Z Eksende Step motor seçimi..

NASSA

Üye
Katılım
29 Eki 2008
Mesajlar
122
Puanları
1
Selam

Yaklaşık 30-40 Kg bir yükü, bilyalı ray üzerinde, ball screw vida ile, Z eksene (yukarı aşşağı) hareket verermek istiyorum, bunun için seçmem gereken kaç Nm lik step motor olmalıdır...?
bu hesap nasıl yapılır..?

Peşinen teşekkürler...
 
Router yapıyorsunuz sanırım, 30-40 kglık yükten öyle bi izlenime vardım. Motor tork hesabını sadece 30-40 kg yüke göre yapamazsınız sanırım. Vidalı mil verileri, varsa redüktör veya kayış verileri de gerekir. Ayrıca bahsettiğiniz 8,5 nm tork holding torque dir muhtemelen. Yani motor dururken veya çok düşük devirlerdeki torku. Kullanacağınız hıza göre tork da düşer. Vs vs bunlar uzar gider bi çok faktör var eğer doğru motoru seçmek istiyorsanız.

Veya piyasadaki büyük çoğunluk gibi deneme yanılma yapacaksınız. Okka dirhem hesabı, göz kararı, tahmini.

Detaylı bilgi verirseniz yardımcı olmaya çalışıyım. Veya nette bi arayın derim ingilizceniz iyiyse...


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Redüktor kullanmıyorum, vidalı mil çapı, 20mm, ve 5mm hatveli, motor mil çapı 12mm, tutma torku ise 8,5nm.. motor 1 tur attığında eksen 5mm hareket edecek..


dediğiniz gibi deneme yanılma yöntemi ile elbette bulunur, amacım hesabın nasıl yapıldığı. yani uydur kaydır olsun istemiyorum.. :) cevap için teşekkür ederim...
 
Haklısınız olması gereken de bu zaten. Şimdi eğer eksende yüksek hızlara ihtiyaç duymuyorsanız torku daha düşük bi motor seçebilirsiniz. Burdaki torku düşük deki tork dan kastım holding torque yani max tork.

Şöyle ki stepper motorlarda devir arttıkça tork düşer. Kullanmayı düşündüğünüz markanın web sitesinde grafiklerini bulabilirsiniz. Eğer çok yüksek hızlar istiyosanız servo kullanmanızı öneririm. Çünkü servolarda tork daha düşük olsada 1-3000rpm arası hep aynı torku sağlayabilir. Nominal tork diye geçiyordu sanırım. Yani servolarda hız arttıkça tork düşme olayı yoktur belli limitlere kadar.

Max kaç mm/dk çalışacak eksen?


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
makina 2,5 eksen çalışacak aslında, yani 3D işlem yapmayacak, Z eksen XY hareket başında aşşağı, bu hareketler sonunda ise yukarı hareket edecek sadece, yapacağı hareket mesafesi ise en fazla 150mm kadar . step motoru yaklaşık 300 d/d çevirmeyi düşünüyorum, buda 1500mm/dk ilerleme yapıyor, bu hız bana yeterli olduğu gibi, motorda fazla devir almadığı için tork kaybınında az olacağını tahmin ediyorum. Evet servoların step motorlara açık ara fark attığı konuda bu olsa gerek.. kullandığım cnc tezgahın kendi tablası hariç 1250 kg taşıma kapasitesi olduğu belirtildiği halde X ve Y servolar max 1800 devir ve sadece 11,5Nm tork üretiyor... tabiki bu gücü herhangibir devirdede almak mümkün.

X ve Y eksenler ise yine aynı tipteki motorlarla triger kayış kasnak sistemiyle hareket ettirmekten yanayım.. bır miktar torkdan çalacak olsada, ilerleme hızı bunlarda birazdaha önem kazanacak..
 
Ben basitçe bi hesap yaptım. Mantık hatası olabilir varsa lütfen düzeltin.

40kg yük var. Yerçekimi katsayısını 10 alalım. 400N yapar. Her turda 5mm gidecek yani 2000N/mm yapar. Bu da 20N/m demektir. Yani bi turda pi sayısını da 3 kabul edersek 20/3 yaklaşık 7N/m yapar. Sanırım birde bu 7 yi tekrar 2 ye böleceğiz. Yada bölmeyeceğiz :) Ayrıca bu işe ivmelenme ile ilgili hesabında girmesi gerekiyor. F=m.a hesabını da yapmak lazım. Linear kuvvetin torkunu bulmak biraz karışık sanırım. Ayak üstü kafam karıştı, boş bi zamanımda tekrar bakıcam...

Forumdaki mekanikçi arkadaşlar da yorum yaparsa sevinirim.

Bu arada bi yerde okumuştum, sistemde motorun bağlanacağı yere bi dinamometre falan bağlayarak ölçüm yapmaktan bahsediyordu detayları hatırlamıyorum şuan.

İyi forumlar.


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Hazırda 8.5Nm lik motor zaten var. mekanizmayı hazırlar, ne kadar yük kaldırabileceğini
görürüz.. Alakanız için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim...
 
Sonuçları bizimle de paylaşırsanız, belki sonuca göre yaptığımız hesaplamalardan hangisi doğru görebiliriz. Veya başka arkadaşlar faydalanır.

Sonuçları paylaşmanız faydalı olur yani.

İyi çalışmalar...


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Bu makina sıvı conta dökme makinası olacak, mixer kısmı motor ve diğer aksamları ile beraber yaklaşık 15kg geliyor.. dökme işlemi yalnız 2D olacağından (bana yeterli olan bu) Z Ekseni Step motorla kontrol etmekten vaz geçtim, şimdilik pnomatik ile hareket vereceğim, çalışma esnasında ne gibi bir sakıncası olacak bilmiyorum. en azından bır deneyeceğim, olmazsa orayada bir motor eklerim sonradan.. diğer eksenler bitti sayılır, X Y hareketlerine ilişkin interpolasyon yazılımı ile uğraşıyorum, mach 3 gibi hazır program kullanmayacağım.. makinayı kendime yaptığım için yalnız kendi ürünlerime göre hareket etmesi yeterli olacak, kare, dikdortgen, cember, köşe radıus, pah, düz cizgi gibi, elbette DXF dosyasının içindeki bilgileri açıp algıritmasını oluşturabilseydim çok daha iyi olacaktı.. :)
iyi çalışmalar dilerim...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,299
Mesajlar
916,536
Kullanıcılar
450,131
Son üye
mrtblkl

Yeni konular

Geri
Üst