Tükettiğimiz elektrik nereden devresini tamamlıyor?

darma

Üye
Katılım
5 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Şuanda saat 06:30 ve gece vardiyasını bitirmek üzereydim ki aklıma takıldı. Normalde trafoların yıldız noktaları topraklıdır ki hatta oluşan faz-toprak kısadevrelerinde hattan toprağa akan akım trafoya dönebilsin. Ancak bu atıyorum 34,5/0,4 kV trafolarda böyle değil. Mesela bizim fabrikadaki 34,5/0,4 trafonun 0,4 tarafı üçgen bağlı olduğu için nötr noktası falan topraklı değil ancak trafo içinden çıkan nötr ucu kullandığımız tek faz aletlere nötr ucu olarak geliyor. Olası bir faz-toprak kaçağında bu akım nasıl yeniden trafoya gidiyor veya gidiyormu. Biraz karmaşık olduysa kusura bakmayın.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
AG Trafonuzda Parafudr mevcut mudur sayin darma.Cunku notru izole edilmis sistemlerde, dongu, ag parafudrun toraklanmasi ile tamamlanir.Kolay gelsin
 
Hiçbirşey dostum;
Özür dılerım, ben bu yazıdan bir şey anlamadım.AG trafomu, AG panomu demek ıstedınız. Ayrıca parafdur topraklaması ile döngünün ilgisi nedır.
 
AG parafudrundan bahsedmistim. Havai hatlarda veya direk tipi trafolarda ana ayiricidan sonra direk ustunde de monte edileni var, ana pano icerisinde sigorta rayina oturtulan tipi de var.ama mantik ayni.

Eger trafomuzun sekonderinin ucgen bagli oldugu bilgisi kesinse, alici cihazlarin difaze veya trifaze olmasi gerekir.
 
darma ' Alıntı:
Mesela bizim fabrikadaki 34,5/0,4 trafonun 0,4 tarafı üçgen bağlı olduğu için nötr noktası falan topraklı değil ancak trafo içinden çıkan nötr ucu kullandığımız tek faz aletlere nötr ucu olarak geliyor.

Sn.darma
mümkün ise soruyu daha açık yazabilirmisiniz. çünki hem üçgen bağlantıdan hemde nötr den basetmektesiniz. ?
 
1.Trafonun 0,4 kV tarafı üçgen bağlı
2. Tesisteki herhangi bir faz-toprak kısadevresinde oluşan kısadevre akımı trafoya nereden dönüyor?
Sormak istediğim budur.
Sn Hiçbirşey sizden konuyu birazdaha açmanızı rica edicem çünkü kafam karıştı. Bizim trafonun AG tarafı üçgen bağlı bu kesin ancak herhangi bir parafodur yok ve sizin gönderdiğiniz şekilde parafodr fazlara değilde nötr çıkışına bağlı galba bunuda anlayamadım. Bir ikinci konu ise parafudr belli bir gerilimden sonrasını geçirmeleri için dizayn edilmiş teçhizatlardır. Ancak sizin bu verdiğiniz bilgilerde parafudr kısa devre akımlarını ''ki kısa devre oluştuğunda gerilim normalden daha düşüktür'' geçirmesi istenmiştir gibi bir sonuç çıkıyor. Birazdaha yardımcı olursanız sevinirim.
 
Arkadaşlar trafo buroşurleri ile trafo üzerindeki etiket farklı. Trafonun ag tarafı yıldızmış. Kusura bakmayın.
 
Gunaydin arkadaslar, konunun netlesmis olmasina sevindim. Yukaridaki resmi yuklememdeki amac, cihaz govdelerindeki kisa devre akiminin trafo ile arasindaki devreyi toprak vasitasiyle nasil tamamladigini gorsel olarak orneklemekti.Trafo sekonderinin nasil bagli oldugu konusunu sonradan, arkadaslarin uyarilari sonucu farkedebildim ve silmek istemedim. Resim, notru izole edilmis ( topraklanmamis ) IT sistemlerde, cihaz govdelerindeki kisa devre akimlarinin devrelerini nasil tamamladiklarina ilsikindir ve ornekteki trafo sekonderi yildiz baglidir.Parafudrlar notre degil her bir faza baglidir.Iyi calismalar
 
Sn.darma, sn. hiçbirşey ve sn. abuzettin20 ;
Konudaki yanlışlıkları düzettiginiz için teşekkür ederim konu sonuca baglanmıştır.
Saygılarımla;
 

Forum istatistikleri

Konular
128,487
Mesajlar
917,988
Kullanıcılar
450,463
Son üye
ePlan0

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst