Yıldız noktası topraklama

Ana trafo, DYN ama onun cıkısına lamba vs baglı degıl, ayrı trafolar kullanılıyor..
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Benım düşüncemde, her bır ızalasyon trafosunu ayrı ayrı, yıldız noktalarını topraklamak, ama Amerika'lı denetleyiciler, potansıyel dengeleme barasına baglamanın yeterli olacagı (SIFIRLAMA yapmak) düşüncesındeler. Konuyu tartısmaya devam etmekteyiz.

İlgilenen arkadaşlara teşekkürler. hayırlı akşamlar dilerim..

potansiyel dengeleme barasına bağlayınca topraklama direnci üzeinden topraklanmış olmuyormu?
eger topraklama direnci üzerinden topraklanırsa büyük akımlı şalter veya ana şalter üzerinden topraga kaçak oldugunda akım sınırlandıgı için faz toprak kısa devrelerinde şalter açmayacak ve sıkıntı olacaktır.
birde 400/400 trafolar ile 6.6/0.4 kV trafolar arası mesafe uzunsa kablo direnci
topraklama direncini yükseltecektir.

eger sizin yaptıgınız topraklama direnç üzerinden geçmeyecekse ve trafolar arası mesafeler problem olmaz diyorsanız ponsiyel dengeleme barasından yapılabilir diye düşünüyorum.
 
arkadaşlar öncelikle terimlerde birliktelik sağlayalım. anladığım kadarı ile sistemde 6.6/0.4 kv ve 380/380 v iki çeşit trafo kullanılmış. şimdi bu trafoların niye kullanıldığını bilirsek sorunun çözmeye başlayabiliriz.
1- 6.6/0.4 kv güç trafosu yıldız noktasını kesinlikle topraklamanı tavsiye ederim. koruma ve parafudur topraklamalarında uzak tutarak tabi.
2- 380/380 v trafo ise izalasyon trafosudur. sisteme bu trafo niye konuldu bunun sebebi ne ona göre hareket etmek lazım eğer bazı cihazların çalışmasında şebekede oluşacak olumsuzluklardan korumak içinse topraklama yapabilirsin. fakat elektrik çarpılmalarına karşı koruma için konuldu ise topraklama yaparsan kullanım amacını aykırı hareket etmiş olursun. izalasyon trafosu can güvenliği içinse seconder tarafında topraklama yapılmaz. zaten kontrol kalemi bunun için faz göstermez kaldıki o faza değsen bile elektrik çarpmaz.
 
husel 77 arkadaşım,6.6/0.4 kv. trafo; enerjı kesılmelerınde de bazı bölümlerın devamlılıgınıun saglanması için, sürekli beslenıyor, normalde, 6.6 kv barasından , elektrık kesilmelerinde de, 6i6 kv. generatörlere aynı barayı besleyerek bazı bölumlere enerji gitmesini sağlıyor. 380/380 trafolardan, (15-50-100 kva gibi muhtelif güçlerdedir) aydınlatma devrelei beslenıyor genelde. Bu trafolarda, 6.6/0.4 kv luk trafonun sekonderıne baglı, üçgen/yıldız olarak baglanmaktadır.
6.6/0.4 trafoda , üçgen/yıldız baglıdır..
 
trafoların yıldız noktalarının direnç üzerinden topraklanması oluşacak olan arıza akımının sınırlandırılması ile alakalıdır.
 
Bu konuyla ilgili bir yazı yazmıştım daha önce !

Yıldız noktasının topraklanmaması halinde ne olur sorusunu sormak gerekiyor.
Ayrıca irdelenmesi gereken trafo bağlantı gurupları, trafo faz başına kısa devre akımı vs vs
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,844
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst