16 Voltu 12 Volta Düşürmek İçin Kaç Ohm Direnç ?.

ŞEF

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
26 Haz 2007
Mesajlar
1,967
Puanları
806
Yaş
64
Hepinize iyi akşamlar sayın arkadaşlarım !

Çalıştığım sitenin duvarlarında beam ( bim ) sensörler var. Bu sensörler 10 - 30 v. dc. ile çalışıyor. Toplam 16 zon var ve 16 tane de kamera var. Hareket algılanan bölgenin kamerası otomatik olarak o bölgeyi kayıt etmeye başlıyor. Benim yaptığım 16 tane 12 v. mini röle bulunan bir devre var. Her bir sensör çıkışı bu rölelere kumanda ediyor.

12 v. güç kaynağından çıkan gerilim uzak mesafelerde 8 - 9 volta kadar düştüğü için hem sensörler hemde mini röleler çalışamıyor. 16 volt trafo alsam, uzak mesafelerde gerilim düşmesi nedeniyle 12 volta düşer. Yakın mesafelerde bu 16 voltu 12' ye düşürmek için direnç kullansam olurmu ? şayet olur derseniz beher volt için kaç ohm direnç kullanmalıyım.

Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Bu akşam cevaplarsanız minnettar olurum. Yarın sabah karaköye trafo almaya gideceğim ve hafta sonu bu işi bitirmeliyim. Hepiniz sağlıcakla kalın.
 
sn şef ; ön direnç formülü şudur; *kaynak gerilimi -(eksi) çalışma gerilimi(cihazın)/ (bölü) alıcının çektiği akım* bu formüle göre gerekli ön direnci bulabilirsiniz. yalnız ön direnç tavsiye etmem besleme gerilimini ve akımını en uç noktada asgari seviyede(12 v) tutacak trafolu besleme devresi yaparsanız veya yaptırırsanız daha faydalı olur.
 
Sn şef;
Direnç kullanabilirsiniz,fakat malumunuzdur ki direnç güç harcar ve ısınır.Yanmayı engellemek için wattlı direnç tabir edilen dirençlerden kullanılmalıdır.Kaç wat olacağını bilmek için ise malumunuz akım bilgisi lazımdır.
Üstadım sanırım gerilim düşümünü hesaplayabilmek için de akım bilgisi de gerekli.Kaç amper ya da mili amper çekeceksiniz biliyor musunuz?
Yanlız sayın üstadım regüle entegresi kullanabilirsiniz.LM 7812 . çok pahalı olacağını sanmıyorum.Tabii bu dc gerilim için kullanılıyor diye biliyorum.Röleleri yazmamışsınız.Röleler de dc gerilimse tamamdır bu iş.
LM7812 30 volta kadar gerilimi regüle edebiliyor.0,5 amper kadar akım çekebilirsiniz.Yanlız regüle ettiğiniz gerilime ve çektiğiniz akıma göre çok ısınırsa soğutucu takmalısınız.ama 16 voltu regüle ederken sanmam çok ısınacağını.
bu 3 bacaklı bir entegredir.(hatta entegre bile demezler genelde) yazılı taraf size baktığında sol tarafa (+) verilir,orta bacağa (-) en sağ bacaktan da 12 volt alınır.haliyle orta bacağı ortak uç olacak.Bir de üstadım üzerindeki soğutucu genelde orta bacakla birleşik olur (- uç olur) .Kısa devre yapmamak için dikkat etmelisiniz.
 
Sayın doangun ve sayın m-usta-fa arkadaşım !
İlgilenip cevap verdiğiniz için ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Sayın doangun !
Sizin verdiğiniz formüle göre kaynak gerilimi 16 v. - çalışma gerilimi 12 v. = 4 v. çekilen akım 50 mA.
16 - 12 = 4 / 0.05 = 80 çıkıyor. Bu durumda kaç ohm direnç kullanılacağını nasıl hesaplayacağım ?

Ayrıca direnç kullanmayı hem siz hem de m-usta-fa arkadaşım pek tavsiye etmiyorsunuz. Pratik olarak nasıl çözerim.

Aslında bu 12 voltu sadece mini röle bobinlerine kumanda için vereceğim. Çünkü sensörler 10 - 30 v. dc. aralığında çalışabiliyor. Bobin gerilimi 12 v. olan mini röleye 16 v. verirsek acaba dayanırmı, yoksa bobinler uzun sürede yanarmı. Normalde bobinler devamlı çekili durumda, ancak hareket olunca enerjisi kesiliyor.
 
sn. ŞEF

arkadaşların söylediği doğru direnç işi biraz zor ama regüle ile çok daha ii olur sonuçta 10W -30W trafo çok rahat işinizi görür
 
sn şefim. Bazen ben direnç kullanıyorum.Özellikle led yakmak için.garanti olsun diye 1 watlık direnç kullanmanızı öneririm.Demin dediğim gibi eğer dc kullanacaksanız 7812 en iyi çözüm olur.Hem her noktadaki gerilime göre ayrı ayrı direnç hesaplamanıza gerek kalmayacaktır.
eğer direnç bağlamak isterseniz (ben net bilmiyorum,doangün arkadaşımızın formülüne göre) 80 ohm direnç kullanmalısınız.Ve 4volt gerilim düşeceğine göre, 4*0,05=0,2 watt lık direnç olmalı.piyasada çeğrek watt diye tabir edilen dirençler olsa da siz her ihtimale karşı 1/2 ya da 1 watt lık direnç kullanın bence.
Bu arada röleler dc mi acaba.Bir de marka ve modeli varsa elinizde belki nette kataloğu vardır,kaç volta dayanabileceğine bakabiliriz.
 
Sayın m-usta-fa ustam !
Röleler 12 v. dc. çalışıyor. Markası aklımda değil, hani şu bildiğimiz mini röleler. Nasıl yazıldığını şu an hatırlayamıyorum. Şırak diye okunuyor, ondan olabilir.

Bahsettiğiniz LM 7812 regüle entegresi işimi görür diye düşünüyorum. Yalnız bu regüleyi güç kaynağının çıkışınamı yoksa gerilim düşümü olan kablonun ucunamı bağlayacağız. Bu konuyu da açıklarsanız sevinirim.

Şayet dediğiniz gibi iş görecekse 16 v. trafo almaya gerek kalmadan 12 v. enerjiyi 400 metrenin sonunda 12 v. alacaksak tadından yenmez valla.
 
sayın Şef
7812 gerilimi yükseltmiyor.Sadece düşürüyor.bu entegreye 16 volt gerilim verip 12 volt alacaksınız.Ama entegreden sonra gerilim düşümü olacaksa,ona bir faydası olmuyor malesef.
Sonuç olarak 7812 yi rölenin girişinde kullanacaksınız.Haliyle gerilim fazla gelen her noktadaki röle için bir tane kullanmak zorunda kalacaksınız.hatta (bazısı 1 bazısı 1,5 amper oluyor) 1 amperi geçmemek kaydıyla ,birbirine yakın röleler için 1 tane kullanabilirsiniz.
Çizim programı 1-2 tane buldum ama her zamanki gibi kurmayı beceremedim.
Bu arada sayın şefim.
Trafo almak demişsiniz.Trafo alıp dc ye doğrultma devresini siz mi yapacaksınız,yoksa hazır dc güç kaynağı mı alacaksınız?
Eğer siz kendiniz doğrultacaksanız,güçlü bir 12v trafoyu doğrulttuktan sonra kondansatör bağladığınızda gerilim biraz yükselecektir.Eski müdürüm bana bunları hep yaptırıyordu ama,hesaplarını unuttum.Onun için kaç volt artıracağını kestiremiyorum.Ama 4 volt artırması da muhetemeldir.
zaten piyasada 16 volt dc güç kaynağı biraz zor bulunur.Şu da var trafonuz boşta 12 volt veriyorsa yüke binince gerilim düşümü olabilir.Ama eğer güçlü bir trafo olursa pek etkilenmez.
özet olarak.Elinizde 24 voltluk uygun güçte bir trafo varsa,çıkışına uygun amperde bir köpr diyot bağlayıp,25 volt 1000 mikrofarad veya daha fazla kondansatör bağlarsanız,zaten 12 volttan biraz daha fazla gerilim alacaksınız.(not 25 voltu kesin de 1000 mikrofarad yerine daha büyük bağlamanız gerekebilir)
 
sn.ŞEF

aslında aklıma bir şey geliyo ama nasıl olur bilmem size uygun olurmu her kamereya 220v götürüp onu trafosuz 12 düşürseniz nasıl olur tabi fikir sadece da önce kamera sistemi yapmadım
 
Sayın korkmaz_design hocam !
Aslında benim derdim kamera ile değil. Her kameranın bölgesinde birbirini karşılıklı gören sensörler var. Bu sensörler 10 - 30 v. dc. besleniyor. Ayrıca üzerinde alarm çıkışı olan röle kontak çıkışları var. Normalde alarm kontağına giren enerji çıkıp mini rölenin bobinine gidiyor. Mini rölenin kontakları da monitörün arkasında sıralı bir kart var ve numarasına göre o karta giriyor. Sensörlerde bir hareket yokken kamera görüntüleri 5 saniye ara ile tüm kameraları dolanıyor. Herhangi bir bölgede hareket algılayınca siren çalıyor, projektörler yanıyor ve monitöre o kamera görüntüsü geliyor.

16 v. trafo alıp, köprü diyotla doğrultup, 25 v. 4700 uF kondansatörle kendim halledeceğim.

Bu regüle entegresi olacak galiba. Yarın alıp deneyeceğim. Yardım eden herkese ayrı ayrı bir kez daha teşekkür ediyorum. Çok sağolun arkadaşlar. İyiki varsınız. HOŞÇAKALIN
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,715
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst