topraklama sistemi

çaylakelektrikçi

Paylaşımcı üye
Katılım
21 Şub 2016
Mesajlar
965
Puanları
106
Yaş
27
Selamin aleykum ustalarim
Tesisimize ait bir trafomuz yok.mahalli trafodan besleniyor.bizim topraklama sistemimiz tt mi it mi nasil anlariz bunu?..nette kaynak var fakat kafam cok karisti.kisaca anlatabilirmisiniz?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Aşağıdaki resimleri inceleyin. evlerde kulanılan TT sistem topraklama dır. çünkü K.A.R kulanılır. Daha geniş bilgi için İ.Ilısu hocamızın kitabını inceleyin.
topraklamalar.PNG
TT topraklama.PNG
IT Topraklama.PNG
 
Abi bu paylasim nette var bunlara baktim zaten fakat kisa ve oz anlamak istiyorum.semalardan cok fazla bisey anlamiyorum.yani ben adp panosunu actigimda benim sistemimin tt mi it mi oldugunu nasil anlarim??
 
Bir panoda Nötr Barasında Sadece izoleli Nötr. kaploları bağlı ise ve Koruma (Şase)topraklaması ayrı ise . Bu sistem TT sistem toptaklamadır.

3.Fazlı nötr kulanılmayan tesislerde yapılan koruma (Şase) topraklaması olan. sistem.IT topraklama sistemidir.
 
Bir adp de hem notr barasi hemde koruma topraklama barasi varsa bu tt oluyo ok bunu anladim.it yi tam anlayamadim ustam biraz daha aciklayabilirmisiniz?yani notr kullanmayan tesis mi olurmus sacma degil mi?
 
Ustalarim yokmu yardimci olacak kimse..tt tn it kisa oz anlatin lutfen.
 
Bir adp de hem notr barasi hemde koruma topraklama barasi varsa bu tt oluyo ok bunu anladim.it yi tam anlayamadim ustam biraz daha aciklayabilirmisiniz?yani notr kullanmayan tesis mi olurmus sacma degil mi?
Saçma olup olmadığını bilmem ama örneğin. 3 fazlı asankıron motor çalıştırılmasında nötr kulanılmaz. kumanda devresinde 220- volt için 380/220.volt izalosyon trafosu kulanılır.
 
Son düzenleme:
IT sistem türkiye'de çok az yerde rastlarsın, sadece hastane vb gibi yerlerde hassas elektronik cihazların bulunduğu yerlerde kullanılır ki, topraktan cihazlara zarar gelmesin
Mahalli trafodan besleniyorsan TT sistemdir.
Yani TEDAŞ'tan sana 3 faz ve bir nötr gelir, ayrıyeten kendin tesisinde bir toprak oluşturup tesise 3 faz artı nötr artı toprak dağıtırsın. 3 faz ve nötr tedaşa ait(Nötr besleme aldığın trafonun yıldız noktasından gelir ve yıldız noktası tedaş tarafından ölçümü yapılmış ve belli omaj değerinin altında olacak şekilde topraklanmıştır); toprak ise fabrika-tesis ne ise onun temelinde ya da ayrıyeten oluşturulan topraktır

Üstteki resimlerde de zaten bakınca anlarsın
 
tesisat kötü
ve
projesi de ok ise
tam olarak anlaşılabileceğini sanmıyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,225
Mesajlar
915,939
Kullanıcılar
450,017
Son üye
melike.gkck1

Yeni konular

Geri
Üst