Transformatörlerde yük altında kademe değiştirme

slm bizde 154/6,6 kv güç trafosu var.(yükte kademe değiştiren) oltc kademe değiştiricisi (on load tab change) bulunmakta. sekonder tarafına bağlı.sekonder çıkışı regülatör (regülatör üzerinde tapcon ölçü rölesi var.) çalıştığımız iş yeri nedeniyle sürekli sistemde duruş (motor v.s) olmakta ve bu yüzden hemen hemen hergün yükte kademe değişmekte.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sık kademe değiştirme,arzu edilen bir durum değildir.Günde 1-2 defadan fazla olmayacak şekilde tedbir ! almanız gerekir.Aksi halde,sık sık kontak değiştirme durumunda kalıp,uzun süreli duruşlara sebep olursunuz.
 
sayın fahri yetiş bu sık sık kademe değiştirme işleminden dolayı kondansatörler devreye girip çıkıyo(reaktif -kapasitif işlemi için) bu işlemi tapcon 230 (regülatör üzerinde ) ile nasıl sabitliye biliriz ve birde şunu belirtiyim bizim yg voltajı sürekli 162-167 arası tşk
 
Otomatik pozisyonu kullanmamaya çalışın.154 kv ta çok sık salınım olmaması ( sizi etkileyecek seviyede )gerekir.Bence,el konumunda ve ÇOK GEREKMEDİKÇE kademe ayarı ile
oynamamalısınız.Kademe değişiminde enerji kesilmesi olmaz.Kondansatörleriniz neden dev-
reden çıkıyor ? Otomatiği illa çalıştırmak isterseniz,cevap verme süresini ! artırabilirsiniz.
 
Kademe değiştirici, kontrol rölesınde, hem gerilim ayarı hem zaman ayarını bıraz acın her salınımda devreye girip durmasın. Mümkunsede, reaktıf kontrol rölesının kumanda devresıne UPS baglarsanız, kondansatörlerınız devreden cıkmıyacakdır.
 
bizde 4000 kvar kondansatör var. sürekli devreye girip çıkması nedeni ise 9 tane og motor(6600 volt) 250 yakın ag motor vb. var. liç sistemi denen yerde bu motorların çoğunlu ve 2 yada 3 saate bir dur kalk yapmak zorunda. benim bu kademeyi sabit tutmam için ne yapmam lazım yoksa kademe kontakları sürekli hasar görüp değişecek. tşk
 

Forum istatistikleri

Konular
128,408
Mesajlar
917,378
Kullanıcılar
450,313
Son üye
dnihatt1

Yeni konular

Geri
Üst