Stop butonunun normalde kapalı (NC) olmasının faydası

AC2DC

Üye
Katılım
17 Şub 2013
Mesajlar
4
Puanları
1
Stop butonları endüstride çoğunlukla normalde kapalıdır.Bunun sebebi stop butonuna gelecek olan hatta herhangi bir açık devre olması durumunda sistemin durması içindir.Eğer normalde açık buton kullanılırsa hatta oluşacak açık devreden haberdar olamayız acil bir durumda da stop butonuna bastığımızda hat bir yerinden kopuk veya açık devre olduğundan komut işletilmesi gereken yere ulaşamayacaktır.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Stop butonu acil stop olarak kullanılamaz.Çünkü kontağı kalıcı değildir.Güvenlik amaçlı kalıcı tip acil stop butonları kullanılır.
 
stop butonunun normalde açığı start olur.normalde açık stop butonu nasıl oluyor merak ettim doğrusu. ben hiç öyle birşey görmedim.görenler açıklarsa sevinirim doğrusu. slm
 
stop butonunun normalde açığı start olur.normalde açık stop butonu nasıl oluyor merak ettim doğrusu. ben hiç öyle birşey görmedim.görenler açıklarsa sevinirim doğrusu. slm

Kırmızı renkli butonlar genellikle stop butonu olarak kullanılır. Üretici firmalar kullanım açısından sadece NC kontak koymak yerine hem NO hem de NC kontak koyarlar. Yani şalt malzemeleri satan bir dükkandan stop butonu diye aldığınız butonda sadece NC kontak olur ama kırmızı renkli bir butonu stop butonu diye kullanacaksanız hem NO hem de NC kontakları bulunduğundan dolayı böyle bir fark oluşabiliyor.
 
işte o butonlar hem start hemde stop olarak kullanılsın diye üretilmiş. sonuç olarak stop nc dir. slm
 
kardeş sen neyi ögrenmek istiyorsun stop butonu görevini adı üstünde bellidir
 
Hatta açık devre varsa stop butonu açık veya kapalı olsa devre açık olur.Yani durum sıfır.Özellikle PLC ile yapılan sistemlerde stop butonu açık kontak kullanılır.Plc'nin kumanda ettiği bir kontaktörle sistem enerjisi kesilir.Ayrıca acil butonuna da açık kontak eklenir ve basıldığında plc'ye gelen sinyalle operatör panelde ''sistem off''bilğisi alınabilir.
 
valla bizim kullandığımız butonlar telemecanique 'in butonları. Üzerinde hem açık hem kapalı kontağı var yani portatif kontaklı. arkadaşın anlatmaya çalıştığı sanırım acil stop butonu.
 
Acil Stop butonu = Kalıcı tip, Mantar başlı çevirilerek açılan veya kendinize doğru çekilerek açılan tipleri vardır. Sabit NC'dir
Stop butonu = yaylı geri dönüşlü buton seçilir, NC sabittir. (NO olanları muhtemelen çağ öncesinden kalma veya dikkat edilmemesinden kaynaklıdır)
Start butonu = yaylı geri dönüşlü buton seçilir, NO sabittir.

benim bildiğim ekipmanlar bu şekilde dizayn edilir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst