Tek faz a.c devrenin çalışması

spas

Üye
Katılım
25 Şub 2010
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba

Bilindiği gibi evlerimizde kullandığımız tek faz alternatif gerilim zamana göre şiddeti ve yönü değişen bir gerilimdir.Benim aklıma takılan bi soru var şöyle;Üç fazlı sistemlerde alternansın yön değiştirmesi sırasında iki faz arasında ki açı nedeniyle negatif alternans ve pozitif alternans sürekli yön değiştirir.Yani sonuçta her ikisinde de enerji vardır.Fakat tek fazlı bir sistemde fazda enerji ve nötrü ise toprak olarak düşündüğümüzde burda yön değiştirme nasıl meydana gelmektedir? yani toprak ucunda da bir enerji olması gerekmiyormu?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Hala bilgi edinmemişsen açıklayayım her iki telde enerji yoktur. Faz telindeki voltaj düşündüğün gibi ileri geri gelip gitmiyor, dalga hareketi yapıyor teoride bildiğin sinüs dalgası fakat pratikte çevresel dış etkenlerden (parazitler,manyetik, rf gibi) dolayı düzgün bir sinüs dalgası olamamaktadır. 50 Hz deyimi bu dalganın saniyedeki sayısıdır. Devrenin tamamlanması ve akımın geçip elektrik enerjisini kullanabilmek için nötr, toprak hattına ihtiyaç vardır.
 
Elektrik enerjisi üretildiği yerden tüketildiği yere kadar nakil edilir.Yani taşınır.Tüketim yerine kadar yüksek gerilim ile taşınır,sonra alçak gerilim dediğimiz 380 ve 220 voltlara düşürülüp ev ve işyerlerimize verilir.Bu düşürme işlemi trafolarla yapılır.Trafoların yıldız sekonderlerinin orta uçları toprağa verilir.Orta uçlarda sıfır gerilim olur ve Nötr denir.Toprağın iletkenliği heryerde iyi olmadığı için enerji hatlarında bir de nötr kablosu çekilir.Faz ile Nötr böylece evimize gelir.Yardımcı olabilmek umuduyla.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,664
Mesajlar
928,872
Kullanıcılar
452,354
Son üye
brkcmn

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst