İnternette Microsoft Edge ve Yandex Browser'ları Arasındaki Bariz Hız Farkı

İspatlaması mümkün değil ama MS ürünlerinin biz daha adres çubuğuna adresi yazarken bile bu datayı işlemeye başlayıp profillediği ve bunu reklam vs işler için kullandığına eminim.
çerezleri kullanmayan bir medya göster bana.

Benim sistem CORE2 DUO.2009 model bir LAPTOP :D
Açılış ecik geç olsa da hala tıkır tıkır çalışıyor.
SYST.webp
Ben gıcıklık olsun diye 2 ayrı browseri açtım. CHROME ve oyun için firefox.
Bir de utanmadan müzik programı koydum ki müzik dinleyim.
İşlemci yükü ve RAM kullanımı için de sistem monitörlerini açtım.
Ekran görüntüsünü anlayabilen arkadaşlar durumu anlayacaklardır :D

Benim eski laptop da HP 550 olup 2009' da "günün fırsatı" internet kampanyasından bilgisayarcımın netten tıklayıp onu seçmesiyle dağıtım deposundan beraberce gidip teslim almıştım. O günden beri hala mükemmel çalışıyor, bir gün sıkıntı çıkarmadı, "Eski toprak" bilgisayar diyelim eski ve çok sağlam insanlar için de söylendiği gibi.

Yeni aldığım 13. nesil işlemcili (Ryzen 7) ince laptop Huaewei' den ise işletim sistemi açılmamasıyla ve çok narin yapıda olan gövde yapısıyla oldukça sorun çıkardı. Bu nedenle yeni satın alacaksanız Huawei markası yerine HP veya Dell markasını öncelikle tercih edin.

Yandex Browser'ın akşam sistemde açılma sıkıntısı olduğundan yeni sürümüyle akşam tekrar kurarken şu yazı dikkatimi çok çekti. "Yandex Browser en eski ve en hantal PC sistemlerinde bile çok hızlı açılıp çalışacak şekliyle dizayn edilmiştir" yazısı kısa bir an için bu kurulum anında geçti. Buna daha önce dikkat etmedim.. Kolay gelsin.

Bugün 3. nesi i5 li dizüstüne UBUNTU STUDIO 24:04 LTS sürümünü kurdum.
Sistem SSD li olmasına rağmen kurulum neredeyse yarım saat kadar sürdü.
Yapılandırma ve bazı ayarların yapılması da neredeyse 1 saat sürdü.
(Program ve oyun yüklenmesi dahil)
İlgili render ve bazı programları test ettikten sonra sistem güncellemesini ve firefox ad block eklentilerini hallettim.
En dikkat çekici konu ise diğer linux sürümlerinde sağlıklı çalışmayan oyun (Widelands) bu sürümde adeta yağ gibi çalışıyor.
Usulen youtube da video seyretmeye kösüldüm. Ne reklam ne de başka bir şey bulaştı. Tıkır tıkır çalışıyor.
PC nin tuşlarından bazıları çalışmadığı için genellikle film amaçlı kullanmaktayım. 3. nesil işlemci olmasına rağmen adeta yağ gibi çalışıyor.
Çoğu linux sürümleri yüksek oranda özelleştirilebilir beğendiğiniz temayı kurabiliyorsunuz. Ben nostalji olarak XP ye yakın temalar kurdum.
(El alışkanlığı)
Bir ara ekran alıntılarını da ekleyeceğim.

Konu ile ilgili olarak biraz araştırma yaptım.
Önce you tube e girip bir video yükledim.
YOUTUBE.webp
Buradaki amacım şu idi.
Sayfayı tıkladığımda işlemci yükü anlık artıp anında geri düşüyordu. Dolayısı ile işlemci anlık bir işlem yapıyor sayfa yüklemesinden sonra düşüyordu. Video hem RAM da hem de işlemcide bir yük yaratıyor.
Daha sonra web sayfasını kapatıp diskten bir video seyretmeye başladım.
Sistem.webp

