lik bir boru dusunun onun ucunda sensor olmali bu sensor teli gorunce motor durucak teli keski ile kesicez ve kesilen tel sensorun onunden cekilince motor tekrar calisicak bu sekilde bi sistem yapmamiz gerekio.
bende pic hakkinda cok az bilgiye sahibim. 16 f 877 role ye baglanicak rolede sadece anahtar. picten logic 0 gittiginde role kisa devre motor calisio ligic 1 gittigindede role acik devre motor duruo. input olarak kontrolde sadece sensorle.
bira tane daha input eklenebilir genel bi acma kapama dugmesi olarak.
tahmn cok basit bi programi var bana bunun programi konusunda yardimci olabilirsenz cok fazla tesekkr ederm bide baglantilar ile hangi port input hangi port output olucak tarzi ????
 
sn sosyetikky
kolay gelsin diyeyim öncelikle 16f877 işlemci degil mikro kontrolcüdür projende picin hangi çıkışlar giriş çıkış olacak sana kalmış bir şey yazılımla belirtirsin kullanacagın sensörde önemli digital mi analog mu ona göre bir picin girişini uyaracak bir devre yaparsın tahminim bir transistör ve bir kaç direnç işini görür sanırım çıkışta kullancagın röle de önemli pic için uygun olamlı ayrıca röle bacakalrı arasına diyot veya kondansatör veya direnç atmalısın röleleri transistör üzerinden sürmez iyi olur
 
bu iş için 16f877 çok büyük 12f675 bile yeterli sizin için. eğer doğru anladıysam sizin için bir veya iki buton olacak.
tek buton borunun ucunda
tel borunun ucuna geldiği anda sistem duracak, ta ki tel gidinceye kadar. eğer yanlış anlamadıysam bunu bir transistörle bile yapabilirsiniz. yok illa mikrodenetleyici derseniz o da olur ve çokda kolay olur.
 
sn youngman_2 , ilginiz icin tesekkr ediyorum :) sisiznde bahsettiginiz gibi isin donanim kismini arastirdm roleye diyotlu baglanti yapilicak flan sensorle ilgili .hardware sikintisi yok smdilik ama iste programlama kismini bilmiyoruz orda sikinti var :) ama su dediginiz role bacaklarini transistorle baglama konusunu bilmiorum diotla biliorum transistorle daha iyi olur bilginiz varsa paylasirsanz sevnrm :)
 
sn omereliusuk, ilginiz icin tesekkrler :)
bu pic konusunda cok bilgili degilim ama elektronik anlamda donanimda sikintimiz yok fazla hatta bizde sizin dediginz tarzda baski devrede dusunduk ama bu bitirmeyi yaptigimiz hoca picle istedi iste :)
pic e programi yazma yukleme gibi konularda sikinti var bilginz tecrubenz varsa yardmci olursanz sevnrm tesekkrler :)
 
sn omereliusuk,
paylasiminizi indirdim rar dosyasinin icinden bicok dosya cikti bunlardan .dsn uzantili olani isis te acicam .hex olani 16f877 ye yuklicem sanirim bu konuda da yardimci olurmusunz :)
cok cok tesekkr ederm :)
 
işinize yaradı mı bilmiyorum. bir de 16f877a fuse ayarlarını yapmanız gerekir.
untitled .dsn adlı dosyayı isiste açın ve deneyin işinize yararsa ne ala. basic dilinde yazıldı.
eğer çalışmıyorsa
16f877a adlı entegreyi çift tıklayın. untitled bas adlı yazıyı görün. eğer untitled.bas adlı yazı yoksa yanındaki kutucuğu tıklayarak untitled. bas adlı dosyayı gösterin.
ardından play dügmesine basın

untitled.bas uzantılı dosyayı protonda açarsanız nelerin yapıldığını görürsünüz. bir de gerçekten 16f877a bu sistem için çok büyük bir entegre. daha basiti 16f628a var "daha basitinden kastım daha küçük.". hatta 12f675 bu daha küçük ve bu iş için neredeyse ideal bir entegre. gerçi fiyat olarak hem 628a hem de 675 aynı. bu devre için en ideali 12f675 boyut olarak en küçüğü o.
umarım yardımcı olmuşumdur. kolay gelsin.
 
dediklerini aynen denicem suan bayram oldugu icin bende programlar yok bayramdan sonra arkadasin bilgisayarindan yapicaz :)
bu arada bayraminiz mubarek olsn.
son olarak 12f 675 veya 628 daha kucuk daha uygun fakat sizin paylastiginiz programi bu 675 veya 628 den birine atsak calisirmi ?
tekrar cok tesekkr ederm ilginiz emeginz icin allah razi olsn..
 
bas dosyası üzerinde biraz değişiklik yapmak gerekir.
 
bu uygulama için pic e gerek var mıdır? dijital komponent bilgisi ile geliştirilebilir gibi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,360
Mesajlar
917,020
Kullanıcılar
450,231
Son üye
matrix96

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst