Trafo yağı analizi veya değişimi için resmi yazı

işletmemizdede ikitane 1600kva trafomuz var.yağ haznesının ustundekı kavanozdaki madde(köpük gibi) ney bılmıyorum ama turuncu renkte acaba normalmı:S
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Silikajelden bahsettiğinizi zannediyorum.Yeni tiplerde,rengin turuncu olması gerekir.Eski
tiplerin ( normalde mavi,bozulunca turuncu olan ) kaldırıldığını biliyorum.Trafonuz,10 yıldan
eski değil ise,turuncu rengin,normal ( sorunsuz ) olduğunu söyleyebiliriz.
Silikajelin görevi,trafoların ( atmosfere açık ) nefes alması esnasında,yağa,atmosferdeki rutubetin
girmesini engellemektir.
 
Her iki ifadede doğru aslında.

Normalde her yıl yapılması gereken bu testler, maalesef işletme koşullarına göre bazen onyıllar boyunca yapılmamakta. Ancak denetleme heyetlerinin yoğun olarak uğrak verdiği işletmelerde yapılmakta. Bunu içindir ki en geç 5 yılda bir "bari" yapılmalıdır şeklinde yorumluyorum en bu ifadeleri.

Yaşanmış örnek: Trafo bakımlarını yaptığımız bir işletmeden her yıl yağ numunelerini alarak teste göndeririz. 5 adet 2500kVA trafoları var. Aynı işletmenin başka bir tesisindeki trafonun bakımı 4 yıldır yapılmıyormuş. Bu yıl onuda eklediler Bakım listesine. Hiç bir problem çıkmadı (sadece buşinglerde yağ terlemesi olmuş vaktiyle.)

Trafo yağlarının ömürleri normal işletme şartlarında uzundur (20-25 yıl gibi).
Yani yağ değişimine veya yenilenmesine gerek olmadığını düşünüyorum. Ama gerekliliği de yağ testi söyleyeceği için bizimki sadece tahmin olur bu aşamada.

Güzel bir paylaşımı yeni görüyorum. Ortalama 1,5-2 litre alınan trafo yağları test amaçlı götürülüyor. 3 yılda bir yaptığımızı farzedersek 2 litreden 9 senede 6 litre gibi bir kayıp oluyor. Bu eksiğide aynı yoğunlukta ve kalitede yağı ilave ederek kapatabiliriz. Farklı fikirleri olan paylaşırsa sevinirim...
 
degerli arkadaşım bir tr yag testi yaklaşık 3 lt yag harcanır Yapılan tesler ise 1. Gaz analizi2. delinme gerilimi 3.tanjatdelta 4. Su tahin yani yagdaki su miktarı .Bunun için TALEPGEREKİYORSA bırak yananakadar calışsın arkadaş
 
Yaman kardeşim selamlar.Ben senin ilk sorduğun soruya cevap vereyim.Türkiyede trafo imalatçıları yukarıda belirtilen periyotlarla yağ ölçümlerini önermektedirler.Sadece biri değil tamamı bu periyotlara yakın süreler belirtmekle birlikte bir devlet kuruluşu olan ve türkiyede 154kv, 380 kv gerilimli 180 MVA ,250 MVA lık trafoları işletmekte olan bir kurumun periyotlarını şöyle sıralıyayım.
1-154 kV, 20MVA ve üzeri ğüçteki trafolarda elektriki testler 3 yılda bir.Yağ testleri de aynı 3 yılda bir,
2-380 kV,100 MVA ve üzeri güçteki trafolarda elektriki testler 2 yılda bir.yağ testleri de aynı sürede yapılıyor.
ANCAK sistemde şu an için 6-7 yıldır test edilemeyen trafolar vardır.
Bir yağlı güç trafosunun izolasyon yağı ömrü çeşitli faktörlere bağlı olarak 15-30 yıl kadardır.Hiç devreye alınmayan veya çok kısa periyotlarla çalışan (yağ sıcaklığı hava sıcaklığına yakın seyreden)trafolarda bu 50 yıla bile çıkabilir.
netice itibarıyla;yeni devreye alınan bir güç trafosunda herhangi bir yağ kaçağı görülmemişse,trafo sürekli aşırı yüklenip sargı- yağ sıcaklığı yüksek tutulmadıysa ve yağ teneffüs cihazı normal ise ayrıca sık sık kısa devre arızalarını beslemediyse testlerinin 5-6yılda bir yapılması yeterli olmaktadır.Yukarıda areva nın listesindeki yağ testlerinden sadece yağ delinme gerilimi her yıl yaptırılabilir.Bu test yağdaki rutubeti göstermektedir.Diğer yağ testleri yağın yaşlılığını belirleyen testlerdir.Trafo devreye alındıktan 10 yıl ve sonrasında yapılacak testlerdir.yaşlanan izolasyon yağlarının renginin su renginden pekmez rengine,iç yüzey gerilme değerinin 40 dyn/cm den 20 dyn/cm ye,asit miktarının 0,1 den 0.3 mgKOH/gr a ulaşmış olması gerekmektedir.

___

degerli arkadaşım bir tr yag testi yaklaşık 3 lt yag harcanır Yapılan tesler ise 1. Gaz analizi2. delinme gerilimi 3.tanjatdelta 4. Su tahin yani yagdaki su miktarı .Bunun için TALEPGEREKİYORSA bırak yananakadar calışsın arkadaş

sayın nasır yerden göğe kadar haklısın.sen 3 litre demişsin ancak usulune uygun numune alındığında yaklaşık 5-6 litre civarı yağ eksilir.delinme gerilimi için 1litre,doble testi için 2.5 litre,su için 1litre,diğer kimyasal testler ve gaz analizi için 1 litre gerekir.
Burada gözden kaçan konu zaten yağ miktarı az olan trafonun numune alındığında yağ seviyesi düşüceğinden (bir veya birkaç numune alımında)trafoya yağ ilavesi gerekecektir. Türkiye şartlarında aynı cins ve marka yağı yıllar sonra piyasada bulmak çok zordur.Bilindiği gibi izolasyon yağları temelde yapı itibarıyla 2 tiptir.Naftanik ve parafinik kökenli olarak bilinirler.Eğer trafoya diğer kökenli yağ ilave edersek tüm yağ çok kısa sürede bozulur.Hatta bu bozulma aynı kökenli değişik kodlu yağlar için bile söz konusudur.Dolayısiyle çok sık numune almamakta fayda görüyorum.
Ayrıca trafolar röle ayarları uygun yapılmışsa kolay kolay arıza yapmazlar.Şöyle de denebilir.Koruması (bekçileri)tam olan bir iş yeri kolay kolay soyulamıyacağı gibi koruması tam olan trafo da arıza yapmaz(yanmaz)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Trafo yağının test edilmesi hakkında resmi numune alma prosedürü var mı?test sonuçlarında kabul edilmiş akredite labratuvarlar hangileridir.yüksek gerilim işletme yetkisi verilmiş arkadaşları sorumluluk altında bırakmamanın yolu nedir.rejenerasyon işlemi anlatıldığı gibi sonuçlar veriyorsa neden çok tercih edilmiyor.ilginize şimdiden teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,554
Mesajlar
918,506
Kullanıcılar
450,552
Son üye
evseteknik

Yeni konular

Geri
Üst