Staj yeri tavsiyeleriniz

Leodes

Üye
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
93
Puanları
1
Yaş
33
Merhaba arkadaşlar Elektrik Elektronik mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim bu yaz zorunlu stajım var, staj için tavsiyelerinizi duymak istiyorum. Özellikle yapan arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Acaba yaptığınız yerlerde gerçekten biirşeyler öğrenebildiniz mi ?
bu konuda tabi tecrübeli abilerimizin de yorumlarına ihtiyacım var .

Mesela Ulaşım Aş. de yapan oldu mu orası nasıl staj için ?
 
Hiç staj yapmadığını düşünerek birşeyler yazacağım,

Ben lisede otomatik kumanda okudum, elektrik - elektronik dersleri vardı halilyle.
İlk stajımı bir elektronik firmasında yapmıştım, elektronik kartlar yapıyorduk malzemeleri öğreniyorduk karşılaştırmalar vs. direnç kodları bilmemneler. Basit bir staj olarak görülsede emeklemeden yürünmüyor.
Okul bitince de bir fabrikada işe başladım çok ağırdı ve elektrik üzerineydi. Okulda resimlerde gördüğüm aletler emrimdeydi artık. Röleler Motorlar pistonlar vs. Pano yapıyordum kablo atıyordum motor bağlıyordum makine çalıştırıyordum proje okuyordum çiziyordum vs.
O kadar çok şey kattı ki bana. Meğersem okul bana sadece alfabeyi öğretmiş fakat buraya gelince kelimeler çıkmaya başladı.
Ben Meslek lisesinden 2 yıllığa geçtim orada da Mekatronik okudum, onuda bitirdim şimdi Makine Mühendisliğine geçtim çok şükür onu okuyorum. Mayısda bitiyor ilk yıl şu an ingilizce hazırlık görüyorum. Okulun son haftası yapacağım tek iş mayısdan ekim ayına kadar çalışacağım bir yer ayarlamak olacak. En düşün fiyata yol param yemek paramı verin yeter deyip bu 4 yılı verimli geçirmenin yoluna bakıyorum. Çünkü 1 günlük bir tecrübe bile kazansam o bir gün ileride bana lazım olacak. İlk staja başladığımda 25 TL vermişti patron yol parası demişti, Benim günlük gelip gitmem 2,5 TL tutuyordu. 30 günle çarpınca yol parasının pek birşeye yaramadığını anlamış olsan gerek :)
Fakat şimdi düşünüyorumda 25 TL yi vermeseymiş bile ben bugün neden para vermemiş diye yakınmazdım. Çünkü paranın alamadığı şeylerden birisi de tecrübedir.
Son olarak şunu söyleyebilirim staj yapacağın firmayı yada firmaları iyi araştır çok büyük firmalar ve çok küçük firmalar olmasın. Çalıştırdığı eleman sayısı 30 dan az 100 den fazla olmasın. Kimse seninle ilgilenmez çok zordur yani. Benim bir çok arkadaşım Mercedes Tübitak gibi büyük firmalarda staj yaptılar. Tornavidayı alırken bile izin istedikleri bir ortam, ki benim çalıştığım yerlerde kullandığım makineleri arkadaşlara söylediğimde ağızları açık kalıyordu. Tabi ki verdiğim örnekler kişiden kişiye değişir, bir arkadaşımın abisi mercedeste staj yapmış 7 yıldır orada çalışıyor mesela. Sen sen ol kendini geliştirebileceğin bir yere gir.
 
düşüncelerin için öncelikle sağol bende kendimi geliştirecek bir yere girmek istiiyorum onun için özellikle staj yapan kişilerin nerde yaptığını ve nasıl geçtiğini öğrenmek istiyorum
 
merhaba arkadaşlar bende 2. sınıf elektrik elektronik öğrenisiyim staj önerilerinizi bekliyorum
 
ana dolu yakasında çok güzel bir pide salonu varr orası çırak arıyor ora olabilir maaş sigarta yol..
nasıl olsa mezun olunca nefret edeceksın mesleğinde..
barı alternatifin olsun demı :)
emin olkı hak ettığını alamayacaksın..
 
hak ettiğni alamayacaksın belki ama sen mesleğini sevmiyorsan gidip pideci de çalışabilirsin(seni tutan da yok saten) ben mesleğimi seviyorum , sen sevmiyorsan başkasının da sevmeyeceği anlamına gelmez.
 
