TT Sistem TN Sistem Karmaşası.

Müşterilerin, tesisden gelen topraklama kablolarını, kendileri topraklama sistemi kurmadan, ana panoda nötr ile birleştirmesi ile TN-C sisteme geçilebilir ama işletme kolaylığı açısından TT daha mantıklı görünüyor.

Konuya ilişkin eklenen resimlerdeki 20m kısmı yanlış bir uygulamadır.Daha önce Sn volkanpaşa arkadaşın sorduğu bir - tedaş el kitabı-soruya Sn Fahri Yetiş cevap verirken bu hususa değinmişti.
Söz konusu 20m parafadur ile işletme topraklamaları arasındaki mesafedir.İster TT isterse TN topraklama olsun koruma topraklaması ile işletme topraklaması birleştirilir.Yine benim bir ifadem dolayısıyla Sn Yetiş İzmir mühendis odasının bir dosyasını foruma eklemişti.Orada da topraklamaların birleştirilmesi hususu belirtiliyor.
TN sistem ile TT arasındaki en temel fark(ikisi bir arada kullanılamaz) toprak kablosunun nötr kablosuna mı yoksa toprağa mı bağlanacağı hususudur.TT sistemde her şeyin toprak direncine bağlı olduğu göz önüne alındığında TN sisteminin daha güvenli olduğu söylenebilir
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bir sebepten hafızamda İzmir EMO diye kalmış.Konu 09-03-2010 tarihinde Sn Fahri YETİŞ tarafından foruma eklenmiştir
 
en sorunsuz olan top.işletme ve koruma top.birleştirilmesimidir.
 
Eşpotansiyel topraklama daha iyidir...
Ta ki topraklama işi ciddi biçimde yapılsın... Topraklama direnci, hem ilk kurulumda, hem de uzun yıllar boyunca minimum seviyede kalsın... Gerekli test ve bakımlar zamanında yapılsın...
Diyelim ki topraklamamız uçtu... Trafomuz da OG den kaçak vermeye başladı... Ne olacak şimdi ??? Yıldız noktasından trafo AG kısmına ve şebekeye yüksek voltaj gitmeyecek mi ?
Veya yıldırım vurdu... Toprağa akamazsa ne olacak ???

Topraklama en ciddi iş... Bence otomobilin freni gibi... Motor bozulsa en fazla yolda kalırsın... Ama frenlerin tutmazsa...

Öyle yerlerde, öyle topraklamalar gördüm ki...
 
işletme topraklaması ile, koruma topraklamasının arasında 20m olması gerektiğine dair, ilgili okulların derslerinde, ve ilbank- dapt yayınlarında dökümanlara yer verilmişti. her iki topraklamanın amacı farklıdır. farklı amaçları olan tesislerin birleştirlmesi yanlıştır.nötr iletkeni trafondan, tüketici panosuna oradan prizine kadar gider. bir koruma topraklamasının işlevi faal olduğunda, ( koruma iletkeninde herhangi bir nedenle gerilim oluştuştuğunda) ; eğer, nötr birleştirilmiş yada arasındaki mesafeye dikkat edilmez ise, nötr iletkenine gerilim tekabul eder. böylece, faz nötr gerilim değeri düşer. tüketici elemanlarının ( tv,buzdolabı, fırın ) 220v luk gerilimleri, duruma göre 30-50-150-170V gibi değerlere düştüğünde, kendi elektriksel gücünü korumak isteyen elemanlar, yüksek akım çekecekler. eğer ilgili tesisilerin koruması yetersiz ise, bu elemanlar muhtemelen yanacaklar. böylesi bir durum, genelde tedaş ın başını ağrıttığı için, ( tüketicinin maddi zararlarını telafi etmesi) işletme ve koruma topraklamasının ayırılmasını isterler.
VDE-DIN normlarına atıf yapan bir çok meslek odaları (avrupa), işletme topraklaması hariç, tüm topraklama tesislerinin ( prafudr dahil) birleştirilmesini öngörür.
şahsi görüşüm ise, parafdr topraklamasınında ayrı olması. Her nekekadar , elektronik cihazların beslendiği bölümler için TN-S sistemi tavsiye edilsede, ilgili binanın temel topraklamasına Parafudr topraklamasının birleştirillmesine sıcak bakmıyorum.herhalükarda bir yıldırım gerilimi yada akımı darbedir. bu darbenin dikliği düşünüldüğünde, binanın APDB ( potansiyel dengeleme barası) den tüktecilere gidebilceği ihtimali var.
nihayetinde, mühendisin kendi projesinde tasarım ve hesabı ile ilgili bir durum.projenizde imzanız mı var? her halukarda mesüliyetiniz var demektir.
 
İşletme ve koruma topraklamaları mecbur kalınmadıkça birleştirilmemesi gerekir. Eş potansiyel barada birleştirilebilmesi içinde gerekli koşulların sağlanması gerekir bu koşullar topraklama yönetmeliğinde belirtilmektedir.
 
İşetme topraklaması ile koruma topraklamasının birleştirilmesi, kaçak akım koruma elemanının çalışmasını olumsuz yönde etkilemez mi?

Kaçak akım toprağa akarak koruma rölesinde giren akım ile çıkan akım arasında fark oluşturacakken, kaçak akımının bir kısmı ya da tamamının işletme topraklamasından devresini tamamlaması bu farkı ortadan kaldırıyor.

DÜZELTME: İşletme topraklamasını tüketiciye gelen nötr hattı olarak var saydım.
 
Son düzenleme:
kaçak akımda sorum yapmaz. TN sistemde de TT gibi şart olmasa da kaçak akım koruma önerilir. (hat uzunluğuna bağlı empedans ayarlama işini şansa bırakmamak için)

kaçak akım koruma röleleri fazör toplama yapar. siz matematiksel olarak düşünüyorsunuz. sonuç olarak toprakların birleştirilmesi sorun yapmaz.

ayrıca birleştirme ben birleştirdim oldu mantığıyla olmaz. bazı kuralları var. ılısu'nun notlarında yer alır. o şartlar birleştirilmedikçe 20 m. mesafe şartı aranır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,765
Kullanıcılar
449,978
Son üye
food_eng_1952

Yeni konular

Geri
Üst