SU ELEKTRİK AKIMINI NEKADAR TAŞIR?

Plastik kahve pişiriciler toplatılıyor

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü tarafından alınan karar gereği elektrik şoku riski bulunması nedeniyle piyasadaki plastik mini kahve pişiriciler toplatılıyor

Edinilen bilgiye göre, Avrupa Birliği mevzuatı çalışmaları kapsamında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü elektrik şoku riski bulunması nedeniyle plastik mini kahve pişiricilerin toplatılmasını kararlaştırdı

81 il Sanayi ve Ticaret il müdürlüklerine gönderilen yazı üzerine Sinop'ta ekipler piyasada bulunan söz konusu ürünlerine toplanması başladılar

Sinop Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hayati Yaşar, marka ve modelini bakılmaksızın elektrik şoku riski bulunan ısıtıcıların toplatıldığını belirterek, çalışmanın Avrupa Birliği Hızlı Alarm Bilgi Sistemi-Rapex (sakıncalı ürünler) kapsamında yapıldığını söyledi

Toplatılma işleminin diğer illerde de gerçekleştirildiğini belirten Yaşar, söz konusu ısıtıcıların sakıncalı olduğunun TSE tarafından da onaylandığını vurguladı

Bu arada, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri tarafından piyasadan toplanan ısıtıcıların imha edilecekleri bildirildi

Zeminden izole edilmiş bir kabın içine iki metal plaka daldırıp arasını 15-20cm gibi açıp elektrik verirseniz Şebeke suyunun elektriksel direnç gösterip ısınarak kaynadığına şahit olursunuz yukarıdaki üründe aynı prensiple çalışır.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sanırım konu , su iletken midir tartışmasına kadar uzamış.Bize eskiden okulda öğretilen bilgi , saf suyun yalıtkan olduğu yönündeydi.Tabii ki yalıtkan diye bir şey yoktur demekte mahsur görmüyorum.Bu ne kadar gerilim verdiğimize bağlı.
Ben de birazcık araştırdım ve aşağıdaki yazıyı buldum. Bu yazıda saf su için elektrik direnci 18,2 megaohm/cm olan şeklinde bir tanım var.Bu tanıma göre, normal kullandığımız gerilimlere göre , saf suyun yalıtkan olduğunu söylemekte bir sakınca görmüyorum.Suyun iletkenliği , içindeki minerallere bağlıdır.Özellikle metal kaplama tesislerinde, suyun iletkenliğini artırıcı kimyasal maddeler kullanılır.Çünkü suyun , 10 volt ve 1000 amper ( bu akım değeri kaplanacak malzeme yüzeyine ve cinsine göre değişir) gibi akımları iletmesi istenir.İletirken de anottaki metalin iyonlarını koparıp , katottaki metale bağlanması istenilir.
----------------------------------------------------------------------------------
Bu kısım alıntıdır

Saf su nedir, ne demektir, saf suyun özellikleri?İletkenlik değeri 0,055 µS/cm (25ºC) veya elektrik direnci 18,2 Megaohm-cm olarak hesaplanan sudur. Suyun iyoniksaflığı mikrosiemens/cm [µS/cm] biriminden elektriksel iletkenlik veya tersi olan megaohm-cm biriminden elektriksel direnç şeklinde de ifade edilebilmektedir. İletkenlik ve direnç değerleri sıcaklığa bağlı değişeceğinden bu birimlere ilave olarak sıcaklık değerleri de parantez içerisinde verilmektedir. Suda çözünmüş halde bulunan tuzlar da artı ve eksi yüklü iyon oluşumuna yol açarak iletkenlik değerini arttırmaktadır. Klorit ve sodyum iyonları da bu nedenle benzer etkiye sahiptir. Ayrıca bazı gazlar da örneğin karbon dioksit iyon oluşumunupHkadar etkilemektedir. Daha önceleri suyun saflığını bozan maddelerin miktarları için ayrı ayrı sınır değerler tanımlanırken artık suyun iyon bakımından saflığının esas ölçüsü olarak toplam iletkenlik değeri bir sınır değer belirtilmektedir.
 
su iletkendir.dünyadaki her şey iletkendir.ayrıca dünyadaki her şey de yalıtkandır.maddelerin dirençleri vardır.iletkenlik yalıtkanlık göreceli kavramlardır.
havadaki nem ile bile elektirk iletebilirsiniz,nemi geçin havayı yeterli derecede ısıtırsanız ark oluşmasını, elektriği bi yerden bir yere aktarmayı sağlayabilirsiniz.

yalnız 30 metre mesafeye 220 volt gerilimi su üzerinden iletmek mümkün görünmüyor,suyun içine iletkenlik arttırıcı maddeler atsanız bile mümkün olmayabilir direnci çok yüksek.oraya gidene kadar gerilim düşe düşe elinizde hiçbirşey kalmaz.ayrıca direnci düşürseniz bir şekilde (tonaj ısı vb..) gene de sağlıklı bir iletim yöntemi olmazdı.ne izole edebilirsiniz,ne gürültülerden sapmalardan koruyabilirsiniz,ayrıca sudaki doğal değişimler yüzünden yükünüzde farklı tepkiler elde ederdiniz.

arkadaşlar suyun elektrik taşıması ile ilgili bi çalışma varmıdır?
mesala monofaze ile çalışan ufak bi motorun beslemesini kablo yerine
ara mesafesi 30 mt olan kısmını suyun iletkenliğini kulllanarak
sağlasak motor çalışırmı veya verim alına bilirmi? artı 220 volt'u iletirmi ? fikri olan arkadaşlar:rolleyes:
 
Son düzenleme:
Burada milletin birbirine savaş açmasına ayar oluyorum. Konuyu beğenmezsen yorum yazmana gerek yok. İlla ki savaşmak istiyorsun başka diyarlara bence.. Her türlü soru ve fikire saygı duymak lazım.
 
Sayın Caner_b
Sadece ve sadece saf su iletken değildir bunu unutmayalım.

Diğer tespitinizde çok doğru.30 metre mesafedeki motoru çalıştırmak oluşacak gerilim düşümünden dolayı mümkün olmayacaktır.
Hakeza faz ı suya verdiniz ve toprak ile temasını kesmeniz lazım olacak ki faz su üzerinden toprağa akmasın.30 metre ötedeki monofaze motora fazı su üzerinden verdik nötr ü de yakındaki bir topraktan aldık diyelim.fazı vermiş olduğumuz suya emniyet ölçüleri gereği herhangi bir canlının temasının kesilmesi için muhafaza yapılması gerekli.Suyun oluşturacağı direnci zaten yukarda belirtmiştik.
Yani 30 metre mesafe için kablo çekmek şimdilik en iyi çözüm yolu görünüyor bana göre...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,336
Mesajlar
916,800
Kullanıcılar
450,178
Son üye
Esat YILDIZ

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst