Yurtdışında Tamamlama

HakanG

Üye
Katılım
21 Tem 2009
Mesajlar
22
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar.
Yurtdışında tamamlama yapmayı planlayanlar bildiklerimizi paylaşalım. Ben bu sene gitmeyi düşünüyorum elektrik öğretmenliği son sınıfım.
Şuan benim bildiklerim
Bosna Hersek- Sarajevo Unv.
Bulgaristan -Gabrovo Unv. (kesin değil)
Almanya
Amerika'da henüz belli değil
Macaristan belki (Debrecen Unv.)
Başka veya bunlar hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olanlar burda paylaşırlarsa birbirimize faydamız dokunabilir :)
 
Bulgaristan Gabrovo Teknik Üniversitesi kesinleşti bir senede ingilizce tamamlama veriyorlar. Diploma EU diploması yök denkliği var.
 
Evet Gabrovo belli olmuş
Elektrik Elktronik, Makina ve Bilgisayar bölümü mezunlarına 1 senede tamamlama veriliyormuş. Senelik 3000 euro. Yalnız açılabilmesi için en az 8 kişi olması gerekiyormuş sanırsam
Ayrıntılı Bilgi : Universium Eğitim Danışmanlık - Gabrovo Teknik Üniversitesi
Şuan kesin olanlar Bosna Hersek ile Bulgaristan
 
Evet Gabrovo belli olmuş
Elektrik Elktronik, Makina ve Bilgisayar bölümü mezunlarına 1 senede tamamlama veriliyormuş. Senelik 3000 euro. Yalnız açılabilmesi için en az 8 kişi olması gerekiyormuş sanırsam
Ayrıntılı Bilgi : Universium Eğitim Danışmanlık - Gabrovo Teknik Üniversitesi
Şuan kesin olanlar Bosna Hersek ile Bulgaristan


Ben de Gabrovo'ya gitmeyi düşünüyorum. yarın linkini verdiğin danışmanlık firması le görüşeceğim. İstanbula ulaşımı daha kolay olması ve AB üyesi olması bir avantaj gibi görünüyor.
 
Ben de Gabrovo'ya gitmeyi düşünüyorum. yarın linkini verdiğin danışmanlık firması le görüşeceğim. İstanbula ulaşımı daha kolay olması ve AB üyesi olması bir avantaj gibi görünüyor.

Yarın Gabrovo'dan gelen üniversite yetkilileri Marmara üniversitesinde bir seminer vereceklermiş. Bütün bölümlerin transkriptleri incelenmiş ve mühendislik tamamlama eğitimini en uygun nasıl yapılacağı yarınnetleşecekmiş.

Benim gördüğüm sadece 1 kişide 20 kadar isim vardı ve 10 tanesi de elektrik bölümünden. Şu an Elektrik bölümü açılacağı kesin gibi diyebiliriz. Diğer bölümler de ki talepler de okulların bilgilendirilmelerindne sonra artacaktır.

YOK ile bu mühendislik tamamlama konusunda davalı olan dernek falan varmış ama davalar sürüyormuş hala. BU dava açma işindenbir şey çıkmayacak. En iyisi benim kuracağım dernek :) Yurtdışında tamamlama işine otomatiğe bağlayacağız. Başka türlü düzeleceği yok bu işin.
 
Bugün gelmişler tam ayrıntılar birkaç gün içinde belli olacakmış Gabrovo için.
hazırlık+yarım dönemde tamamlama şeklinde olacakmış elektrik bölümünde
Hazırlık 2000eu
Tamamlama 3000eu
Tamamlama dersleri burada da alınma ihtimali olabilirmiş. (itü mesela)
 
Mühendislik Tamamlama ile ilgili yasalar ve yönetmelikler üzerinden bir defa daha geçelim istedim. Bilmeyen TEF mezunları ve mırıldayan EMO açısından hatırlatmakta fayda var.

---------------------------
Kanun Numarası: 3795
Kabul Tarihi: 29/04/1992
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 12/05/1992
Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 21226

Madde-3
e) Teknik öğretmen unvanını kazananlar için ilgili teknik eğitim fakültelerince düzenlenecek en fazla iki yarı yıl süreli tamamlama programlarını başarıyla bitirenlere dallarında “mühendis”, Unvanı verilir.
Bu unvanlar, eğitim görülen dalın ismi ile birlikte kullanılır.

Madde-4
Teknik öğretmenler için düzenlenecek mühendislik programlarının uygulama esas ve usulleri, Yükseköğretim Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

Madde-5
Teknik öğretmenler için düzenlenecek mühendislik programları, bu Kanunun yayımını izleyen ilk öğretim yılından itibaren ilgili fakültelerce uygulamaya konulur.

Madde-6
Mühendislik unvanını alanlar, kendi meslek alanlarında denk öğrenim görmüş diğer meslek mensuplarının yetki ve sorumluluklarına sahip olurlar.

Madde 7
Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 8
Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
---------------------------

YOK'ün bu kanunun 4. maddesinden aldığı görev ile hazırladığı yönetmelik aşağıdadır.
Yükseköğretim Kurulu - 7.Teknik Öğretmenler İçin Düzenlenecek Mühendislik Programlarının Uygulama Esas ve Usulleri Yönetmeliği

MADDE 6.
Tamamlama programlarının süresi iki yarıyıldır. Ancak, programının açılacağı üniversitenin rektörünün önerisi dikkate alınarak Yükseköğretim Yürütme Kurulunca belirlenir.
Tamamlama programına girebilmek için adayların, Üniversitelerarası Kurul tarafından ilgili mühendislik fakültelerine hazırlatılan ve her yıl bir defa merkezi olarak düzenlenen Yeterlik Sınavında (100) tam not üzerinden en az (50 ) not almaları gerekir. En az (50) not alan adaylar arasında en yüksek not alan adaydan başlamak suretiyle kontenjan sayısı kadar aday programa girmeye hak kazanır.
(Mülga son fıkra:RG-30/03/2001-24358)
Son paragraf 2001 yılında yürürlükten kaldırılmıştır. Yeterlik Sınavı diye bir şey yoktur. TEF mezunlarının Mühendislik tamamlama programına direkt katılma hakkı vardır.

Yukarıdaki Kanun ve yönetmelikle amaç eğitimin hakkının devamının sağlanmasıdır. Yapılan şey TEF mezunlarına direkt unvan verilmesi değil fark derslerinin verilmesidir. Ön lisans mezunları da 2 yıl lisans tamamlama programları ile TEF mezunları da şu an sadece Sarajevo Üniversitesinde eğitimlerini mühendislik eğitimine tamamlamaktadırlar.
 
Bunlar sanırım yıllardan beri mahkemelik olan Türkiye'de tamamlamanın maddeleri. Teknik Eğitim Fakülteleri artık kapatıldığı için artık bunun devamı gelmez. Birde Tef mezunları için sadece Sarajevo Üniversitesinde var demişsin peki ya Gabrovo ?
 
Bunlar sanırım yıllardan beri mahkemelik olan Türkiye'de tamamlamanın maddeleri. Teknik Eğitim Fakülteleri artık kapatıldığı için artık bunun devamı gelmez. Birde Tef mezunları için sadece Sarajevo Üniversitesinde var demişsin peki ya Gabrovo ?

Orada da olabilir. SOnuçta yurtdışında veriliyor.
O zaman gelelim yurtdışında tamamlama mevzusuna...

Eğitimlerini yurt dışındaki bir üniversite sürdürmek isteyenler içinde bu tamamlama programı varsa yapılıyor. Zaten herkesin emsal olarak gösterdiği IUS-Sarajevo Üniversitesi bunun başında geliyor. Garbovo Ünv. veya herhangi bir ünv de bu durumu emsal gösterek bu Mühendislik Tamamlama Programını açabilir. Bu diğer 2 yıllıklar için Lisans tamamlamadan ayrı olarak en fazla bir yıl oluyor(YÖK bir yıl olarak belirlemiş-hazırlık hariç. Ancak ilgili üniversitinin önerisi ile kısaltılabilir. YÖK ile anlaşmaya bağlı). Lisans tamamlamaya kredi saydırarak da başka herhangi bir ülkede devam etmenin mümkün olması gerek. Tabi o okulun kaç ders saydığı ile alakalı ve kaç senede bu dersleri verceği ile alakalı. İngiltere'de Lisans eğitimi 3 yıl olduğu için orada da 1yıl gibi bir sürede diploma alınabilir diye düşünüyorum. Okulları detaylı araştırmak gerek.


Denklik için en başta yurt dışındaki bir üniversiteye kayıt yaptırmak için YÖK'ün yayınladığı şartları sağlamak gerekiyor. Bunlar;
-------------------------------
http://www.yok.gov.tr/content/view/478/183/lang,tr/
Yükseköğretim Kurulu - Üniversite Öğrenimlerini Yurtdışında Sürdürmek İsteyen Öğrencilerin Dikkatine

h) Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden, denklik başvurularında öğrenime başladıkları yıla ait lisans programları için ilgili alan türünde 185,000, önlisans programları için 160,000 puan aldıklarını gösterir ÖSS sonuç belgesi veya muadil sayılan SAT 1 (minimum 1000 puan), ACT (minimum 21 puan), Abitur, Fransız Bakaloryası, GCE A Level Sertifikası (minimum 2 ders), Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureat IB), Avusturya Matura Diploması (Matura Reifezeugnis), İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita).

(3) İkinci fıkranın (h) bendinde sayılan belgelerin, hangi ülkelerde yükseköğrenime başlayacak öğrencilerden istenmeyeceği, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenerek, öğrenci seçme ve yerleştirme sistemi yükseköğretim programları ve kontenjanları (ÖSYS) kılavuzunda ilan edilir.

5-Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarında öğrenim görecek öğrencilerin öğrenciliklerini tanıtmaları, Milli Eğitim Bakanlığı veya yurtdışı temsilciliklerimizde öğrenci dosyası açtırmaları ve vize almaları gerekmektedir.
------------------------------


3. maddede yer alan ülkeler Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, AB’ye üye ve aday olan ülkeler ile Avrupa Ekonomik Alanına üye olan ülkeler (İzlanda, Lihtenşayn, Norveç, İsviçre) Bosna Hersek AB üyesi olmadığı için yukarıdaki h maddesine göre öğrenci alıyor.

Okul bittikten sonra Denklik Yönetmeliğindeki ikinci bölüm önemli oluyor. Denklik İşlemleri, Usul ve Esasları.

Burada ilk başta dökümanlar gerçek mi değilmi diye kontrol yapılıyor yani birinci madde. 2.maddede ise dersler denk mi diye bakılıyor. Eğer derslerin kalitesinde ve içeriğinde bir tereddüt varsa ek bilgi istiyorlar. 3.maddede incelemsonucu var. bunun ç maddesine
------------------------------
Diplomanın alındığı kurumun tanınmış bir kurum olduğu, eğitimin yapıldığı programın benzeri Türk yükseköğretim programına denk olduğu, eğitim düzeyi ve öğrenim alanı açıkça tespit edilenlere "lisans denklik" belgesi verilir.
------------------------------
BUna göre denklikte sorun yok. Zaten YÖK AB üzerinden tanıyor. Avrupada bir çok üniversite ve Türkiyeden Trakya Üniversitesi ile öğrenci değişimi anlaşması var. Avrupada bir çok üniversite ve
------------------------------
d)Mezun olunan lisans programının eğitim düzeyi ve içeriği konusunda bilimsel gerekçeleri gösterilmesi kaydıyla tereddüt hasıl olduğunda, başvuru sahibi usul ve esasları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen "seviye tespit sınavına" tabi tutulur.
------------------------------
Seviye tespit sınavı yapması için ise dersler ve içerik hakkında bilimsel gerekçe göstermesi gerekmektedir. Bu durumun söz konusu olması mümkün değil diye düşünüyorum.

Sarajevo Üniversitesinin ana sayfasında YÖKün üniversiteyi tanıdığına dair döküman var. O sebeple veriyor denkliği, sorun yok.

Gabrovo Üniversitesi de YÖK'ün şurada (http://www.yok.gov.tr/content/view/31/) ilan ettiği yerlerden kendi ülkesinde kayıtlı. Bir de Avrupa da akreditasyonları mevcut. onlar da burada; About Us

Uzaktan eğitimişin içine girdiğinde ise şu durumlar var.
http://www.yok.gov.tr/content/view/480/183/lang,tr/
------------------------------
Uzaktan eğitim

MADDE 8
(1) Uzaktan eğitim programlarından alınan diplomalar; diploma alınan yükseköğretim kurumunun faaliyet gösterdiği ülkenin yetkili kuruluşu ve Kurulumuzca tanınan bir akreditasyon kuruluşu tarafından akredite edilmiş olması, bir üst eğitime girişte kabul edilmesi, program kredilerinin 1/3’ünden fazlasının sanal ortamda verilmemesi, program kredi toplamının, o ülkedeki eşdeğer örgün öğretim programı kredi toplamına uygun olması şartları aranarak, bireysel olarak değerlendirildikten sonra kabul edilir veya reddedilir.

(2) Program kredilerinin 1/3 ten fazlası veya tamamı sanal ortamda alınan diplomalar ise, o yükseköğretim kurumunun ve programının, usul ve esasları Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından belirlenecek bir yöntemle değerlendirilmesi sonucunda kabul edilir veya reddedilir.”
------------------------------
Benim incelediğim şekliyle durum bu şekilde. İlave bilgisi olan varsa bizi de burada bilgilendirmesini istiyoruz elbette..

YÖKten üniversiteler hakkında bilgi almak isteyenler için YÖK Bilgi edinme:
http://www.yok.gov.tr/content/view/546/
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,840
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst