Topraklama var ama şofben elektrik kaçırıyor

merhaba arkadaşlar,
öncelikle ilginize ayrı ayrı teşekkür ediyorum

teknik35
ilk gün ben evde olmadığım için müdahele olaya edemedim, servis elemanı garanti belgesini onaylamış. (servis ücretini firmadan alabilmek için olabilir, fakat bunun bana bir eksisi olabileceğini düşünmüyorum.)

muratyüğünt
topraklama kablosu şofben takılı iken çarpıyor, şofben söküldükten sonra ise kontrol kalemi lambası yanıyor ki bu durum tüm prizlerde var. fakat AVOmetre ile ölçüm yapmadığım için tam değeri şu an veremiyorum.


3elibrahim
meğer ile ölçüm yapacak bir elektrikçi bulamadım

bu sabah daha önce aynı tesisatta kullanılan şofbeni bodrumdan çıkardım, akşam eve döndüğümde bağlayıp denerim ve sonucu sizlerle paylaşırım

Yeni şofbenininz hayırlı olsun, özellikle şofbenlerde yaşanacak kaçaklar hayati önem taşımaktadır, nihayetinde sudan toprağa bir akım sözkonusu çünkü. şofbeni çıkardığınızda topraklama kablosunda kontrol kaleminin lambasının yandığını anlıyorumn kırmızıyla işaretlediğim satırlarda. eğer bu durumu yaşıyorsanız ya sizin topraklama hattınızın bağlantısı biryerden koptu yada direnç değeri oldukça yüksek.

kopuk veya direnç seviyesi yüksek olsa dahi avometreyle belli, bir seviyede gerilim görebilirsiniz. topraklama hattınızı iyice kontrol etmenizde fayda var ( meger ile)

Ayrıca nötr hattınızında sağlam olduğuna aynı prizde fön vb güçlü bir aygıt çalıştırarark kolayca anlayabilirsiniz. nötr hattıda çok önemlidir.

şofbenin sağlam olup olmadığını geçici olarak toprak bağlamayıp nötrden köprü yaparak çalıştırırsanız anlayabilirsiniz.

Unutulmaması gereken bir şey var: eğer faz yoksa cihaz çalışmaz ama nötr ve/veya topraklama yoksa insan hayatı tehlikede olur.

Saygılar
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
muhtemel sebeb 4 ncü sigortanın besledigi alıcılardan birinde bir kaçak varmış gibi görünüyor.buda topraklaman saglam oldugu için komple tesisata yaılıyor. yada aynı sigortadan faz topraga temas ediyor..bir yerde buatta veya cihazda faz kablon topraga temas ediyor.
 
Merhaba arkadaşlar,
Benim asıl problemim yeni aldığım şofbenin elektrik kaçırması ve servis elemnı dahil bu kaçağa maruz kalmamız.
Evimin tüm elektrik tesisatını kendim çektim ve topraklama hattı vardır.
Evde kullanılmakta olan termosifon, çamaşır makinası, buzdolabı v.s. tüm cihazlarda herhangi bir kaçak söz konusu değildir.
Fakat yeni aldığım şofbenin suyunda kaçak var ve ölçüm yaptığımda 70 - 130 V. arası değişen bir gerilim görünüyor.
Ölçü aleti ile yaptığım ölçümlerde;
faz - nötr arası : 216 V.
faz - toprak arası : 216 V.
toprak - nötr arası : 1,6 V.
gelmektedir.
Faz, nötr ve toprak arasında ise kısa devre yoktur.

ilk gün bağlantıyı yapan servis elemanını da 3 defa toprak hattından gelen bu gerilim çarpmıştır. Buna rağmen eleman kurulumu tamamladı ve garanti belgesini de onaylayarak gitti.
İkinci gün şikayet ettim ve servis elemanı problemin benim tesisatımdan kaynaklandığının gerekçe göstererek şofbeni tekrar söktü.
Şimdi bana şofbende sorun olamadığını ve bir elektrikçi çağırarak tesisatımı kontrol ettirmemi söylüyor.

Yaptığım ölçümlere göre problem şofbende mi ? tesisatta mı ?



hocam nötr hattınız bir yerden gevşemiş bu yüzden kaçırıyor eğer topraklamanızın güçlü olduguna eminseniz şofbenin klemensinden nötr ile toprak kablosunu köprüleyin göreceksinizki kaçak vermiyecek bu köprü nötr hattınızın zayıflıgını anlamak için genelde direkten yada panodan gevşek çıkıyor çok başıma geldi deneyin görün
saygılar
 
Sanırım 4. sigortanın linyesinde bi sorun var. Sanki güç bi durum olmasına karsın imkansız değil iletkenler temas halinde tam temas degil ama elektrik kacabilicek kadar yakın benim tahminim bu yönde mümkünse o hattı toptan degiştirmenizi tavsiye ederim. Ana topraklama hattınızda bi sorun olmadıgı açık.Şunu da deneyebilirsiniz 4,sigorta üst kac ama sofben 3,sigortada olduğuna göre 4,sigortayı kapatıp sofbeni deneyin.prizlerin hepsinde kalem yanmasınıda açıklar bu durum.4.sigorta linyesindeki kacaktan butun topraklama hattına dagılıyor.Hattı değiştirme şansınız yoksa kaçak akım rölesi yoksa hatta o linyenin faz ve nötr hatlarını değiştirirseniz sorunun çözülebilecegni düşünüyorum
Kolay gelsin
 
4 cü sigortayı actıgında faz topragamı baglıkı sigorta attırıyor.sen 4.cü sigortaya baglı tum alıcıları devreden cıkararak enerjı ver atarsa baglantı hatan var fazı yanlıs baglamıs olabilişrsin
 
başka bir şohben deneyin ki tesisatta bir sorun olmadığını veya olduğu
 
1-Üst kattaki (4 nolu linye) prize bağlı cihazlardan birinde gövdeye dolayısı ile toprağa temas var. Bu cihazı veya hattı tepit etmek gerekiyor.
2- Topraklama olarak bir adet çubuk çaktığınız anlaşılıyor. Bir çubuk ile elde edeceğiniz en iyi geçiş direnci değeri dahi sigortanızı attıracak akımı oluşturmaz. Güvenlik açısından topraklama sistemine ilave yapılıp ölçmeniz gerekir.
 
kaçak akım varmı
 
arkadaşlar evde bulunan güneş enerjisi sistemi üzerindeki rezistansı bağlayacağım. type rtm water heater yazıyor. 1 2 L N bağlantı noktaları. topraklama yı nötürü fazı nereye bağlayacağım. Daha önce gelen elektrikçi kabloyu çekemediği için iş başa düştü. Hattı çektim her şey hazır.Topraklamanın olması gerekmez mi. lütfen yardım
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst