Merhaba arızalı olarak bir tanıdığımın verdiği led trafoyu tamir etmek için açtım. Trafo 12V ve amperinin ne olduğu belli değil. Üzerinde bir yere 33A yazmışlar ama kandırmaca .İlk bakışta 33A görünce amperi zannediyor insan ama dikkat edince product name 33A led driver yazıyor
İlk etapta yanan malzemeleri tespit ettim ve değiştirdim.
Değişen malzemeler:
4A köprü diyot
Mosfet üzerindeki 8N65 ,ben FQPF12N65C taktım.
Mosfet source bacağına bağlı 0.27ohm direnç
Mosfetin gate bacağına bağlı 10R ve 1N4148 diyot
Devre üzerinde küçük bir smd kart var.Bu kart üzerinde 2F ,1P ve 6 pin pwm entegresi var. Bunları da ölçtüm arızalıydı hepsini değiştirdim. PWM entegresinin ne olduğu hangi firma üretmiş üzerindeki koddan bulmak imkansız. O nedenle ben de bacak bağlantılarına göre tespit ettiğim ve mosfeti sürebilecek OB2273 ün muadili olarak üretilen 73A49 entegresini taktım.
TL 431A, MBR20100 schottky diyot ve optokuplörü söküp ölçtüm sağlam.
Devre çok basit ve tamir edilmeye değecek bir trafo olmamasına rağmen çalıştırmak için inat ettim.Zaten üzerinde yanmayan parça kalmamış.
Kondansatörleri ve diğer devre elemanlarını da söküp test ettim sağlamlar.
Karta enerji verdiğimde (100W seri lamba üzerinden) Çıkışda 12V ölçüyorum ve başlıyor sıfır volta kadar düşmeye .
Bu arada Primer katında VDD -GND arası 13V
Optokuplörün led bacaklarını devreden ayırdım. Çıkış 18V civarına çıkıp tekrar düşmeye başlıyor.
Start up direnci sağlam olmasına rağmen değiştirdim .Yine aynı sorun devam ediyor.
Girişdeki ve çıkıştaki elektrolitik kondansatörleri bile deneme amaçlı başka kondansatörler ile değiştirerek test ettim olmadı.
Bu arada ilk enerji verdiğimde çıkışda voltaj var sonra hemen sıfıra kadar düşüyor. Enerjiyi kesiyorum tekrar veriyorum ama çıkışta voltaj olmuyor.Bir bekleme süresi gerekiyor.
Bu arızayı ben anlayamadım. Sebebi ve çözümü için bilgi paylaşımı yapacak arkadaşlar varsa memnun olurum.