Mesela Ulaşım Aş. de yapan oldu mu orası nasıl staj için ?

Ana merkezde Esenlerde Ender Divriklioğlu ya da Volkan Çakır'ın yanında yaparsan ve istekli olursan güzel şeyler öğrenebilirsin.Ben 1 ay Bakım onarım stajımı orada yaptım.Bu sürede S7 200 PLC'leri temel olarak programlamayı öğrendim (Hatta küçükte olsa bir projeye katkıda bulundum :)).UPS'ler hakkında bilgi sahibi oldum ve kullandıkları ups'ler için bakım-onarım talimatı taslağı hazırladım.Scada sistemi hakkında bilgi edindim.Bunları tabi yukarıda saydığım isimler sayesinde öğrendim.Özellikle Volkan bey çok yardımcı olmuştur.
Yaptığın yer kadar yanında yaptığın kişi ve senin isteğinde önemli.Bence en önemlisi senin isteğin çünkü en basitinden sadece fotokopi bile çekiyor olsan gittiğin yerde,çektiğin fotokopileri inceleyerek bile bilgi sahibi olabilirsin ;)
hiko-37 arkadaşımızın söylediklerine de katılıyorum,çoğu yer üniversite stajerlerine para vermez varsa servisinden ve yemeğinden yararlanırsın o kadar.Ama önemli olan sana kattıkları o yüzden arkadaşında dediği gibi bilgi sahibi olmak için gerekirse kendinden fedakarlık yaparak gidip geleceksin,çünkü bugün yapacağın fedakarlık nazifokumuş arkadaşın dediğinin aksine ilerde sana dönecektir.Herkes kendi fiyatını kendi bilgi birikimiyle kendi belirler.Tabi ar-ge düşünüyorsan kendi işini kurmadığın sürece belli bir oranda nazif arkadaşımız da haklı :)

Umarım güzel bir yerde stajını yaparsın kolay gelsin...
 
Öncelikle mesajınız için teşekkür ederim. Dediklerinize katılıyorum bir şekilde öğrenmeye istekliyim ve öğreneceğime de inanıyorum . S7 200 plc kursuna geçen sene gitmiştim( Özimek kapsamında düzenlenen kurslara biliyorsunuzdur büyük ihtimal) o konuda da uygulama yapmak için benim için verimli olur ekstradan scada da öğrenmek güzel olur tabiki de ama başvuru için geçen gün gittiğimde staj başvurularının haziranda başlağını söyledi bana girişteki güvenlik. Geç bir tarih gibi geldi siz ne zaman başvuru yapmıştınız
 
mezun olunca hangi alanı tercih etmeyi istiyorsun onu düşünerek staj yerini ayarla ilk önce. Bakım onarımcı olacaksan bir fabrikanın veya bir tesisin mutlaka otomasyon sorumlusuyla önceden anlaş onun yanında yap, yada direk otomasyon firmasında yap, telekomünikasyon düşünüyorsan telekom firmalalarına başvur, proje düşünüyorsan proje tahahüt işi yapan çok firma var oralarda da yapabilirsin. network ip düşünüyorsan yazılım firmalarına başvur.
 
nerede çalışırsan çalış staj ile kendini geliştiremeyeceğini bilmen gerekir. stajyerlerin çoğu meslek dışı işlerde çalıştırılır. dosya arşivleme; ağır malzemeleri kamyona yükleme gibi :) bunu bilmeniz çok önemli.
kaldı ki işler yoğundur ve minimum ücret karşılığı yapılır. hal böyle olunca eğitim vermek amacıyla stajyer alanlar çok nadir rastlanır. siz siz olun asla herşeyi staja bırakmayın.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,759
Kullanıcılar
449,976
Son üye
ARALSAN

Yeni konular

Geri
Üst