Çoklu Haberleşme

krlmrt

Üye
Katılım
27 Eyl 2021
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
30
Merhaba arkadaşlar,

Elimde 8 adet 24V ile çalışan led armatür (içerisinde 24V luk şerit led kullanılmış) var, ben bunları dimlemek istiyorum. Şöyle bir sorum olacaktı. Dim anahtar devresini kendim yapacağım ve aynı şekilde armatürlerin girişini yazılımlı sürücü kartı yapacağım. Yani dim anahtar veri çıkışına istediğim kadar armatür bağlamak istiyorum. Armatür üzerindeki sürücü kartları da dim verisini aldıktan sonra mosfet ile sürecek. Sormak istediğim soru şu nasıl bir haberleşme yapmalıyım dim anahtar devresi ve armatür sürücü devreleri arasında. Dim anahtar 20m mesafeden ilk armatüre bağlanacak armatürler arası 3m olacak yani son armatür ile dim anahtar arasındaki mesafe kabaca 40m civarı olacak. Ben bu mesafeden tek noktadan gönderdiğim veriyi alıcılara ulaştırabilir miyim ? Ulaştırabiliyorsam hangi haberleşme verisini kullanmalıyım.
Not: Dim anahtar devresi 0-100 arası int türünde değişkenin verisini yollayacak. Alıcılar bu veriyi 100 de olarak kullanıp ışık şiddetini ayarlayacak.

Şimdiden herkese teşekkürler.
İyi çalışmalar
 
merhaba genç arkadaşım, ben ne yazılımdan anlarım ne de devre tasarımından ama o kadar çok tamire getirdiler ki; bazı benim öğrendiklerimi seninle paylaşayım. 24 volt düz yanıyor sanırım dimlenebilir. (dim olayı yapacaksan ilk önce o özelliğe sahip mi onu öğren)süper lüks yatlara bu dediğin olayı yaptık, villalara yaptık, sıfır 0 konum kapalı ve en fazla 4-5 kademe parlaklık. ve voltajı okuyarak yapıyorsun komut verdiğin sürece yükseliyor ve zirve yapınca düşüyor (tek tuş ile ama iki tuş varsa biri yukarı biri aşağı) ister kablolu yap ister kumandalı 20 metre sorun değil. ben bodrum'da yaşıyorum ve burada hiç bir şey ucuz değil.
 
Teşekkürler
 
@mehmet.bey in dediği gibi Rs485 kullanarak rahatça yaparsın. Fakat master yapacağın ürün sadece sorup slaveler alacak ise yani kumanda gibi çalışacak ise zamanla şöyle bir problemin olur hangi slave ne durumda bilmen lazım. %80 komut yolladın ama içinden 2 salave adres datayı alamadı yada bağlantı yok???
Master sıra ile sorgular yada yazar ise durumlarınıda görürsün.
 
Haberleşme protokolü olarak modbus, fiziksel arayüz olarak rs485 kullanırsan işini görür.
Haberleşme kablosu kullanmak istemiyorsan RF modülleri ile uzaktan haberleşebilirsin.
 
Bilgiler için teşekkürler modbus ve rs485 hiç kullanmadım. ModBus sanırım yine rx ve tx uçlarını kullanırken, aynı zamanda ID tanıplayıp bilgiyi o şekilde gönderiyor anladığım kadarıyla. Ama çoğunlukla master, slaveler den bilgi ister denmiş, tam tersi de mümkün mü ? yani haberleşme tek yönlümü yoksa çift yönlümü ?

Elinizde basit bir CCS C kodu ve proteus dosyası var ise çok işime yarar. Şimdiden teşekkürler
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst