SMPS sorunu..!

NASSA

Üye
Katılım
29 Eki 2008
Mesajlar
122
Puanları
1
selam arkadaşlar soruma geçmeden önce konuya biraz aydınlatayım..

CNC makinesinin içerisinde, birçok bileşenleri çalıştıran bir SMPS mevcut. 11436XC - Deltron - Part of machine - Hurco 4130008013 Power Supply 11436XB 11436XA.

11436XC.JPG11436XC-BACK.JPG

bu güç kaynağının üzerinde 5V, 12V, -12V, 24V ve RETURN çıkışları var.

Kart yollarına baktığımda çıkış bağlantılarının bu şekilde olduğu görünüyor. ;
pin.JPG

Soruma gelince:

Bu alet artık çalışmıyor, bunun yerine herbir voltaj için ayrı ayrı SMPS aldığımı düşünürsek, bu çıkışların voltajları farklı olduğundan return dönüşlerini nasıl yapabilirim? kafamı ayrıca kurcalayan neden 1 tane -12V var, diğerlerinde neden yok?!

Peşinen teşekkürler...
 
Ayrı ayrı adaptör aldığınızda bu cihazın bedelini aşmaz mı, siz bilirsiniz :) Tamiri için ne isteniyor, miktar?
Return denilen gördüğüm kadarıyla şase yani gnd
Simetrik besleme ihtiyaç duyulan parçalar için -12, +12 portu mevcut siz bunu kullanmıyorsanız ihtiyacınız yok ve maliyet hesabınızdan bir adaptör eksildi demektir :D
Not: Satın almayı düşündüğünüz adaptörlerin voltajı kadar amper değeri de önemli göz önünde bulundurun ;)
 
Sn. by lent ilginiz için teşekkür ederim..

Bu parça Türkiye'de yok, yabancı kaynaklı sitelerde ise fiyatı 1100$ civarında, makinam 1994 model olduğundan içindeki kondansatörlerinde bozulmuş olabileceği söyleniyor, içerisinde bulunan mjw 16010 adlı transistör de arızalı ve karaköyde bakmadığımyer kalmadı ama bulamadım, çalıştırdığımda yüksek frekanslı dalgalı ve değişken bir ses çıkarıyor.. 3 adet smps aldım 200Tl civarında, bunlarla bir deneyeceğim ya çalışır yada hepten bozulur, makinanın bir serviside bulunmadığından fazlada yapacak birşeyim yok..

Yeni Bit Eşlem Resmi (2).JPG
 
Türkiye'de multiple çıkışlı (+5,+12,+24, -12) SMPS mevcut...
 
Özel servislere (endüsriyel, hatta tv ciler) danış smps mantığı aynı. Bir de "satın aldım" demişsin keşke satın almadan danışsaydın:( çizimi beğenmedim bu şekilde olmalı, hatta 24 volttan 12 volt simetrik beslemeye dönüştürülebilinir ama voltaj regülatörleri bu kadar amperi taşıyamazdı yine d burdan arkadaşlar yardımını esirgemez elektronik bir çözüm bulurduk :)
Veya 1 adet daha 12 v adaptör alın bağlantısını şöyl yaparak simetrik mantığında kullanabilirsin 2 adaptröün + ve şase ucunu birleştir RTN/GND, boşta kalan kırmızı kablo +12 boştaki siyah -12 v klemensine bağlayabilirsin ;)
Siyah renk genel olarak şase GND olarak adlandırılır;)
adsız.JPG
 
Son düzenleme:
sn. by lent yardımların için teşekkür ederim..

-12 V için ayrı bir adaptör daha almak zorunda kaldım, onun +V ucunu diğerlerinin -V uclarıyla RTN çevrimine bağladım.. böylece diğer +V adaptöründen bağımsız ayrı bir -12V oluştu, bağlantıları sisteme uyguladım, makinam şu an sorunsuz çalışıyor. bazen normal çalışmasında reset atıp, işini bitiremeden takım yolları yarıda kalıyordu, sanırım artık ondanda kurtuldum.. :) iyi çalışmalar dilerim...

Bu orjinal ürünün çıkışları.. :
 

Ekli dosyalar

  • 333.JPG
    333.JPG
    11.3 KB · Görüntüleme: 14
Sorununuzun çözüldüğüne sevindim :D İyi çalışmlar
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,349
Mesajlar
916,901
Kullanıcılar
450,195
Son üye
dijitalpark

Yeni konular

Geri
Üst