Otobüs durağı bilgilendirme Projesi

B55

Üye
Katılım
21 Ara 2010
Mesajlar
6
Puanları
1
Mrb. bir proje için yardıma ihtiyacım var.
Otobüs durağında bekleyen bir yolcu durakta bulunan panelden beklediği aracın şuan hangi durakta olduğunu bir led panelden veya led ışıklı sabit bir haritadan görecek öğrenecek.yani panelde, beklenen otobüs durağa gelene kadar her durakta duruşında X numara şuan XX durağında yazacak. kişi beklediği otobüsün nerde olduğunu görecek,ayrıca tahmini süreyide hesaplayıp yazacak panele.

bu konuda bana fikir verecek varmı ? Teşekkür ederim.
 
Konunun nereye açılacağını bilmediğimden buraya yazdım.
 
sayın B55 bunun bi örneğini herhangi bir yerde görmedim ama tahminen ogs lerde kullanılan tanımlama sistemi ve bütün durakları içersinde barındıracak bir bilgi işlem ağı gerektirir bu bahsettiğin sistem tahmini süre olayıda işte toplu taşıma araçlarının şehir içi hız sınırları üzerinde bir duraktan yolcunun beklediği durağa veya başka bir durağa ne kadar zamnda gideceği süre hesabıyla farklı duraklardada farklı bilgilendirme yapacak bir bilgi işlem ağıyla çözülür ama tabi bunlar benim tahminim bahsettiğin konunun örneğini daha önce hiç görmedim.
 
Sanırım burada iki durak arası mesafe de önemli olur süre açısından değil de bilgi iletimi açısından.Tam bişey söyleyemiyorum ama metrolarda buna benzer sistemler var birileriyle görüşüp sor istersen.Duraklar arası kablosuz haberleşme olacak sanırım öyle mi.
 
konuyu şöyle kısaltayım o zaman, bu bir proje olduğu için daha prototip bir düzen planladım, durak planımdaki okuyucu mesela barkod ile otobüs numarası okutulacak ve veritabanına aktarılacak excel olabilir ve excel'e düşen bilgi led ekrana yazı olarak düşecek, veya led ışıklı bir haritaya ışık olarak harita üzerinde yanıp sönen bir nokta daha iyi olur. ne dersiniz.
 
italya- romada bu sistem var. Hangi otobüsün ne kadar zaman sonra durağa geleceğini panelden görebiliyorsunuz. Sanırım GPS teknolojisini kullanmıişlar. Otobüsün hızınıda görüp ona göre ortalama bir hesep yapılıyor. Ve kalan durağa geliş süresi panele koyuluyor. Romada otobüsün hangi durakta olduğu bilgisi yoktu. Zaten böyle bi şeye gerekde yok. NE zaman geleceğini bilmek yeterli yolcu için.
 
otobüs gelmes süresi hesaplaması için yapay zeka hesaplama yazılımı gerekli olduğu için bu biraz maliyetli olur diye düşündüm onun için kişi hangi durakta şehrin neresinde olduğun bilsin öncelikle bu yeter,istanbul veya diğer şehirlerde böyle bir uygulama varmı bilmiyorum - elektronik ve yazılım anlamında bana fikir verebilecek birisi varmıdır varsa burdan yazabilirse çok yararlı olacaktır. Teşekkür ediyorum şimdiden.
 
Beni düşündüren mesele şu:Hangi durakta ise o durakta bilgiyi alacak.Bu bilgiyi merkezi bir yere gönderecek.Sonra oradan da diğer duraklara gönderecek öyle değil mi.Ben bu kadar geniş mesafede böyle bir haberleşmenin nasıl yapılacağını tam olarak kestiremiyorum.Ufuk beyin dediği gibi gps sistemi mantıklı geliyor ama başka türlü nasıl olabilir ki acaba
 
istanbul veya diğer şehirlerde böyle bir uygulama varmı bilmiyorum

Istanbul icin yapildi, su siralar devreye alirlar. Dusundugunuzden cok daha karmasik bir sistem.

Otobus konumunu arac icindeki GPS tesbit ediyor ve GPRS uzerinden merkeze gonderiyor. Merkezde her otobusun, gittigi yonu ve guzergahini bilen bir yazilim calisiyor. Gelen son konum bilgisi ve daha once gelen konum bilgilerine gore trafik sikisikligi ve otobus hizi ile ilgili tahmin yapiliyor. Guzergah da bilindigi icin bir sonraki hedeflere ne vakit varabilecegi hesaplaniyor. Eger bir onceki tahminle uyusuyorsa bir islem yapilmiyor, eger uyusmuyorsa hedef duraklarin hepsindeki bilgiler guncelleniyor.

Bu haliyle basit gorunse de uygulamaya kalkinca bir suru sorunu cozmeniz gerekiyor. Ornegin GPRS baglantisini kontrol edip koptugunda yeniden olusturmak, otobuslerin gun icindeki guzergah degisikliklerini bilip ona gore farkli kararlar almak, duraga konulacak makinenin guvenligini saglamak vs.
 
selam b55 ben bu sisitemi istanbul da bir semtte kısa bir süreliğine görmüştüm fakat malum istanbul traiğini de unutmamak gerek fakat tutmadı bu kısa bir zaman sonrada devreden çıkarardılar sanıyorum durağa gelecek aracın içinde bir gps cihazı vardı yatlarda sürat teknelerindeki gibi duraktaki tabelada bir pc yazılım programı ille de onu destekliyorlardı bu konuda bu kadar bilgi sahibiyim fakat ciddi olarak farklı bir ilde yapılacaksa istenildiği takdirde bilgi toplayım paylaşım olarak sunabilirim teşşkk edrim. NOT: YARDIM AMAÇLIDIR YANLIŞANLAŞIMASIN
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,722
Kullanıcılar
449,959
Son üye
çor-man

Yeni konular

Geri
Üst