+ ve - kutuplar gerçekte nedir?

cankoc9

Üye
Katılım
10 Haz 2016
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
27
- kutbu neden bazı şemalarda 0v'tur? yüksek potansiyel düşük potansiyel diye birşey duydum ne kadar doğrudur (elektrik potansiyeli voltaj hakkında)? - de voltaj varmıdır varsa + kutbundan düşükmüdür yoksa eşitmidir?
atomun içindeki protonlar hareketsiz olduğu halde + tarafı nedir nasıl çalışır?çok soru sorduğum için kusura bakmayın birsürü elektronik kitabım var ve hiçbirinde bu soruların kolay yanıtı yok.
 
bu soruların kolay yanıtı elektronik kitaplarda değil fizik kitaplarında vardır.
 
Proton çekirdekle alakalı protonlar hareketsizdir. Bizim + kutup - kutup diye bahsettiğimiz olay elektronlarla alakalıdır. Bir kaynakta - kutup serbest elektron fazlalığı olan kutuptur. Bu nedenle - kutup olarak adlandırılır. + kutup ise elektronu az olan kutuptur. Dolayısıyla iki kutup arasında elektron alış verişi olur. Ta ki iki kutup dengeye gelene kadar. Yani potansiyel fark sıfır olana kadar.
 
Kaynağın + ve - kutuplarını bir iletkenle birleştirdiğinizde kaynağın eksi kutbundan çıkan elektronlar iletkendeki serbest elektronları da harekete geçirerek artı kutba ilerler. Bu olay dediğim gibi her iki kutbun da elektron sayıları eşitlenene kadar sürer.
 
- kutbu aslında 0 demek değildir. 0 demek + veya - potansiyelde değil toprak seviyesinde demektir. bazı simetrik kaynaklarda birden çok - voltaj değeri ve + voltaj değeri olabilir. Ölçü aletinin referans ucunu (siyah veya gnd) nereye tuttuğunuza bağlı. 0 a tutarsanız - 0 dan küçük olarak bir potansiyel gösterecek + da 0 dan büyük olarak bir potansiyel gösterecek. +12 ve -12 ele alalım. ikisini aynı anda ölçersek 24v potansiyel fark okunur. fakat + 12 yi 0 a göre okursak 12v potansiyel fark olur ve -12 i.inde aynı durum olur.
 
Al şimdi uyemzin aklı karma karışık oldu. Daha artı eksiyi anlamamışken simetrik birden fazla simetrik beslemeyi birbirine göre olçmekten bahsettik. :D
 
- kutbu aslında 0 demek değildir. 0 demek + veya - potansiyelde değil toprak seviyesinde demektir. bazı simetrik kaynaklarda birden çok - voltaj değeri ve + voltaj değeri olabilir. Ölçü aletinin referans ucunu (siyah veya gnd) nereye tuttuğunuza bağlı. 0 a tutarsanız - 0 dan küçük olarak bir potansiyel gösterecek + da 0 dan büyük olarak bir potansiyel gösterecek. +12 ve -12 ele alalım. ikisini aynı anda ölçersek 24v potansiyel fark okunur. fakat + 12 yi 0 a göre okursak 12v potansiyel fark olur ve -12 i.inde aynı durum olur.


ozaman - tarafında da voltaj var ve + tarafının voltajı ile - tarafının voltajını topladığımız zaman 12v yani potansiyel fark oluyor?aynı güç kaynağından potansiyel fark oluşmadan akım geçmiyor yani x güç kaynağının + sı ve y güç kaynağının - si ile devre kursam çalışmayacak?
 
çalışmayacak. kaynakların bi şekilde baglantısı yoksa
 
Noktayı koyuyorum kardeşim, gerilim demek 2 nokta arasındaki potansiyel fark demektir. bir noktanın potansiyeli (bak farkındaysan gerilimi demedim. bir noktanın potansiyeli +1 coloumb üzerindeki oluştuğu elektrik alanın integralidir.) 2 nokta arasındaki potansiyel fark ise(yani gerilim), bir noktanın +1 coloumb test yükü üzerinde bıraktığı potansiyelin, diğer noktanın +1 coloumb üzerindeki oluşturduğu potansiyele farkıdır. Yani 2 potansiyelin farkını alırsan va-vb gibi KISACA buna ab gerilimi denir. Vab ile gösterilir.
vab=10 V diyor ise, va-vb=10 v manasına gelir. yani mesela a noktası 100v, noktası 90 v olabilir. böylelikle vab 10 v olur. burada + işareti yüksek kabul edilen noktayı kabul ediliyor. mesela a nın olduğu tarafta + işareti b nin oldugu tarafta - var. ve V=10 volt diyorsa bu va-vb=10 v demektir. veya -5 v diyorsa, va-vb=-5 v demektir. Yani sadece hangi noktayı büyük hangi notkayı küçük kabul ediyorsun olay bu. Meslea düğüm analizinde derlerki bi yeri toprak kabul edelim falan vs... işte tüm gerilimleri o noktaya göre yazıyorsun. devreye o noktaya göre bakıyorsun. İstediğin yeri toprak kabul edebilirsin. Çünkü eğer yerden yüksekte 3 top var ise. 1. top 100 metre, 2. top 150 m, 3. top 190 metre yerden yüksek ise sen buna ister yerden bak 100 150 190 görürsün ve 1. top ve 2. top arası 50 metre,2.top ve 3. top arası 40 metre olur.
ister çık yüksekliği 30 metre olan noktayı referans(sıfır) olarak kabul et bak,
bu sefer 1. topu 70 metre 2. topu 120 metre 3. topu 160 metre yükseklikte görürsün. Ama yine 1. top ile 2. top arası 50 metre 2. top ile 2. top arası 40 metre olur. değişen birşey yok. Gerilimde böyle birşey işte. Devreler ve sistemlerde düğümlerin potansiyel farkları önemlidir. Potansiyeli önemli değildir. Çünkü potansiyel baktığın noktaya göre değişir. Ama potansiyel fark değişmez. Mesela volt metrenin +ucunu bi yere koyuyorsun. - ucunuda başka biryere. Bu ne demek ? diyorsunki voltmetreye, kardeşim ben bu notkayı büyük kabul ettim. diğerini küçük. Ver bakayım bana aradaki farkı diyorsun. hoop oda sana 10 v 15 v -5v veriyor. -5 v çıktıysa ne demektir ? demekki büyük kabul ettiğin nokta aslında küçükmüş. doğru polarite tam tersi olacakmış. yani
a düğümünü + b düğümünü - aldıysan -5 v çıkmışsa, aslında vb daha büyükmüş manasına gelir. vba=5v olur. olay böyle çok kafana takma. + kısım=yüksek kabul edilmiş polarite=eksilen.
- kısım=düşük kabul edilmiş polarite=çıkan. vab=va-vb(eksilen-çıkan), vdc=vd-vc olur.

fizikte genel olarak elektronu az olan, bu nedenlede + yükü fazla olan ''pozitif +'' olarak nitelendirilir. Negatifler ise tam tersi.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,454
Mesajlar
917,709
Kullanıcılar
450,395
Son üye
rabiacr3r6
Geri
Üst