transistörlerden 3ü bozuk mu?

ewreka10

Üye
Katılım
17 Eki 2013
Mesajlar
28
Puanları
1
Yaş
40
merhaba arkadaşlar, geçen gün bir radyo devresi için 4 tane (2 si yedek) bf199 transistör aldım sonra devreyi kurdum ve çalıştığım zamanlarda birini (veya ikisini) yaktım, daha sonra collektor, emiter ve beyz uçlarını tekrar test etmek için baktığımda sadece birinin her uçta değer vermediğini diğerlerinin de probları hangi uca değdirirsem değer okuduğunu ve uçlardaki değerlerinin birbirine çok uzak olduğunu gördüm.Sizce transistörler bozukmu ? oysa ki ikisi bozuk olsa bile diğer ikisinin sağlam olması lazım.

değerli görüşlerinizi bekliyorum hürmetler.
 
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/2947/MOTOROLA/BF199.html

Öncelikle bu RF devresinde herhangi bir elemanda kısa devre var mı veya başka bozulan diyot gibi elemanlar var mı ona bir bak.Şüphelendiğin transistörleri devreden tam olarak sök,probla devre üzerindeki bu test sonuçları çok yanıltıcı olabilir,devrenin genel durumuna göre açık devre,kısa devre veya ne tür bir arıza tam bilemezsin.

Dijital multimetrelerde PNP ve NPN tip transistör ölçüm yeri (Harflerle üzerinde tam işaretlenmiştir,tek yapılması gereken de bacakları bu deliklere tam takmak ve okumaktır,bu sağlamlık testinde) vardır.BF199 RF NPN transistör tipidir.Buna göre bir ölçümü detaylı olarak da yap.Kolay gelsin.
 
arkadaşın dediği gibi devrede başka bir eleman bozuk olabilir. bazı yeni alınan transistörler bile bozuk çıkabiliyor.yenisini alıncada ölç derim eğer ölçü aletinde transistör ölçme yerin yoksa ölçü aletinin probun bir tanesini transistörün herhangi ayağına sabit tut diğerlerini diğer probla tek tek ölç sağlamsa örneğin 500 ohm biri 507 ohm biri görünüyorsa 2 ayağın direnci birbirine yakın olur o iki uç collektör ve emiteri gösterir kolay gelsin yüksek olan emiteri gösterir NPN ve PNP yide prob uçlarını değiştirerek bulabilirsin
 
Sayın binbaşı ve Sayın njt67 cevabınız için çok teşekkür ederim öncelikle.

Devreyi bredboard da kuruyorum, tek tek ölçtüm biri hariç değerler birbirinden çok farklı ve hangi uca değdirirsem deydiydireyim değer okuyorum sanırım bunlar bozuk :(

İkinci şey ise kafamı karıştıran: sayın binbaşının gönderdiği datasheet ile benim bulduğum datasheet çok farklı, benim bulduğumda pin sıralaması (kesik yüz seze bakarken soldan sağa) C E B, bu fairchild ın kiydi, sayın binbaşınını gönderdiği ise C B E idi motorola idi. transistörümün üzerinde CTBF 199 yazıyor bunlardan hangisi?
 
Son düzenleme:
Evet Dostlar bugün gittim ve bir elektronikçi abiye sordum 3 transistör de bozukmuş.
Herkeze başta binbaşı ve njt67 ilgisi için teşekkür ederim iyi günler, hürmetler.
 
Dostum radyo vericisimi yapmaya calisiyorsun? Rf islerine bende merakliyimda.
 
Dostum radyo vericisimi yapmaya calisiyorsun? Rf islerine bende merakliyimda.

Merhaba, aslında yapmaya çalıştığım şey radyo alıcısı idi; 2 transistör, 2 kondansatör ve 1 drençden oluşuyor, isterseniz size gönderebilirim.
 
Merhaba, aslında yapmaya çalıştığım şey radyo alıcısı idi; 2 transistör, 2 kondansatör ve 1 drençden oluşuyor, isterseniz size gönderebilirim.

Selam dostum.

Şemasını devrenin kaynak sitesini v.s. eklersen sevinirim. Bir alıcının bir frekansı alabilmesi için o frekansla rezonans kurması gereklidir. Rezonans devresi için LC gibi bir devre kurulması gereklidir. Bahsettiğiniz devrede bobin yok anladığım kadarıyla nasıl rezonans kuracak merak ettim.

Şema eklerseniz beraber tartışabiliriz.

Kolay gelsin.
 
Merhaba.Hobi (amatör elektronik) olarak RF konusuna yeni yeni başlıyorsunuz sanırım.Kısaca paylaştığınız bu devreyi tam açıklamaya da çalışayım.

Antenden gelip yakalanan RF sinyali (Çok zayıf yüksek frekansla modüle edilmiş olan ses dalgalarını taşıyan bu ac akımı) L (İndüktansı,bobini) ve C ayarlı kondansatörü (Hava aralıklı değişken sığalı kondansatörü) ile antenden gelen sinyal radyo istasyonlarından ayarlanan C değeri ile tam bir rezonansa girmeye çalışır.Rezonans halinde ise max.olarak bu radyo istasyonunun yayınladığı zayıf akım çok kuvvetli olarak da geçeceğinden,dinlenebilmesi için ayrıca bunun 2 adet darlington şeklinde yerleştirilmiş transistörlerce de iyice kuvvetlendirilmesi (Amplifikasyon işlemi) gerekir.

Bu 2 transistörle kuvvetlenen ve girişte çok zayıf olan ama radyo istasyonuna seri rezonans devresi (L ve C ile) ile tam olarak istasyon çıkış frekansında ayarlandıktan sonra,bir rezonans halinde max. geçen bu ses akımı,(Elektrikteki rezonans devrelerine R,L ve C 'nin seri/paralel rezonans devrelerine bir bakınız,çünkü rezonans halinde (Rezonans frekansındayken) bu ac devresinden max.bir akım geçecektir) transistörlerce de iyice kuvvetlendirilip dinlenebilir ses haline getirilip,dinlenmeden önce de 1 adet filtre (Süzgeç) görevi gören C1 (süzme kondansatöründen geçerek yani pil dc'sini geçirmeyen ama RF'li bu ac'yi sesi dinlenmek için geçiren ) ve R1 (Pil akımını S anahtarından sonra bu transistörler için sınırlandırma direncinden) 'den geçtikten sonra bir kulaklıkla (Earphones) bu istasyonun yaptığı radyo yayını kolayca da duyulabilir.Çok basit devreli bu RF'li alıcı tam olarak böyle çalışır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,349
Mesajlar
916,901
Kullanıcılar
450,194
Son üye
akocatas

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst