metrik sistem

yunusx

Katılımcı Üye
Katılım
1 Kas 2007
Mesajlar
878
Puanları
56
Bugün dünyadaki birçok ülke ölçüm için metrik sistemi kullanmaktadır.1790’larda Fransız bilim adamları kullanımı çok kolay olan ve dünyanın her yerine yayılan bu ölçüm sistemini yaratmışlardır.Metrik sistem uzunluk için metre,ağırlık için gram ve miktar için litreyi kullanır.Metrik sisteme ilave olarak Amerika hala inç(1 inç:2,5400cm),mil,ons ve libreyi kapsayan standart İngiliz ölçüm sistemlerini kullanmaktadır. metrik sistem bir ölçüm standartı. birimler 10 ve katları şeklinde azalır ve artar. özellikle civata sanayinde çoğunlukla ismi geçer civatanın diş olan kısmının kalınlığı ne ise civata o isimle anılır örnek metrik 12 (12 mm) denir bkz şekil 1 d ölçüsü
 
teşşekkür ederim fransız tezi doğru ise? sağol ben yıllardır almanlara maal ettim. m. sistemini.
 
Fransız ihtilalinin ardından metrik sistemin doğuşu gerçekleşti. 1790 yılında 16. Louis ülkenin önde gelen bilim adamlarından bir komite oluşturarak tutarlı bir ölçme-tartma sistemi oluşturulmasını istedi.

19 Mart 1791 yılında komite çalışmasını tamamladı. Önerilen sistem birim uzunluğa dayanıyordu. Birim uzunluk kutup ile ekvator arası uzaklığın onmilyonda biri olarak tanımlanmış ve metre olarak isimlendirilmişti. Birim ağırlık ise bu birim uzunlukça hesap edilmiş bir birim hacim suyun donma noktasındaki ağırlığı olarak tanımlanmıştı. 26 Mart 1791 yılında komitenin çalışması Louis tarafından kanunlaştırıldı.

1799 yılına gelindiğinde komite ikinci kez toplandı. Kütle standardı için bir desimetre küp suyun 4 derecedeki ağırlığı olmasında anlaşıldı ve buna kilogram denildi. Dolayısıyla bir gram da bir santimetre küp suyun ağırlığı olacaktı. Yeni standart kütleye eşit olacak şekilde pirinç ağırlıklar imal edildi. Daha sonra ise platinyum kütle imal edilerek bu ağırlığa eşit olacak şekilde kalibre edildi. Bu ağırlık daha sonraları kilogram des archives olarak bilinecek ve pek çok Avrupa ülkesinin standart ağırlığı olacaktır.

1870 ve 1872 yıllarında Fransız hükümeti metrik standardın tartışılması için çağrıda bulunarak üçüncü toplantıyı tertipledi. Onsekiz ülkenin katıldığı bu toplantıda metrik standardı koruma ve doğrulama yetkisi ve görevi Comite International des Poids et Mesures (Uluslararası Ölçme ve Tartma Komitesi) ile Bureau International des Poids et Mesures (Uluslararası Ölçme ve Tartma Bürosu)?na verildi. Bu toplantı neticesinde yeni kilogramın %90 platinyum ve %10 iridyumdan yapılmasına karar verildi.

George Matthey of Johnson (Matthey & Co) yukarıdaki yüzdelerle üç adet silindirik parçayı imal ederek metalurjist Claire Deville?e teslim etti. Bu üç parça alaşım kalibre edildi ve kilogram des archives ile karşılaştırıldı ve bu parçalardan biri uluslararası kilogram prototipi olarak kabul edilip K olarak isimlendirildi. 1882 yılında Matthey & Co?dan 40 adet bir kilogram daha sipariş edildi. Bu parçalar 1884 yılında imal edilip kalibrasyonları tamamlandı ve 20 ülkeye dağıtıldı.

Kilogramın kısa tarihçesi bu şekildedir. Ulusal Metroloji Enstitüsü UME?deki laboratuarlar farklı ülkelerdeki enstitü laboratuarları ile akredite olmuş ve ülkemizde hizmet vermektedir.



KaynakBilgi Bankası > Ağırlık Ölçümü Nedir ? > Metrik Sistemin Doğuşu ve İlk Kilogram | Puls Elektronik
 

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,708
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst