İlaç fabrikası otomasyon sistemi hakkında

Katılım
30 Eki 2019
Mesajlar
2
Puanları
1
Arkadaşlar yeni girdiğim ilaç fabrikasındaki ısıtma soğutma ve havalandırma otomasyon sistemini anlamaya çalışıyorum ama bu konuda ne tecrübem ne de fazla bir bilgim var.Makine mühendisi bir arkadaş var o da fazla bir şey bilmiyor.Yardımlarınıza ihtiyacım var.
Otomasyon sistemiyle bilgisayardan ısı kazanı, chiller,klima santrali gibi cihazların durumu (Chiller su sıcaklığı,pompaların,klima santrali fan kayışının durumu vs) uzaktan izleniyor ve bazı komutlar verilebiliyor.Bundan daha önemlisi de mahallerin sıcaklık,nem ve basınç değerleri takip ediliyor.Havalandırma için klima santralleri ve her mahale özel VAV üniteleri var. 4 tane otomasyon panosu var.Biri depoda bir diğeri kazan dairesinde kalan ikisi de tavan arasında.Bu panolarda Distech Controls firmasına ait ECP-500 adlı kontrolörler,aynı firmaya ait ECC-520 adlı Remote I/O'lar,Meitav-Tec firmasına ait CTU2646 – BACnet/Modbus I/O kartı var.Bilgi işlem odasında da Niagara AX EC-BOS-6AX adlı server/controller platform denilen bir cihaz var.Ağa bağlı bazı bilgisayarlarda da Niagara AX Framework adlı otomasyon programı var.Bu sistem nasıl çalışıyor olabilir? Cihazlar nasıl haberleşiyor,makineler sisteme nasıl entegre ediliyor? vs gibi sorular.Bina otomasyon sistemleri hakkında genel bilgi de verebilirsiniz.Şimdiden çok teşekkürler
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Cihaz uzerinde farkli yerlere konumlandırılmış sensörler vardir bu sensörler ayni cihaz uzerindeki plc ye bağlıdır. Burada sensörler genelde değişken dirençlidir, yani okunan değere göre direnç belirler bu deger plc tarafindan okunur sonra dirence degerine göre de, artik o soz konusu sensor ne sensörüyse onun ölçtüğü birime çevirir. Örnekliyorum; sicaklik NTC sensoru: 100k degisken direnc, 20C de 80k ohm a düşüyor direnc diyelim, bu direnci plc okuyor, bu okumayi multimetre ile olcme gibi dusunebilirsin. Sonra PLC icinde bir de haberleşme katı vardir, haberlesme katinda bu okunan direnç değeri dijital veriye donusturulur, misal atiyorum, 20C : 0010001001, sonra bu sinyal PLC ile sizin haberlesme odasindaki diğer cihaza gonderilir. Burada haberleşme arayüzü ve haberlesme protokolune gore farkli iletisim secenekleri mevcuttur.
 
Genelde Scada sistemi kullanılır. Bu gibi durumlarda. Bir plc ve otomasyon sistemi ile sahada veri alış verişi olur. Bir pc ekranında da herşey izlenebilir ve Manuel otomatik olarak müdahale edilir.
 
Teşekkürler.Mahallerden alınan sıcaklık basınç bilgilerini remote i/o mu topluyordur?Bu cihaz RTU dedikleri cihaz mı acaba?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,849
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst