Tornada spindle motor seçimi

Ben koşu bandı kullandım. Düşük devirde torku biraz zayıf fakat sizin motor 4200 olduğundan 1:2 kasnak eklerseniz torku yükselir fakat hızı 2100'e düşer. Yine de bu hız fazlasıyla yeterli. Hatta ben tornamı 900 devirden daha hızlı kullanmıyorum. Fazlasıyla yetiyor. Siz de eğer demir/çelik işleyecekseniz bu devirlerden fazlası katerin ve parçanın aşırı ısınmasına neden olur.

Çin'de bu motorlar için hesaplı PWM sürücü satıyorlar. 180v 2kw civarında sürücü bulabilirseniz deneyin derim.

Fakat CNC tornada hassas diş çekme için fener miline bir enkoder eklemeniz lazım (fener mili devriyle Z eksenini eş zamanlı ilerletmek için). Bunun için de kontrol kartının enkoder desteklemesi lazım. Gerçi desteklemiyorsa da enkoderin 3 kanalını kartın girişlerine bağlayabilirsiniz. Uzun zaman önce yaptığımı hatırlıyorum fakat düzgün çalışması için araya direnç ekledim galiba. Tam hatırlayamadım. Uzun zaman oldu.

Benim koşu bandı motoruna Amerikan malı kaliteli bir sürücü almıştım. Kısa sürede ısınıp yandı. Sonra Çin'den1/5 fiyatına ucuz bir şey almıştım. O çok iyi çıktı. Torna ile birlikte sattım. Şimdiki tornamda 1.8kw servo kullanıyorum.
Suat Bey kullandığınız Çin malı sürücü neydi? Lİnk vs var mı?
 
Mevcut bir torna için motor düşünülüyorsa, mevcut motora göre seçim yapmak mantıklı. Böylece üreticinin o makina için ön gördüğü iş kapasitesini sağladığını garanti etmiş olursun. Mesela bende 1 m torna var, motor gücü de 7.5 kW. Ben buna 1 kW DC motor taksam olur, ama makinanın iş kapasitesini çok azaltmış olurum. Her zaman hafifi iş yapıyorsun sorun yok, ama o zaman neden 7.5 kW motora sahip torna aldın demezler mi? :)

Bir de çok iyi yüzey kalitesi elde etmek için çok az titreşimle çalışan bir motor tercih etmek lazım. Bu açıdan üç fazlı motor ve VFD güzel bir çözüm olur. Ama yukarıda da belirtildi, fener miline ve ilerleme miline ayrı ayrı servo motor bağlarsan, full otomatik CNC torna elde etmiş olursun. En güzel çözüm bu.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,193
Mesajlar
915,740
Kullanıcılar
449,969
Son üye
kdrtkn

Yeni konular

Geri
Üst