Teknik Eğitim Fakülteleri İle İlgili Gelişmeler!

Teknik Öğretmenler, YÖK Komisyon Başkanı GÜNAY’a Hassasiyet Belgesi Sundu

Teknik Eğitim Vakfı ve Teknik Öğretmenler Derneği Genel Başkan ve Yönetim kurulu üyeleri 03.Şubat 2009 günü Yüksek Öğretim Kurulu Komisyon Başkanı Prof. Dr. Durmuş GÜNAY ile görüştüler. Görüşmeye, Teknik Eğitim Vakfı Genel Başkanı Mustafa AKSOY, Genel Başkan Yardımcısı Özkan AVCI, Genel Sekreter Gökalp AKDOĞAN, Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk YILDIRIM ile Teknik Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Ali Rıza ÇALIŞKAN, TÖD Yönetim Kurulu Üyeleri; Bahtiyar ÇOLAK, Raşit BOZOK Katıldı.

Mesleki Yüksek Öğretimin yeniden yapılandırılması Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Durmuş GÜNAY makamında ziyaret edildi. TEKEV Genel Başkanı Mustafa AKSOY ve TÖD Genel Başkanı Ali Rıza ÇALIŞKAN tarafından Sivil Toplum Kuruluşları olarak, özellikle defalarca YÖK’e sunulan ve ısrarla üzerinde durulacak olan unsurları içeren “Gerekçeli Kararlarda Yer Verilmesi Gereken Hususlar”ı içeren belgeler Durmuş GÜNAY’a sunuldu.

TEKEV Genel Başkanı AKSOY, Teknik Öğretmenlerin, yapılan bu değişikliliklerde çekincesi bulunduğunu, bu hususları her zaman YÖK’e ilettiklerini, sürecin son günlerinde bir daha bir heyetle ziyarette bulunarak, son defa Teknoloji Fakültesine ait Kamuoyunun isteklerini ve mağduriyetlerinin giderilmesi için yapılması gerekenleri ortaya koymak arzusunda olduklarını kaydetti.

AKSOY, “Bizim birtakım hassasiyetlerimiz var. Onlardan birincisi, Teknoloji Fakültesinde Uygulama Mühendisliği Eğitimi verileceğini dolayısıyla çıktılarının Uygulama Mühendisi unvanı alacaklarının kanunla garanti altına alınmasıdır. İkincisi; Mesleki ve Teknik Liselerde Uygulama ağırlıklı eğitim yapılmakta olduğundan, kurulacak Teknoloji Fakültesine bu okullardan mezun olmuş öğrencilerin öncelikle yerleştirilmesidir. Üçüncüsü, Teknik Eğitim Fakültesinden mezun olmuş, şuanda üretimin içinde olan, yetkisiz ve etkisizleştirilmiş Teknik Öğretmenlere bu kapsamda Teknoloji Fakültesi Unvanı alacakları bir sistemin ivedilikle sağlanmasıdır” dedi.

Teknik Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Ali Rıza ÇALIŞKAN, Teknik Öğretmen kamuoyu, 22.Aralık 2008 tarihinde YÖK Genel Kurulundan çıkan ve şuanda MEB’e gönderilmesi beklenen Teknik Eğitim Fakültelerinin Teknoloji Fakültelerine dönüştürülmesi sürecini merakla, ilgiyle izlediğini kaydetti. ÇALIŞKAN, “Teknik Öğretmen ve Mesleki Teknik Eğitim Kamuoyu yıllarca hak ettiğini almamıştır. Hakkaniyet ölçüsünde, bir takım beklentilere sahiptir. YÖK’ün biran evvel gerekli düzenlemeleri hayata geçirmek üzere, bir daha geri dönüşü olmayacak, sağlam temeller üzerine bina edilmiş çalışmaları MEB’e göndermesini beklemekteyiz” dedi.

ÇALIŞKAN, 3795 Sayılı yasa da dahil olmak üzere, geçmiş süreçte Teknik Öğretmenler için yapılan ama bir takım mahvillerin uygulamaya geçirmedikleri düzenlemelerinde gündeme getirilmesi gerekliliğini vurguladı. Ali Rıza ÇALIŞKAN, “Bizim kulvarımız bellidir. Yaptıklarımız ortadadır. Kimseden hak etmediğimiz bir şey istemiyoruz. Biz uygulama ağırlıklı eğitim yapan, sanayinin eksik bir kesimini tamamlamak için çabalıyoruz. Adımızı koyun artık. Yaptıklarımızı tanımlayın. Yapacaklarımızı belirleyin artık” dedi.

Komisyon Başkanı Prof. Dr. Durmuş GÜNAY, İyi niyetle çalışmalarını yaptıklarını, Mesleki Eğitim camiasının kendilerine güvenmelerini, ellerinden geleni yaptıklarını, çalışmalarını tamamlamak üzere olduklarını kaydetti. Bundan sonraki süreçte, Dosyaların MEB’e en kısa sürede gönderileceğini, bu konu ile ilgili günde bayağı bir mail aldığını, kamuoyunun hassasiyetinin farkında olduğunu belirtti. GÜNAY,”Elimizden geleni yapıyoruz. Hakkınızı teslim edeceğiz” dedi.

Görüşmenin sonunda, Teknik Öğretmenlerin Özellikle yasal metinlerde yer almasını istedikleri, mağduriyetlerinin giderilmesi için önemli olan ve Teknik Eğitim kurumları için önem arz eden hususları içeren metinler ilgililere verildi.

Yök'e Verilen Belge :


http://www.tekev.org/Dosya/YOK'e Verilen Belge.pdf

Kaynak :Teknik Öğretmenler, YÖK Komisyon Başkanı GÜNAY?a Hassasiyet Belgesi Sundu
 
Sevindirici bi gelişme inşAllah en yakın zamanda olumlu bir şekilde sonuçlanır. Paylaşım için sağol.
 
Sayın fumay,
benim anlatmak istediklerimi sen çok daha iyi dillendirdin. Arkadaşlar Yukarıda anlatılan yeni durum güzel bir gelişme umarım gerçekten hakkımız olanı bize verirler.
 
Arkadaslar az önce okudugum bir habere göre meclis yerel seçimler nedeniyle 26 şubat ile 7 nisan tarihleri arasında tatile girecekmiş ama bu teknoloji mühendisliği fakültesi kurulmasının(ve dolayısıyla teknoloji müh.unvanının) 2009-2010 ögretim yılına yetişmesi için ise mart ayına kadar yasalaşmasının gerektiğini duymuştum ancak meclis mart ayını komple kapalı geçirecek surada26 subata da 2-3 hafta kaldı o zaman nasıl olacak bu iş ??O kadar zaman içerisinde sonuclandırabilirler mi bu işi?? benim kafamda bir sürü soru işareti oluştu şimdi.
 
200 bin öğretmen Ankara'ya yürüyecek


Atama bekleyen 200 bine yakın öğretmen adayı, Cuma günü Milli Eğitim Bakanlığı önünde büyük mitinge hazırlanıyor.
200 bini aşkın işsiz öğretmenin yıllardır süren mağduriyetine çözüm bulmak amacıyla 6 Şubat cuma günü Saat 15.00’de Milli Eğitim Bakanlığı önünde büyük mitinge çıkacak olan binlerce öğretmen adayı MEB’in atama politikalarına tepkisini ortaya koyacak.
ANKA’ya açıklamada bulunan Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, öğretmen adaylarını emeklerine, geleceklerine ve onurlarına sahip çıkmaya çağırdı. Avcı, Hükümetin öğretmen atama politikasını protesto etmek ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in atanmayı bekleyen 200 bini aşkın öğretmen adayına dönük “vurdum duymaz tavrına" “dur" demek için büyük mitingi düzenleyeceklerini söyleyerek, “Sendika üyeleri ve 81 ilden gelmek için sabırsızlanan binlerce öğretmen adayının katılımıyla büyük eğitimci mitingini düzenleyeceğiz" dedi.

HALKIN ÖNCÜSÜ ÖĞRETMENLERE “HAKKINIZI KORUYUN" ÇAĞRISI

Avcı, öğretmenlerin halkın öncüsü ve fikir önderleri olduğuna işaret ederek, öğretmen adaylarının haklarını araması, hesap sorması ve durumu sorgulaması gerektiğinin altını çizdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın “vurdum duymaz" politikaları nedeniyle; bin bir güçlükle üniversite bitirmiş 200 binin üzerindeki öğretmen adayının “işsiz" olduğunun altını çizen Avcı, öğretmen adaylarını seslerini duyurmaları için mitinge çağırdı.

milliyet 4.2.2009
 
Arkadaşlar,
sly man arkadaşımızın yazdıklarna göre durum kötüye gidiyor 2009-2010 öğretim yılına yetişmeyecek. Bu durumda bizde öğretmenlerin yapacağı bu yürüyüşe katılarak bu isteğimizi kuvvetli bir sesle ( pankartlarla ) duyurabiliriz.
 
meclis taile 5 martta girecek 29 marttan sonra açılacak isteseler bizim yasayı 5 martta adar çıkarırlar
 
Arkadaşlar,
bu kadar zamandır daha yök'ten karar çıkmadı, daha ne zaman meb'e gidecek ordanda meclise gidecek 1 ay lık süre var ben gelecek yıl teknoloji fakültesinin açılabileceğine dair inancım çok zayıfladı. Tabii burası türkiye ne olacağı belli olmaz.
 
Mesleki Yüksek Öğretimin yeniden yapılandırılması Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Durmuş GÜNAY makamında ziyaret edildi. TEKEV Genel Başkanı Mustafa AKSOY ve TÖD Genel Başkanı Ali Rıza ÇALIŞKAN tarafından Sivil Toplum Kuruluşları olarak, özellikle defalarca YÖK’e sunulan ve ısrarla üzerinde durulacak olan unsurları içeren “Gerekçeli Kararlarda Yer Verilmesi Gereken Hususlar”ı içeren belgeler Durmuş GÜNAY’a sunuldu.

Teknik Öğretmenlerin(tekev), YÖK Komisyon Başkanı GÜNAY’a sundukları Hassasiyet Belgesi

TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİNİN KURULMASI SÜRECİNDE YÜKSEKÖĞRETİM KURULUNDA ÇALIŞMALARINA DEVAM EDEN KOMİSYONDA DEĞERLENDİRİLMEK ÜZERE
TEKNİK ÖĞRETMEN KAMUOYUNUN BEKLENTİLERİ

1.Kurulacak fakültelerin Teknik Eğitim Fakültelerinin devamı olduğu ve uygulama ağırlıklı mühendislik eğitimi vereceğinin belirtilmesi,

2.Kurulacak fakültelere öğrenci alımında Mesleki ve Teknik Orta Öğretim kurumlarından mezun olanlara öncelik verilmesi,

3.Kapatılacak fakültelerden mezun olanların istemeleri halinde, bünyesinde mühendislik fakülteleri bulunan bütün üniversitelerde açılacak tamamlama programlarına katılarak, mühendis veya uygulama mühendisi unvanını alabileceklerinin belirtilmesi.

4.Aldıkları unvanın kendilerine sağlayacağı görev ve yetkileri kullanabilmeleri için ilgili diğer yasal mevzuatta gerekli düzenlemelerin/değişikliklerin yapılması.

Yukarıda belirtilen ve kamuoyumuzun beklentilerini içeren hususların komisyon çalışmalarınızda dikkate alınacağına inanıyoruz. 03.02.2009

Yönetim Kurulları Adına

Teknik Eğitim Vakfı Teknik Öğretmenler Derneği
Genel Başkanı Genel Başkanı
Mustafa AKSOY Ali Rıza ÇALIŞKAN

TEKNİK EĞİTİM VAKFI VE TEKNİK ÖĞRETMENLER DERNEĞİNİN YÜKSEKÖĞRETİM KURULUNUN 22 ARALIK 2009 TARİHLİ "MESLEKİ VE TEKNİK YÜKSEKÖĞRETİMİN YENİDEN DÜZENLENMESİNE
DAİR KARARLAR"INA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ


Yükseköğretim Kurulu'nun Teknik Eğitim Fakültelerinin kapatılarak yerine Teknoloji Fakültelerinin kurulmasına ilişkin kararı önümüzdeki süreçte, muhtemelen madde madde gerekçelendirilerek Milli Eğitim Bakanlığına iletilecektir.

Milli Eğitim Bakanlığına gönderilecek yazı ve ekleri arasında; bu fakültelerin kurulmasına ilişkin yasa taslağının ve bu fakültelere girişte uygulanan katsayı uygulamasına ilişkin düzenlemeden başlayarak yetki ve unvan ile ilgili diğer bütün yasalarda gerçekleştirilecek düzenlemelerin yer alması, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde taslağın yasalaşma sürecini hızlandıracaktır.

Gerek maddelerin gerekçelendirilnıesinde, gerek Bakanlığa gönderilecek yazıda ve gerekse yasa taslaklarında;

A)•Yeni kurulacak Teknoloji Fakültelerinin kuruluş amacı ve mezunlarının unvanı net olarak yer almalıdır. Bu fakültelerin bilgi ve beceri niteliği yüksek elemanlar yetiştiren ve kapatılan Teknik Eğitim Fakültelerimin devamı niteliğinde olduğu ve iş piyasasının İhtiyaç duyduğu "Uygulama Mühendisleri" yetiştireceği vurgusu yapılmalıdır. (Madde:4) Aksi durumda, amacı, mezunlarının unvanı ve geçmişi belli olmayan bir fakültenin kurulmasına ilişkin süreçlerde ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalınacaktır.

B)•Kapatılacak fakültelerin öğretim elemanlarının, yeni kurulacak Teknoloji Fakültelerine kadroları ile birlikte aktarılacağının açıkça belirtilmesi, halihazırda bu fakültelerde görev yapan öğretim elemanlarının geleceğe ilişkin endişelerini ortadan kaldıracaktır. (Madde:7)

C)•"Teknoloji Fakültesi bünyesindeki Mühendislik Teknolojisi bölümlerinin mezunları ..." ifadesinin yer aldığı karar metninde geçen (Madde:ll) "...Mühendislik Teknolojisi..." ifadesinin karar metninin tamamında "...Teknoloji Mühendisliği..." şeklinde değiştirilmesi, maddelerin gerekçelendirilmesi ve yasa taslaklarında bu şekilde yer alması, yasalaşma ve uygulama süreçlerinde ortaya çıkacak kavram kargaşasına son verecektir,

D)•Ayrıca aynı maddeye ilişkin karar metninin gerekçelendirilmesinde ve yasa taslaklarında ; Teknoloji Mühendisliği bölümlerinden mezun olanların kendi alanlarında açılacak lisansüstü programlarına doğrudan katılabilmelerine, diğer Mühendislik Fakültelerinde açılacak lisansüstü programlara katılmak istemeleri durumunda ise teorik ders farklarını tamamlamalarının zorunluluğu yer almalıdır. Aynı şekilde Mühendislik Fakültelerinden mezun olanların da alanlarında Teknoloji Fakültelerinde açılacak lisansüstü programlarına katılmak İstemeleri durumunda, uygulamalı ders farkını tamamlamalarının zorunlu olduğu açıkça belirtilmelidir.

E)•Kapatılacak olan Teknik Eğitim Fakültelerinde halen öğrenci olanlar ile daha önce mezun olanların, yeni kurulacak olan Teknoloji Fakültesinin diplomasına ve Uygulama Mühendisi unvanına sahip olmak istemeleri durumunda izlenecek yolun, bünyesinde Teknoloji Fakültesi bulunan Üniversitelerin Senatosu tarafından belirlenmesi ve tamamlama programının Teknoloji Fakültesinde gerçekleştirilmesi, gerekçelerde ve yasa taslaklarında yer almalıdır. (Madde:12)
Gerekçelerde ve yasa taslağında, ülkemizde ilk olarak kurulacak Teknoloji Fakülteleri için bu tür fakültelerin bulunduğu ülkelerde öğretim elemanı yetiştirilirken, tüm öğretim elemanlarının yurt dışına gönderilerek yetiştirilmesi yerine; bu fakültelerde Yüksek Lisans veya Doktora çalışmasını yeni tamamlamış elemanların yurtdışına gönderilerek yetiştirilmelerinin sağlanacağı açıkça yer almalıdır. (Madde: 13)

F)•Yükseköğretim Kurulu tarafından Teknik Eğitim Fakülteleri, bu fakültelerden mezun olanlar ve yeni kurulacak Teknoloji Fakülteleri ile ilgili yapılacak çalışmalarda, mümkün ve uygun ise, alanlarında ülkemizin en büyük sivil toplum kuruluşları olan Teknik Eğitim Vakfı ve Teknik Öğretmenler Derneği temsilcilerinin de bulunması durumunda, gerçekleştirilecek çalışmalara olumlu katkılar sağlayacağımıza İnanıyoruz.

Mustafa AKSOY Teknik Eğitim Vakfı Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı
Ali Rıza ÇALIŞKAN Teknik Öğretmenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Kaynak: Teknik Eğitim Fakülteleri buluşma noktası. | Facebook

http://www.tekev.org/Dosya/YOK'e Verilen Belge.pdf

Arkadaşlar yukarıdaki maddelerde tekev ve töd yetkililerinin teknoloji fakültesi tasarısındaki eksiklerin nasıl giderileceğini yazmışlar.
Mezunların ünvan sorunlarına değinilmediği için için tasarıya 'E' maddesinin de eklenmesini istemişler. Buradada direk ünvan verine tamamlama açılması istenmiş
 
artık gına geldi bu işten. Bu sefer de adam akıllı bir sonuç çıkmazsa ne kadar kurum kuruluş varsa Yökünden MEBe kadar hepsine ayrı ayrı dava açıcam. Haksızlık bariz bir şekilde ortada. Mühendislik tamamlama hakkı şu anda bile olmasına rağmen fiili olarak engellenmiş bir vaziyette. Ama mühendislere şak diye öğretmenlik hakkı verildi. hızlandırılmış fark dersleri verildi. birsürü mühendisi öğretmen yaptılar.

bunların hepsini dava edicem. durun bakalım bu işin sonu nereye gidecek.

İstendiğinde herşey kitabına uyduruluyor. Bu kadar kişiyle dalga geçmenin manası yok.

Bakın burada mühnedisler nasıl öğretmen yapılyor görün.
http://www.memurlar.net/haber/107249/

3795 sayılı kanunda bizim tamamlama programımızla ilgili bilgiler zaten mevcut. Bu işlemin fiili olarak uygulanabilirbirduruma dönüştürlmesigerekmektedir.

kanun diyor ki:

3795 sayılı kanun madde3.

e) Teknik öğretmen unvanını kazananlar için ilgili teknik eğitim fakültelerince düzenlenecek en fazla iki yarı yıl süreli tamamlama programlarını başarıyla bitirenlere dallarında "mühendis", Unvanı verilir.

Bu unvanlar, eğitim görülen dalın ismi ile birlikte kullanılır.


sadece bu maddenin fiiliyatta yök ve mühendislik fakültelerince önünün kesilmiş olmasıdır. Bu fark derslerinin tammalanması için hızlandırılmış kredi tamamlama eğitimi verilsin veya uzaktan eğitime tamamlattırılsın.

bu fark dersleriyle zaten tam bir mühendis olunuyor. Ozaman uygulama mühendisiliğinin de bir anlamı kalmıyor. şimdiki mezunlar zaten uygulama mühendisi seviyesinde kişiler.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,404
Mesajlar
917,321
Kullanıcılar
450,303
Son üye
endzyy

Yeni konular

Geri
Üst