Sonra sırf gıcıklık olsun diye bir videoyu iki ayrı playerde açtım
SYS3.webp
RAM ve işlemci yüküne dikkat edebiliriz.
Sonra foruma girip videoya devam ettim.
SYS.webp
Hala fazlaca yüklenme olmadığı için gıcıklığına bir de oyun açıp oynamaya başladım.
SYS2.webp
PC çok bilinçsizce mıncıklanmış olsa da bu kadar işin arasında hiç sıkılmadan işlerini halletti.
Sonra diğer işletim sistemi olan Q4OS a geçtim ve orada bir de gıcıklığına render işi yaptım.
Render işi bir işlemcinin baş belasıdır.neredeyse dibine kadar işlemciyi zorlar.
Ama ben bu kadar yüklenme anında bile sıkıntı çekmeden testlerimi yaptım.
Linux veri tabanında yandex brovser olmadığı için yükleyemedim. Ancak bir süre önce yükleyip bir kaç film izlediğim Chromium (Chrome) ile firefox u kıyasladım.
Chromium daha az RAM yemesine karşın, birkaç video izleme sonunda bile CACHE'i 1.3GB kadar doldurmuştu
EDGE'de bu tür şeyler oluyor mu bilmiyorum ama en son Win7 zamanlarında Windows internet explorer kullanmıştım. Belki edge de cache i dolduruyordur.
Ekran resimlerimi uygun zamanda yükleyeceğim.

Merhaba. Değerli forum üyeleri, değerli teknik elemanlar ve ustalarım ;

Şu anda İntel i3'lü Casper Nirvana (harici ekran kartlı) masaüstü PC 'sini sürekli olarak kullanıyorum. (Geçici hafıza: 8 GB RAM) (250 GB Kingston SSD) (VDSL ; Türk Telekom) (24 bpms)

Başlıkta da belirttiğim gibi Microosft Edge browser ile Yandex browser'lar arasında internet işlemlerinde bariz açılma hızı farkı mevcuttur. Bunun teknik nedenini bilimsel olarak açıklayabilecek olan var mıdır? 1998' den beri internetin ve internet browserlarının iç dünyasındayım.

Bunun tatmin edici teknik açıklamasını kendimce düşünerek bulamadım. Bir browser acaba işlemciyi çok daha fazla mı kasıyor veya tüm yapılan işlemlerde daha mı çok zorlayarak kullanıyor? Bunun olmasının asıl nedeni bu nedenden dolayı olabilir mi?

Bu sistemde daha hızlı çalışsın diye windows 8.1'i kullanıyorum, mevcut işletim sistemi olarak. Windows 10' u veya win 11'i kullanmadığım için (win 11'i zaten işlemcim kabul etmiyor, çünkü ona uyumlu değil) bu farklılık olabilir mi?

Şimdiden teşekkürler cevap verecek olan tüm üyelere.. Kolay gelsin..
Konu teknik olduğu için araştırmalarıma devam ediyorum.
1)
Daha önce de belirttiğim üzere, bir browser işlemciye aşırı yük bindirmez. Web uygulamalarında herhangi bir siteye giriş için temelde birkaç kb'lık bir veri aktarımı gerekmektedir. Ancak ilgili sitenin yapısı sitenin yüklenmesinde büyük etkendir.
Bir sitede hem yararlı hem de zararlı eklentiler bulunabilir. Tarayıcılar bunlar hakkında karar veremez. Ancak en önemli unsur cookie denilen unsurlardır.
Tarayıcılar bu eklentilerin yararlı ya da zararlı olmasına bakmadan CACHE bellekte depolar.
Hemen hemen her tarayıcıda bu unsur bir nebze kontrol edilmektedir.
chrome.webp
Çoğu tarayıcılar bu artıkların temizlenmesi işlemini kullanıcıya bırakır.
CH clear.webp
Ama çoğumuz bu işlemi uygulamayız.
Ayrıca güvenlik protokolleri de her tarayıcıda beli ölçüde bulunmaktadır. Ancak bu protokoller herhangi bir zararlı yazılıma engel olamaz.
Ch security.webp
Ve nihayetinde belli bir süre sonucunda ziyaret edilen sayfalar doğrultusunda CACHE'de aşırı birikimin olması da kaçınılmazdır.

