Kapı kumanda devresi

getz2009

Üye
Katılım
29 Ara 2013
Mesajlar
4
Puanları
1
Arkadaşlar bir devre var EKTS'de çizdim fakat işin içinden çıkamadım. Son çare olarak buraya yazmaya karar verdim.

Start butonuna basıldığında motor sağa doğru dönerek kapıyı sağa doğru açacaktır. Sınır anahtarı 2'ye çarptığında motor duracak 10 saniye sonra motor sola doğru dönerek kapı kapanacak ve sınır anahtarı 1 e çarptığında motor duracaktır.

Yardımlarınızı bekliyorum.

Resim:


yana-kayar-bahce-kapisi-bodrum-tadilat1.jpg
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
" Çizdim, işin içinden çıkamadım..." diyorsun, çizdiğini de (hatalı/eksikte olsa) yayınlasaydın, eksiğini, fazlanı, malzemelerini ve gerekenleri görür, ona göre yardımcı olmaya çalışırdık.
Şimdi bu bir sitenin ana kapısı, kapı motorları da genellikle bir fazlı olur, eğer üç fazlı bir motor varsa, (bir fazlıya göre) sağ-sol dönme prensipleri ve kumanda şemaları da farklı olacaktır.
 
En basit çizimle sınır sviç kullanılmış bahçe kapısı kumanda ve güç devresi.


kapımotor.jpg


Not: Şemada motor ve kullanıcı/ortam emniyet koruma elemanları kullanılmadan çizildiği için gerekli koruma elemanlarıyla montaj yapılması tavsiye edilir.

kapı motoru.rar sıkıştırılmış dosyada kumanda ve güç devresi + denenmiş EKTS (.esc) simülasyon devresi içerir.
 

Ekli dosyalar

  • kapı motoru.rar
    36.2 KB · Görüntüleme: 169
Son düzenleme:
En basit çizimle sınır sviç kullanılmış bahçe kapısı kumanda ve güç devresi.


Not: Şemada motor ve kullanıcı/ortam emniyet koruma elemanları kullanılmadan çizildiği için gerekli koruma elemanlarıyla montaj yapılması tavsiye edilir.

kapı motoru.rar sıkıştırılmış dosyada kumanda ve güç devresi + denenmiş EKTS (.esc) simülasyon devresi içerir.

digitalist hocam,

devrenizi inceledim fakat kafama takılan bir kısım noktalar var. Start verilince kapı açılıyor ve 1. sınır anahtarı motoru durduruyor. 3 sn sonra motor ters yönde çalışıyor ve bu arada 1. sınır anahtarını bırakması gerekiyor. Devrede 1. sınır anahtarı bırakıldığı zaman motor kapıyı tekrar açmak için çalışıyor. Bu devrede kullanılan sınır anahtarları konumunu korumak zorunda bırakılmış, dolayısıyla istenilen işlemi yapacağını sanmıyorum.
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/10629/

Bu adresde vermiş o9ldugum çizime bakarmısınız. İki buton, bir zaman rölesi ve iki kontaktör kullanılmısdır. Sizin isteğiniz, bir butonluydu, isterseniz ikinci butonu kullanmıyabilirsiniz. Zaman rölesi ayarını, isteğinize göre ayarlarsınız.
 
bu çizimde, hareket eden aparat devmlı gidip gelmektedir. Siz bir tur yaptıkdan sonra durnasını sıtıyorsanız, durması gereken yöndeki sınır anahtarının normalde acık kontağını baglamayınız. Baş tarafa, acıl stop ve/veya arada bir cisim kaldıgında stop etmesi içi,n, fotosel kontagı baglıyabilirsiniz.
 
xB51Ge.jpg
devrede ki kapı start butonuyla çalışıyor ilk basıldığında açılıp ikinci basışta kapanıyor buna bi siviç ekleyerek otomatik yapabilirsin çalıntı değildir kendim çizdim ekts de takıldığın yerde sor yine yardım ederiz.
 
digitalist hocam,

devrenizi inceledim fakat kafama takılan bir kısım noktalar var. Start verilince kapı ... >>> #5

Çok haklısın eemabal;
Kumanda devresini incelediğimde sviç pozisyonlarında basit bir hata olduğunu gördüm. Devreyi sil baştan yeniden oluşturup test ettim.
Devre interaktif EKTS'de çalışıyor. Sviçler kapının ileri-geri hareketine göre konum değiştiriyor, .jpg ve EKTS programı ile çalışan .esc dosyaları da sıkıştırılmış .rar dosyasındadır.

bahçekapı.jpg
 

Ekli dosyalar

  • bahçekapısı.rar
    69.1 KB · Görüntüleme: 73

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,715
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst