Transistörü pwm ile sürme

hFE kazanç bölümüne, iki grup halinde, Kollektör-Emiter gerilimine ve Ic akımına göre bir kazanç listesi yapmışlar, size hesabı min değerine göre yapmanızı öneririm.
 
Nasıl hesaplayacağınızı anlatmaya çalışayım:

Kullanacağınız transistörün akım kazancı denen (beta ile gösterilen) bir değeri vardır, genellikle bu değer 40-200 arasındadır.

Akım Kazancı= Ic/Ib

Kullanacağınız transistörün akım kazancının 100 olduğunu varsayalım; bu durumda beyz akım (Ib) 1 mA olduğunda kollektör akımı (Ic) 100 mA olur. Sizin şerit led de 100 mA akım çektiğine göre beyz akımını 1 mA ile sınırlamanız gerekiyor.

Pic çıkışı size 5 V veriyor, bunun 0,7 voltu taransistörün B-E arasında kalır, geri kalan 4,3 volt gerilim ve 1 mA akım bilgisine Ohm kanunu uygularsanız gerekli direncin değerini bulursunuz.

Yani, R=U/I
R=4,7/1(mA)
R= 4,7K direnç işinizi görecektir.

Ama asıl etkenin kullanacağınız transistörün akım kazancı değeri olduğunu unutmayın, transistör kataloglarına bakarak bu kazanç değerini bulabilirsiniz ve hesabı da yeniden yaparsınız.

Bu anlattıklarınız ile birkaç hesap yaptım değerler biraz saçma geldi. Vaktiniz varsa birde siz adım adım çözermisiniz zahmet olmazsa.

VC=12V
VB=12V
IC=3A
IB=?
RB=?
TIP3055 in datasheet değerlerinde Akım kazancı 20 olarak verilmiş.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,839
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst