Tuhaf bir kapasitif ceza

yükünüz dengesiz. bu kapasitanslardanda kaynaklanabilir. bazen kondansatörler zamanla dengeli trifazeden dengesiz bir trifaze yük çekimine geçebilir. pens ampermetreyle bütün röleleri çektirip kondansatörlerin yüklenip yüklenmediğine bakın. sigortalar bıçaklı sigortaysa tek tek kontrol edin. kademelerde ilk başta monofaze kondansatörler kullanılır. 1 kvar gibi. daha sonra trifaze kondansatörleri 150/5 dediniz demekki kurulu gücünüz 100 kVA 60 KVAR kadar 2.5 kvar 2.5 kvar 5 kvar 10 kvar 15 kvar 20 kvar şeklinde koyun. yani tesisatınızda bir problem var gibi. reaktif güç rölenizin c/K ayarı uygun olmalı 2.5 /30 dan 0.1 olmalı c/k nız. adım süreleri oldukça kısa olmalı 5 saniye gibi. yoksa tam anlamıyla şebekeyle senkron çalışamaz. yüklerinizin dur kalkı fazlaysa yerelde sabit kondansatörlerle kompanzasyon yapın. Mesela bir hidroforunuz var diyelim. bunun hat kontaktörüne paralel olarak 10 kwatt gücündeyse 2 kVAR lık bir kondansatör takabilirsiniz. Mesela bir asansörünüz varsa bunun hat kontaktörüne 15 kWatt gücündeyse 3 kVARlık bir kondansatör takabilirsiniz. bunlara birde çok dur kalk yaptıkları için şönt reaktif bobini paralel olarak takarsanız ani piklerden kondansatörünüzün ömrünü artırabilirsiniz. bi nevi arabanın amortisörü gibi düşünün. yani sistemi komple etüd edin derim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
c ilk kondansatörün değeri. k ise akım trafo oranı. bu reaktif rölenin ayarlarından röleye tanıtılır. ben yaklaşık olarak 0.1 hesapladım. 2.5 kVAR kondansatör değeri 150/5 ten 30 k değeri. 0.08 yapıyor galiba. bizler mühendsi olunca fazla gereksiz ayrıntıya girmeyiz. pi yi bazen 3 bazen 3.1 bazen 3.14 bazende 3.1428 alırız gibi yani. bilmem anlatabildimmi.
 
Mühendis olduğunuz tüy dikti.De -
mekki,yaklaşık 10 yıldır bu işlerden
ayrı kalmışsınız.Tlf. numarası ver -
meden önce ! bu konuları yeniden
gözden geçirmenizde yarar var.Or-
tam müsait diye !,fazla özgüvene !
gerek yok.Bazı Mühendisler! bu tip uyarıları hakaret sayıp,forum yöne- timine sikayeti marifet sanıyor ! Fo-
rumun,kendine has belli kalitesi ol-
malı.Bilgi ihtiyacı olanlar,buradaki
bilgilerden doğru bilgiler edinmeli.
Mühendisim deyip,eksik / yanlış
bilgi vermek biraz ayıp oluyor.Uma-
rım,eskimiş bilgilerinizi yenileyip,da-
ha yararlı katılımlarda bulunursunuz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,727
Kullanıcılar
449,964
Son üye
lelaxi

Yeni konular

Geri
Üst