Şehzadebaşı Cami(İşini her daim koru..)

Bu tür güzel olayları konu edelim mi ?


  • Kullanılan toplam oy
    5

Avamotre

Üye
Katılım
2 Kas 2019
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
26
Konum
İstanbul
Yetkili Mühendisin Ağızından;

"Cami bahçesini çevreleyen havale duvarında bulunan kapıların üzerindeki kemerleri oluşturan taşlarda yer yer çürümeler vardı. Restorasyon programında bu kemerlerin yenilenmesi de yer alıyordu. Biz inşaat fakültesinde teorik olarak kemerlerin nasıl inşaat edildiğini öğrenmiştik fakat taş kemer inşaası ile ilgili pratiğimiz yoktu. Kalıbı yaptık. Sökmeye kemerin kilit taşından başladık. Taşı yerinden çıkardığımızda hayretle iki taşın birleşme noktasında olan silindirik bir boşluğa yerleştirilmiş bir cam şişeye rastladık. "

-Şişenin içinde dürülmüş beyaz bir kâğıt vardı. Şişeyi açıp kâğıda baktık. Osmanlıca bir şeyler yazıyordu. Hemen bir uzman bulup okuttuk. Bu bir mektup idi ve Mimar Sinan tarafından yazılmıştı. Şunları söylüyordu:

-"Bu kemeri oluşturan taşların ömrü yaklaşık 400 senedir. Bu müddet zarfında bu taşlar çürümüş olacağından siz bu kemeri yenilemek isteyeceksiniz. Büyük bir ihtimalle yapı teknikleri de değişeceğinden bu kemeri nasıl yeniden inşaa edeceğinizi bilemeyeceksiniz. İşte bu mektubu ben size, bu kemeri nasıl inşa edeceğinizi anlatmak için yazıyorum." Koca Sinan mektubunda böyle başladıktan sonra o kemeri inşa ettikleri taşları Anadolu´nun neresinden getirttiklerini söyleyerek izahlarına devam ediyor ve ayrıntılı bir biçimde kemerin inşasını anlatıyordu.

Bu mektup bir inşanın, yaptığı işin kalıcı olması için gösterebileceği çabanın insanüstü bir örneğidir. Bu mektubun ihtişamı, modern çağın insanlarının bile zorlanacağı taşın ömrünü bilmesi, yapı tekniğinin değişeceğini bilmesi, 400 sene dayanacak kâğıt ve mürekkep kullanması gibi yüksek bilgi seviyesinden gelmektedir. Şüphesiz bu yüksek bilgiler de o koca mimarin erişilmez özelliklerindendir. Ancak erişilmesi gerçekten zor olan bu bilgilerden çok daha muhteşem olan 400 sene sonraya çözüm üreten sorumluluk duygusudur."

Kıssadan hisse: Yaptığımız işleri her zaman bir imza olarak görelim. Yaparken o anı değil ileriyi düşünüp yapalım.
 
Bu şişenin ve kağıdın fotoğrafı varmı.
 
@kesmez Şimdi bilirsiniz ki Osmanlı tarihine ne yazık ki sahip çıkamadık. Piri Reis'in haritasının başına gelenleri biliyorsunuzdur. Araştırma yaptım lakin şişe ve görsele ulaşamadım. Alakasız görseller mevcut onları da paylaşmak istemedim. Ama araştırmalarım devam etmekte.
 
Selimiye camii yalnış bilmiyorsam ustalık eseridir. Ama gelin görün ki bizim büyük düşünürlerimiz cami duvarından 2 metre uzağına çevre düzenlemesi diye ağaç dikmişler. Kimbilir hangi akıla hizmet ediyorlar. Sanırım Koca Sinan bunu neden düşünmemiş bari biz akıl edelim demişler. Kimse kusuruma bakmasın, 100 yıl ve daha önce yapılan bir ibadethaneye girdiğimde aldığım huzuru, şimdiki betonlara girdiğimde alamıyorum. Ve ortalık ibadethaneden geçilmiyor.(huzur vermeyen yapılar olarak)
 
@paskomya Sadace keşke onla bitse, restorasyon adı altında alakasız işler yapıp tarihi mahvettiler. Surlar harabeye döndü, ibadet haneler tarihi dokusunu kaybetti. Bundan 400-500 yıl önce yapılan yapıları doğa bile bu kadar mahvetmedi.
Dipnot: Japonlar bina altı ray sistemini Mimar Sinan sayesinde keşfetmişlerdir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,960
Mesajlar
913,921
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst