Şont reaktörlü kompanzasyon

sinan__

Üye
Katılım
6 Kas 2008
Mesajlar
148
Puanları
1
İyi aksamlar.Kamu da elektrik teknisyeniyim.Bagli bir kurumda kompanzasyon,kapsitiften cezaya girmis.Kontrol etmem söylendi.Pek anlamadigim şont reaktor+kondansatörlu sistem mevcut.
Bu kurumda bilgisayarlar,yazicilar,upsler,klimalar ve bir cok elektronik cihaz mevcut.
Onceden sistem saglikli calisiyorken şimdi böyle birşey olmasından öturü, kurulumdan sonra ilave elektronik cihazlarin gelmis olmasi,dolayisiyla şont reaktörün yetersiz kalmasi gibi bir dusuncem var.
Endekse baktigimda
1.80: 14.536,48
5.80: 0.040
8.80: 7.507,96
28 gunluk faturam bu.
Simdi burda sorun bariz sekilde asiri kapasitif gorunuyor.Ama enduktifin de bu kadar düşük olmasinin sebebide mi asiri kapasitif yazmasi?Şont reaktorlerle ilgili sorun var gibi görünüyor henuz bakmadim ama,eger yetersiz şont reaktor olmasi durumunda kapasite artırımına gidilse bu durum duzeltilebilirmi.Hayirli aksamlar simdiden yardimlariniz için teşekkürler
 

Ekli dosyalar

  • IMG-20230306-WA0025.jpg
    IMG-20230306-WA0025.jpg
    207.3 KB · Görüntüleme: 33
  • IMG-20230306-WA0023.jpg
    IMG-20230306-WA0023.jpg
    217.9 KB · Görüntüleme: 34
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sürekli devrede kalan kondansatör yok ise, endeks farklarını değerlendirip, RGKR üzerinde varsa bilgileri de değerlendirerek uygun reaktör gücü hesaplanmalı ve sisteme dahil edilmelidir.
Bu gibi durumlarda mevcutları koruyup ilave reaktör yapmanız daha ekonomik ve birbirine yedek oluşturur. İlave reaktörleri RGKR bağımsız olarak sistemin güç katsayısını ölçüp reaktör sürücüyü tetikleyebilecek, analizör, veya cihazlar var. ALRON elektronik ve Corbus Elektronik firmalarında işinize yarayacak ürünler var.
 
İyi akşamlar.Sorunu çözüldu.Detayli anlatmak istiyorum.Sistemin yanina geldigimde RGKR sinin ayarlarina baktim olmasi gerektigi gibiydi.Ve sadece 1 kadaeme şont kontaktorü cekiliydi.12 kademe kondansatör,3 kademe 5 er kvar şont reaktör icin uygulama yapilmis.1,5*3 tanede sürücü ile yol verilen şont reaktor var. Kademeleri test ettim sorunsuz devreye alinip veriliyordu.Dolayisiyla RGKR arizasini saf disi biraktik.150/5 akim trafosu kullanilmisdi.Roledeki ayar 30 olarak girilmiş,dogru.Ama bu kadar kapasitif yazmasina ragmen tek kademe şont reaktor kontaktorünun devrede olmasi garip geldi.Bina giris sigortasindan akım olctum 60 amper cikti.Roleden baktigimda 16 amper okudum.Sasirdim.Tekrarladim olcumleri ve anladim ki role ve kompanzasyon sisteminde hata yok,o gorevini yapiyor ama tabiiki gorebildigi guce gore kademe ayari yapiyor.Yandaki dagitim panosunu inceledigimde akim trafolarindan daha once alinmis bir hat gordum.Sisteminintam anlamasam da,jenerator icin alinmis transfer oanosuna girmiş,dönüp ayni panoda farkli yerlwri beslemis.Yani jenerator tum binayi degil kritik yukleri beslesinler diyerek ayrim yapmislar ama bunu degisik sekilde yapip,RGKR sinin olcdugu degerle,asil akim dgeri arasinda fark olsdurmuslar.Dolayisiyla sistem hatali olcum yapmis ve hatali kompanze etmis.Baglantiyi değiştirdiğimde roledeki degerle bina girisi akim degerleri birbirini tuttu ve şak diye 3 kademe şontu devreye aldi.Dolayisiyla jeneratorun montajini yapana rahmet okudum.
 
Sn. Sinan, kutlarım iyi yapmışsınız. Yalnız jeneratör devredeyken kompanzasyonun devreye girmesi bazı sorunlar çıkarabilir. Ne gibi sorunlar olduğu forumumuzda fazlasıyla mevcut. O nedenle jeneratör çalışması sırasında kompanzasyonun devre dışı kalması için tedbir almanız gerekebilir. Bu konuda ansızın bir problem yaşamaktansa ya uygun bir zamanda jeneratör ve kompanzasyon oluyor mu test edin. Yada baştan önlem alın.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,773
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst