SOMA DA Kİ MADEN KAZASI,,,

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

zeybek

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
5,692
Puanları
3,507
Yaş
75
Konum
İZMİR
Arkadaşlar,

Öncelıkle, Somada ki maden kazasında hayatlarını kaybeden vatandaşlarıma Allah dan rahmet, yakınlarınada sabır ve başsağlıgı diliyorum.

Bu kaza olana kadar, madenlerin yer altında, tünellerde trafo oldugunu bilmiyordum. Mesleğimiz sektörler bazında çok geniş ve herbirinin de kendine göre özellik ve yaptırımları var.

Sektörde çalısan ve bilgisi olan arkadaşlarımız, biz aydınlatırlarmı. Yer altında kurulan trafoların ve ekıpmanlarının özellikleri nelerdir. BU kaza neden meydana gelmiş olabilir. Trafo bakımsızlıgımı, koruma önlemrinin ıhmalimi, vs vs. Bu trafolar yaglımı, kuru tipmi veya patlamaya karşı özelliklimi.

Bneım Amerikalılarla calışdıgım yer üstü altın madeninde, 6 kV. trafoların OG. ve AG buşingleri kapalı kutu içinde idi...
 
Son düzenleme:
Son düzenleme:
ben de çok merak ediyorum. Aklım almıyor yerin altına trafo konulabilir mi diye.
 
Ben, yer üstü altın madenı dıye belirtim, Yaglı tip trafolardı...
 
19 EYLÜL 2013 PERŞEMBE RESMİ GAZETE SAYI:28770
MADEN İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ

DSCF1138.jpg 2.1.6. Yeraltı ocaklarında kullanılacak ekipman ve tesisatlar ile bu tip madenlerin grizu gazı ve/veya yanıcı tozlar tarafından muhtemel tehlike oluşturabilecek yerüstü tesislerinde kullanılan parçalar 30/12/2006 tarihli ve 26392 4 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmelik (94/9/AT)’te belirtilen I. Grup Teçhizat kategorisine uygun olmalıdır.




Resimde görülen;500kVA ,3300/550 V kuru tip Ex-proof bir yeraltı trafosudur.
 
Hürriyet gazetesinin, patlamanın olduğu madene yakın bir başka madende çalışan bir işçiyle yaptığı röportajda, bu arkadaş kendi tesislerinde yağlı tip trafo kullanıldığını söylemiş. eğer doğruysa "kader"den bahsetmemek gerekir.
 
Peki, madenlerde elektrik kesilmesi , arıza vs durumlarda otomatık devreye giren generatör sistemleri yokmudur. Havalandırma, asansör, konveyör gibi hayati sistemlerin çalışması için bı ssiztem gerekli değilmi.
 
[MENTION=6130]zeybek[/MENTION] ustam jeneratör devreye girmediği haberleri var tv de anlayacağın bilgi kirliliği operasyonu başlamak üzere.
 
Vefat edenlere Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı dilerim, 21. yy. canım ülkemde yakışmayan, maalesef yine olay sonrası "acaba..." keşke..." dediğimiz vahim bir olay ve günler göreceğiz.
 
emonun açıklamasına göre trafo yada elektrikten kaynaklı olmadığı söyleniyo. ama normal şartlarda yeraltı için kullanılan trafolar nasıldır ve ne özellikte olmalı açıkcası merak uyandırdı. konuya hakim arkadaşlardan paylaşımlar bekliyoruz. Somada ki maden kazasında hayatlarını kaybedenlere Allah dan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,780
Kullanıcılar
449,981
Son üye
Muhammeddt

Yeni konular

Geri
Üst