2)
Tarayıcılar genellikle işlemciye yük bindirmezler. Web sayfasını tararken yüklenmesi gereken resim veya video gibi unsurlar (JAVA uygulamaları dahil) bir çok bilgiyi de yükleyip çalıştırırlar. Ancak sağlıklı çalışan bir web browser için bu oldukça hafif bir yük demektir.
TEST:
Sistemini yeni kurduğunda EDGE ağır mı çalışıyordu.? (Self test)
https://www.monsternotebook.com.tr/laptop/
Bu link benim PC de oldukça yük yaratmaktadır. İlgili firma güvenilir olduğu için zararlı yazılım konusunda fikir yürütmüyorum. Ancak bol miktarda resim ve video bulunmaktadır.
Eğer CPU yük ve RAM kullanım monitörün varsa sen de her browser ile (Yandex ve EDGE) test edebilirsin.
Bu sistemde daha hızlı çalışsın diye windows 8.1'i kullanıyorum, mevcut işletim sistemi olarak. Windows 10' u veya win 11'i kullanmadığım için (win 11'i zaten işlemcim kabul etmiyor, çünkü ona uyumlu değil) bu farklılık olabilir mi?
Bu yanlış bir uygulamadır. Öncelikli olarak işletim sistemine değil donanım uyumuna göre karar verilmelidir. Donanım uyumu ise işletim sistemleri komut kümelerinin doğru işlenmesi ile anlaşılmaktadır.
Örneğin senin PC Win7 için tasarlanmış ve sen Win8.1 kullanıyosan, PC yi yanlış kullanıyorsun demektir. Çünkü windows sistemler bu konuda çok KETUM'durlar.
Ancak linux veya iOS (Apple) sistemler donanım konusunda oldukça esnektirler ve hemen hemen her donanımı hakkı ile kullanırlar.
Ben yıllardır linux sistemler kullanmaktayım ve arkadaşlarıma önermekteyim. Öyle zamanlar oldu ki FORMAT'ım bile gelmişti :D
(Format atmayı özlemiştim)
Halbuki windows kullanırken nerdeyse ayda bir format atmak zorunda kalıyordum.
Yandex'in kullanımını ne yazık ki yapamadım. Çünki linux tabanında bu uygulamayı temin edemedim. İlerde temin edebilirsem elbette ben de test ederim.
Ancak Firefox ve chromium tarayıcıları sıkı testlerden geçirdim.
Her ne kadar bu iki tarayıcı da artık beğenmesem de alternatif bir tarayıcı ne yazık ki bulamadım.
TEST RESİMLERİ:
İşletim sistemi Q4OS altında bir render işlemi yaparak gerekli ölçümleri (CPU ve RAM kullanımı) aldım.
SIS.webp
Render işi oldukça ağır bir işlemdir ve işlemciyi zorlar. Bu zorlanma altında dahi boş bir web sayfası açmak sıkıntı yaratmadı.
SIS4.webp
RAM kullanımı burada görülmektedir.
Daha sonra chrome 'u da açtım ve kıyasladım.
SISch KEK.webp
Chromium daha az RAM kullanmı olduğu halde CACHE'de 1.37GB veri toplamış :p Bu artık veri 1.5 saatlik bir videoya eşdeğerdir.
Üstelik bu kadar artık veri sadece tek bir siteden (you tube) toplanmıştır. Her ne kadar chrome'de max. CACHE'i 250MB ile sınırlandırmış olsam da bana kulak asmamıştır.
Ben linux işletim sistemi kullandığım halde, windows sistemlerde bu gibi artıkların nelere yol açtığını bilmek bizler için neredeyse olanaksızdır.
Windows sistemlerde özellikle Win8 den sonraki sistemlerde çoğu sitelerden veri toplanma usulü olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzdendir ki eskiden 1-2GB RAM ve çift çekirdekli bir donanım ile işlerimizi rahatlıkla hallederken günümüzde 32GB RAM'ler bile neredeyse normal sayılmaktadır.

PC'yi mıncıklarken yeni bir web tarayıcıya rastladım.
https://www.falkon.org/

Ne yazık ki sadece linuxlar için varmış. Belki ilerde windowslar için de yayınlanır.

Önceleri pek önemsemesem de birkaç site gezip birkaç video izledikten sonra dikkatimi çekti.
Foruma girip şöyle bir baktım.
Hatta bizim @sasen1 'in you tube kanalına girip videosuna bile baktım :p
FALKON.webp
Her ne kadar henüz bitmemiş olduğu söylense de oldukça işlevsel olduğunu söyleyebilirim.
Ne rahatsızlık, ne reklam ve hatta diğer tarayıcılar gibi gıbızlanma yok.
Windows için yayınlanmamış olmasına karşın ben bu tarayıcının gelecekte iyi bir yer edineceği kanaatindeyim.
TV amaçlı kullandığım PC de bu tarayıcı test edeceğim.
Tüm testler sonucunda kesin bir kanaat olacaktır.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri