bir fazlı motoru durdurma

coz255

Üye
Katılım
4 Eki 2007
Mesajlar
95
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar elimizde bir fazlı bir motor var bunu sık aralıklarla durdurmak ve kaldırmak istiyoruz. Üç fazlı motoru dinamik frenlemeli olarak bu işi yapıyoruz.Acaba bir fazlı motorlarda da dinamik olarak frenleme yapabilirmiyiz.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
motor bılgım fazla yok ama dc akım werırsen enerjı kesıldıkten sonrakı motorun ıcındekı manyetık alanı yok edebılırsın
 
1 fazlı motorda kondansatör olduğundan dc verirseniz kndansatö zarar görür
 
Tek fazli motorlari da DC gerilimle frenleyebilirsin.

Eger motor buyuk ataletli yukleri cevirmiyorsa motor enerjisini keser kesmez ana sargi uclarini kisa devre etmeyi dene. Belki bu bile isini gorur.
 
eğer motorun ana sargı ve yardımcı sargı uçlarını bir kontaktör üzerinden bağlarsan motorun enerjisi kesildiğinde kondansatör de devreden çıkacağından ana sargı uçlarına dc gerilim uygulayarak dinamik frenleyebilirsin.
 
bu iş için en güzel olarak fren balata sistemi olan motorlar var bu motorlar senin işini rahatlıkla görür
 
Şema yamuk yumuk biraz idare edin aceleyle çizdim. Bu bağlantı ile dinamik yapabilirsiniz. Motor devrini alınca merkez kaç anahtarı yardımcı sargıyı devreden alır. Yardımcı sargıya seri K1 kontaktorunun normalde açığını güvenlik amaclı koydum. Kondansatöre DC gelmesin diye.
 
Eklemeyi unuttum . Düzeltme yapamıyorum önceki mesajımda.
Dinamik frenlemede dikkat edilmesi gereken en önemli husus bobinlere uygulanacak Dc gerilimin miktarıdır. Monofaze motorlar çok güçlü motorlar değildir. Vereceğiniz Dc gerilim 220 dc olmasın sakın yine dinamik frenleme ile ilgili bir konu gördüm az önce 220 dc veriyormus arkadasımız çok yanlıs bır uygulamadır. Bobinleri yakarsınız. 50-60 volt dc dinamikte uygundur. Birden durmaz fakat sanıyeler ıcınde durur ve bobınler zarar görmez.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,181
Mesajlar
915,676
Kullanıcılar
449,948
Son üye
ugur666

Yeni konular

Geri
Üst