Tek Butonla İler Geri Yapılır mı?

WayisTher

Üye
Katılım
19 Kas 2007
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
39
sayın arkadaşlar tek buton ile ileri geri kumanda devresi olurmu kontaktör ve röle kullanarak mesela butona bastığımda motor ileri çalışacak ikinci başısımda motor duracak üçüncü bastığımda motor geri çalışacak dördüncü basmama motor duracak ve beşinci basmama motor tekrar ileri çalıcak bu işlem periyodik şekilde devam edecek böyle bir uygulama vermı PLC kullanmadan sadece kontaktör ve röle kullanarak ACİL YARDIM :confused:
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Daha önce sitede paylaşmıştım. Tekrar paylaşayım. İşte EKTS similasyonu ekte.
 

Ekli dosyalar

  • bas_ileri-bas_geri.esc
    36.5 KB · Görüntüleme: 233
yapılır ama okadar verimli bir sistem olmaz.çok karışmaşık bir proje çıkar.basit bir PLC ile yapmak hemdaha protik hem daha kolay olur
 
PLc de olabılır ama kumanda da çok karmaşık ve yakışıksız olma durumu söz konusu
 
Sadece ileri geri, yada durdurma-çalışma şeklinde istiyorsan darbe akım şalteriyle işini görebilirsin. Hepsini birlikte yapmak istiyorsan birde sayısal elektronikle aran iyiyse basit bi counter devresi tasarlarsın girisine bi buton, çıkıslarında da transistorlerle roleyi, roleylede kontaktorleri surersin olur biter. Karışık kumanda devreleriyle, Plc ile uğraşma gerek kalmaz. Zamandan ve paradan tasarruf etmiş olursun. Saygılar...
 
3 kontaktör ve bir butonla işi halledebilirsin. merak ettim şemayı çizdim sorun yok emniyet için ben olsam birde zaman rolesi ekleyip motorun durma zamanını ayarlarım ve diğer yönde motor durmadan tekrar çalışmasını engellerdim güvenlik amacı ve motorun ömrü açısından iyi olur.
 
PLC s7-200' de yazıp daha sonra onu klasik kumandaya çevireceğim yapabilirsem paylaşırım...
 
kumanda olarak yapmak isterseniz ilk resimde buton kilitleme olarak ikinci resimde elektriksel kilitleme olarak işinize yarar umarım kolay gelsin birici resim(1.basış sağ ikinci basış sol üçüncü basış stop) İkinciresim (birinci basış sağ ikinci basış stop üçüncü basış sol dördüncü basış stop)

dltvs.jpg
dlu3j.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,674
Kullanıcılar
449,946
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst