Temel Topraklama Haricinde

Mardahan Sağol.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
kardeşim
kardeşim sen arkadaşımın dediği gibi sen fomülmü istiyorsün yosa çüzümmü ozaman deki bana topraklama foemülü lazım
 
arkadaşım ben sorunu zaten 4 köşeden bakır topraklama çubuğu atarak ve bu çubukları bir birine bağlayarak hallettim. lakin benim sorumu siz tam olarak anlayamadınız galiba.
diyorum ki bir 3 katlı her katı 1000m2 bir iş yeri düşünelim. bu iş yerinin temelinde temel topraklamasının yapılmadığını farz edelim.
bize geldiler dedilerki 2 ohm un altına sonuç elde edebileceğimiz bir topraklama sistemi kur ve hesablamasını göster. dedikleri zaman
kafama göre 4 köşeden çubuk atalım 4 çubuğuda birbirine bağladıkmı işlem tamam.
benim sorum ise bu 4 çubuğu neye göre koyuyorsun zemininbelki çok kuru bi toprak türü yada ne bileyim bu iş yeri diyelimki kayalık bir bölgede kurulu sen bunun hesabını kitabını neye göre yapıcaksında bu 2 ohm altında bir değer elde edeceksin ?
 
detayli bilgi lzm banada
 
..bildiğim kadarıyla topraklama yönetmeliğinde toprak özdirencinin nasıl ölçüleceği yazar, ölçersiniz.Yine aynı yönetmelikte diyelim ki çubuk, halka vs. formda, belirli bir malzemeden yapılmış, belirli uzunluğa, belirli kesite sahip bir iletkenin belirli öziletkenliğe sahip bir toprağa gömülmüş olması durumunda sağlayacağı toprak geçiş direncinin nasıl hesaplanacağı da yazar,hesaplarsınız, Elinizdeki elektrodun toprak geçiş direncini hesapladıktan sonra sağlamak istediğiniz direnç değerini sağlamak için kaç tane elektrod kullanmanız gerektiğini de elektrod toprak geçis direnci/istenen topraklama direnci formuluyle hesaplarsınız.Yaptınız , değeri tutturamazsanız devreye başka paralel elektrotlar bağlarsınız.
Butun bunları yaptınız olmadı veya bunları yapabilecek imkanınız yok diyelim,gelir buraya, "kardeşim"li,"anlamadınız"lı bir usluba kaçmadan, sinirlenmeden sorarsınız, sorduktan 2 saat sonra da cevap alamadım diye fırça atmazsınız....
 
1 ben kimseye fırça atmıyorum
2 kusurum oldu ise affola
3 aydınlatıcı cevabın için teşekkür ederim.
4 iyi kşamlar.
 
a kardeş üzülme bir üst katta atarsın tablada köşelerden çıkarsın ucları inersin topraga gömersin levha yada çubuk la istediğin ölçümü alabilirsin temelde yapacağın işlemin aynısı bir üst katın tablasında yap
 
galiba arkadaş topraklama hesabı sonucunda çıkan sonucu nasıl buluyoruz . örn: yapılan hesap sonucu topraklama direnci 1,8 Ohm ya da 0,59 ohm bu değeri nasıl buluyoruz ve bu degere göre kullanılacak kablo kesitini neye göre belirliyoruz onu öğrenmek istiyor.
 
Arkadaşlar, formülleri ne resim, ne denklem nesnesi olarak kaydedemedim buraya, ne yapsam acaba?En iyisi siz aşağıdaki linke tıklayıp yönetmeliğin Ek-B ve Ek -K maddelerini bir okuyun.
Mevzuat Bilgi Sistemi


Ek-B

Topraklama İletkenlerinin ve Topraklayıcıların Akım Taşıma Kapasitelerinin Hesaplanması(Topraklama iletkeni kesidinin nasıl hesaplanacağını anlatıyor)


Ek-K
Topraklama Sistemlerinin Tasarım Esasları
(Şerit, halka, derin topraklayıcı dirençleri nası hesaplanır, onu anlatıyor)
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,207
Mesajlar
915,824
Kullanıcılar
449,987
Son üye
mavcil19

Yeni konular

Geri
Üst