Voltaj Ayarı

burakb

Üye
Katılım
24 Tem 2011
Mesajlar
3
Puanları
1
Arkadaşlar elektronikle yeni ilgilenmeye başladım. Cevaplarınızı ona göre vermenizi rica ediyorum.

örneğin 12V'u 5V'a düşürmek için

1. yöntem:
Voltage divider - Wikipedia, the free encyclopedia

2. yöntem
Voltage Regulator

* bu yöntemler arasındaki fark nedir?

* Voltaj ayarlarken akımla olan ilişki nedir? yani bana 1.3A gerekliyse nasıl bir sistem gerekir, 200A gerekliyse nasıl bir sistem gerekir?
 
gerilim bölücülerde çekeceğiniz akım ile gerilim değişecektir. herhangi bir regülasyon olayı yoktur. bu sebeple gerilim bölücüler çok az akım çekilen yerlerde referans gerilimi vb. olarakkullanılırlar. gerilim regülatörü ise size sabit bir gerilim çıkışı verecektir. siz 7805 gibi bir regülatörden max 1amper çekebilirsiniz. daha fazla akım çekmek için gerilim regülatörünün kontrol ettiği bir ser bir transistörden faydalanabilirsiniz.
 
cevabınız için teşekkür ederim. anladığım kadarıyla gerilim bölücüleri sinyal alma gibi işlerde kullanabiliyoruz.

* peki piyasada olan regülatörlerden maks. ne kadar akım çekilebilir?

* "gerilim regülatörünün kontrol ettiği bir ser bir transistör" bu söylediğinize ait kolayca ulaşabileceğim örnek bir devre var mı? mesela arabaların şarj sistemi buna bir örnek mi?

*12V'tan 220V'a çıkmak istersem de aynı şekilde bir sistem mi kullanmam gerekiyor? (tabiki transistör farklı olmak koşuluyla)
 
forumda devre şemaları mevcut gerilimi yükseltmek için booster devreleri yada swich mode power supply inceleyebilirsiniz.
 
Sevgili burakb OHM Kanunu'nu iyice öğrenirsen hem hem soruyun cevabını bulmuş olursun, hemde bilgini arttırmış olursun......

Selametle
 
ohm kanununu biliyorum. ilginiz için teşekkür ederim. benim demek istediğim:

* devre elemanlarının taşıyabilecekleri maks. akımlarının farklılık göstereceğinden dolayı hangi akımlar için hangi yöntemler kullanılmalı? Mesela Basit 12Volt DC - 220V AC 100Watt Konverter buradaki devrenin başlığında "100W" yazıyor. bana 2500W lazımsa ben bu devrenin neresiyle oynamam lazım?
 
devrede trafonun watının yükseltilmesi ve çıkış transistörlerinin gücünün arttırılması gerekir. çıkış transistörleri paralel bağlanarak güç arttırılabilir. deney için yapılabilecek bir devre ama normal kullanım için çok uygun değil.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,709
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst