İşletme, koruma topraklaması nedir?

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,036
Puanları
481
Yaş
53
Arkadaşlar,

Topraklama ile ilgili teknik yazılarda,

  • İŞLETME TOPRAKLAMASI
  • SİSTEM TOPRAKLAMASI
  • KORUMA TOPRAKLAMASI

gibi kavramlar kullanılmakta. Bunların bir birinden farkı nedir?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İşletme topraklaması, normal olarak enerji altında bulunan kuvvetli akım devrelerinin bazı noktalarını aşırı gerilimleri önlemek veya zarasız hale getirmek için daimi olarak yapılan topraklamadır.Örnek olarak : Enerji nakil hatlarının ve Şebeke hatlarının nötr iletkenleri - Genaratör ve trafoların yıldız noktaları - Aşırı gerilim gidericilerin yıldız noktaları ( şönt reaktör bobinleri olabilir Mer. elk. ) toprakla irtibatlandırılarak yapılır.Ancak alçak gerilim (65 v-1000 v ) sisteminde işletme topraklaması ile Yüksek gerilim sisteminin işletme topraklamaları birbirinden ayrı yapılmalıdır.......
KORUMA TOPRAKLAMASI : Normal olarak gerilim altında bulunmayan makina ,tezgah,cihaz, tesis ve teçhizatların gövde kısımlarındaki iletken yerlerde tehlikeli bir gerilim meydana gelmesine engel olmak üzere yapılan bir topraklamadır.65 Volttan yukarı gerilimler insan sağlığı için tehlikeli sayılmaktadır.Fakat küçük gertilimdeki cihaz ve tesislerede koruma topraklaması yapılması yararlı olur.Örneğin asansör sahanlık kapılarına küçük gerilim kabloları gelmesine rağmen topraklanır.Enerji iletim hatlarında yapılan mahalli topraklamalarda koruma topraklamasıdır.
ÖZEL TOPRAKLAMA: Sistemde yapılan arıza Bakım ve onarım çalışmaları sırasında PTT zayıf akım tesisatlarında meydana gelecek aşırı gerilimleri önlemek için yapılan topraklamaya denir.
Kaynak :T.E.A.Ş. SOMA EĞİTİM MERKEZİ İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ KİTABI .YAZARI ERGÜN CANBOLAT 1996
 
İsa İlisu'nun topraklamalar hakkında güzel açıklamaları var. Araştırmanızı tavsiye ederim. İyi çalışmalar.
 
Özetle; trafonun yıldız noktasını topraklarsanız işletme topraklamasıdır, normalde elektrik devresiyle teması olmayan dış gövdesini topraklarsanız koruma topraklamasıdır. Ayrıca bir de fonksiyon topraklaması vardır ki (sistem topraklaması dediğiniz bu mu acaba), cihazın asli fonksiyonunu yerine getirebilmesi için yapılması zorunlu olan topraklamadır.Bu tip topraklamanın aklıma gelebilen yegane örneği de paratonerin topraklanması daha doğrusu toprağa bağlanmış olmasıdır.
 
işletme topraklaması: nötr topraklaması - trafo yıldız noktasıdır. enerjinin merkezidir.
sistem topraklaması: literatürdeki ismi fonksiyon topraklaması dır. bir fonksiyonu yerine getirmek için yapılan topraklamadır. örneğin paratonerin görevini yerine getirebilmesi için yapılan topraklamadır. ya da Parafudr'un aynı şekilde.
koruma topraklaması: koruma için yapılan topraklamadır. insanı ya da tesisatı koruma için yapılır. amacı hata noktasındaki elektrik akımını toprak üzerinden akıtarak işletme topraklamasına iletip oradan devreyi tamamlamaktır. aşağıdaki linkten ayrıntılarına ulaşabilirsiniz. topraklama ölçümü de aynı mantıkla yapılır.

https://altenerji.com/teknik-blog/f/topraklama-nedir-ölçüm-nasıl-yapılır-ve-değerlendirilir

https://altenerji.com/teknik-blog/f/trafo-topraklaması-kaç-ohm-olmalı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst