Tek fazlı Birden Fazla Elektrik Sayacı Bağlamak...

DinTOR

Üye
Katılım
31 Eki 2008
Mesajlar
241
Puanları
1
Yaş
39
Birden fazla aktif tek faz sayacı aynı hatta bağlamak istiyorum, yukardaki bağlantı doğru olanı değilmi? (öyleyse aşağıdaki gibi bağlarsak ne olur? değilse yukarıdaki gibi ?)


Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
temellde 2 bağlantıda aynı sadece 2. de nötr eki sayaçların klemensinden alınmış.
 
Çalışma yönünden bir sakıncası yok her ikisinin de.
Yalnız, alttaki gibi bağlantı yapıldığında, sayaçlardan herhangi birisinin nötr klemensinde sorun çıktığında (yanma, gevşeme...), bu arızalı sayaçtan sonraki sayaçlara (ve evlere) nötr hattı gidemeyecetir.
Sayaçların hepsi de aynı panoda ise, nötr barasından, her sayaca ayrı ayrı nötr kablosu çekin. Sayacın nötr çıkışlarını da evlere gönderin.
 
ikiside aynı şey..
 
Peki bu aynı şeymi ? Burada ilk evin sayacından geçen nötr akımı diğer iki evinkinide barındırdığı için sağlıklı ölçme yapmaz diyebilirmiyiz?
 
nötr kablosundan., bütün evlerin dönüş akımları geçeceği için, kablo kesitinin normalden kalın olması gerekir. Her sayacın nötr giriş-çıkışlarından da geçeceği için bu akım, klemenste ısı olşturur ve zamanla yanabilir.
 
Alttaki resimdeki nötr kablosundan., bütün evlerin dönüş akımları geçeceği için, kablo kesitinin normalden kalın olması gerekir. Her sayacın nötr giriş-çıkışlarından da geçeceği için bu akım, klemenste ısı olşturur ve zamanla yanabilir.

Peki sayaçta nötr ne işe yarar ?
 
Peki sayaçta nötr ne işe yarar ?

Sormak istediğinizi direkt olarak sorun. Dolaylı yoldan gitmeyelim.

Benim demek istediğim şudur: Yük akımları nötr klemensinden şebekeye doğru giderken, üst üste klemenslerle kablo eki yapıldığı için, bu noktalarda ısı oluşturur. Bir de üstelik bütük yük akımlarının dönüşleri girecek bu hesaba.

Gelelim sorunuzun cevabına: Sayaca nötürün sedece girmesi yeterlidir! Siz çizdiğiniz şekilde sayacın nötr klemensinin her ikisini de kullanıp, bütün akımların bu klemensler üzerinden şebekeye geri dönüşünü sağlıyorsunuz.
Her evden 10A lik yük çekildiğini düşündüğümüzde, sadece üç sayaç sonra, Şebeke tarafındaki ilk sayacın nötr klemensinden 30A yük geri dönecek şebekeye. Sİz tam sayı vermemişsiniz. Eğer ki 10-15 sayaçlı bir durum söz konusu ise, şebeke tarafındaki ilk sayaçların nötr lkemensleri yanar! (Gerçi çok sayaç olunca da trifaze sistemle dengeli yük olur ya neyse...)
Bilmem anlatabildim mi?
 
Peki sayaçta nötr ne işe yarar ?

elektril sayaçları, watmetre, cos fimetre gibi ölçü aletlerinin iki ayrı bobini vardır biri gerilim, diyeri akım bobini.Ölçulecek değer bu iki bobinden alınan değerlere göre değerlendirilir.Bolayısı ile gerilim bobininde gerilim okuna bilmesi çin nötr bağlanmalıdır.Tabiki bunlar mekanik eski tip ölçü aletleri içindir ama mantık dijitaller içinde geçerlidir.
 
Herkese Teşekkürler, yani nötr iletkeninden sayaç içine girip çıkan bir akım yok sadece klemens gibi kullanılıyor. Sayacın yapısını çalışma mantığını araştırıyorumda bulamadığım için nötr de sayaç içerisinden geçiş yapan akım olabilir diye düşündüm. Anlaşılan yanılmışım gerilim trafosu gibi kullanılıyor o halde nötr, yani faz farkı mantığıyla.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst