Tek Buton ile motor ileri ve geri

kusura bakmayın zahmet oluyo ama mecbur kaldım. ben yarın ders çıkışı tekrar gelirim siteye
 
sn uğur abi sn cmeess gerçekten çok teşekkür ederim ama kafama bi iki ufak bişey takıldı. sn cmess in çizimi daha kolay gibi geldi. burda iki röle kullanıyoruz galiba. röleler 1 açık 1 kapalı mı olacak?? kusura bakmayın ben röleyi daha önce hiç kullanmamıştım. hani bağlantı şeklini bile bilmiyorum. o yüzden soruyorum. normalde 1açık1kapalı olacak galiba. birde baştaki stop butonu hiç olmasa herhangi birşey olmaz değil mi ? ( elektrik motoru kullanıcam 12 voltluk. dişli sistemi ile motor torkunu arttırıcam. bu devre galiba 220 için. ben ayrıca çıkışına bi transformatör alacağım. aşşağı sınırlama anahtarının bir ucu neden boşta? ) tekrar teşekkür ediyorum..


sn. ylnz,

iki adet dort kontakli role kullanmaniz gerekmektedir. bir acik ve bir kapali kontaklari kumanda devresinde, diger iki acik kontak guc devresinde kullanilmak uzere.

bastaki stop butonu hic olmasa da olur, ama istenmeyen bir durum oldugunda sistemi durdurmaniz gerekebilir. ornegin; bariyeri indirmeye basladiginiz anda tekrar kaldirmak durumu olustu. stop butonunu kullanmaz iseniz, bariyerin asagi kadar inmesini bekledikten sonra yukari hareketi verebilirsiniz.

bu sistem genel bir sistemdir,kullanmak istediginiz gerilim degerine uygun roleleri secmeniz yeterlidir.

sivicler genelde bir acik ve bir kapali kontaktan olusur, kontaklarin birer ucunu birlestirdiginizde orada tek baglanti noktasi olusur. bu gosterimde solda bulunan tek ucu iki kontagin birlestirilen uclari olarak dusunebilirsiniz.

kolay gelsin...
 
yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ediyorum. allah razı olsun... devre gerçekten çok açık ve net. anladım devreyi. açıklamalar içinde teşekkür ederim. bariyer bittiğinde siteyede fotosunu koyabilirim inş... :)
 
merhaba herkese. uzun zamandır elektroniğe ara vermiştim bir kaç sorum olucak.
devre için lazım olan mazemeleri yazabilirmisiniz acaba. şimdiden çok teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,299
Mesajlar
916,527
Kullanıcılar
450,130
Son üye
akınfarad

Yeni konular

Geri
Üst