Sf6 Gazlı Kesicilerde Sağlamlık Kontrolü

zurnab

Üye
Katılım
9 May 2007
Mesajlar
35
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba bi̇zi̇m i̇şletmede uzun zamandir devreye alinmayi bekleyen bi̇r adet sf6 gazli motorlu bi̇r kesi̇ci̇ mi̇z var .
Ancak sf6 gazinin i̇çeri̇si̇nde var olup olmadiğini basi̇tçe nasil anlayabi̇li̇ri̇z. yani̇ kesi̇ci̇ sağlammi kesi̇ci̇yi̇ kontrol etti̇ği̇mde üzeri̇nde herhangi̇ bi̇r kirik çatlama çi̇zi̇k bi̇le olmadiğini tespi̇t etti̇m. bu konuda yardimci olursaniz sevi̇ni̇ri̇m
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
sanırım bahsettiğiniz kesici 36kv veya daha düşük gerilimde kompakt tip üzerinde manametresi bulunmayan sf6 gazı üretim esnasında doldurulmuş tipte bir kesici.

kesicinizin daha önce kullanılıp kullanılmadığını yazmamışsınız ama üzerinde bir numaratör varsa ona bir bakın derim. normalde sf6 gazlı kesiciler 2000 kez gibi oldukça yüksek açma kapama periyodunda mekanik olarak sorun çıkartmazlar.

yok eğer hiç kullanılmamış ise aşağıdaki testleri yapmanızı öneririm.

1- ilk önce; kesicinizi uzun süre kullanmadıysanız ön kapak vidalarını açın ve kesicinizin mekanik olarak hareket eden mekanizmalarına koruyucu kontak sipreyi sıkın. bu işlemden sonra kesiciyi gerilimsiz olarak dışarda manuel kurma kolu ile kurup birkaç kez açma kapatma yaptırın. bunda sorun yok ise;

2-kesiciye manuel olarak kapatma verip kontak geçiş dirençlerini ölçün her faz kutbu için kesici giriş ve çıkışları arasındaki direnç değeri mutlaka 0,01 ohm veya altında olmalıdır. ( hassas bir ölçü aleti ile ölçmeye özen gösterin (fluke vb.)

3-kesicinizin eğer kontak aşınmasını gösteren bant varsa (mekaniki aksam üzerindedir) kesici kapalı iken kutbubn alt tarafına baktığınızda yeşil bantı görmelisiniz. ( çoğu modelde yoktur)

4- megeriniz var ise kesicinizin kutuplarını iyice tozdan ve kirden arındırdıktan sonra her faz kutbu için ayrı ayrı test yapabilirsiniz. kesiciniz açık halde iken örneğin 11kv luk kesicinize nominal gerilimin iki katını 1 dakika süre ile uygularsanız ve bu süre içersinde delinme oluşmaz ise kutup içindeki sf6 gazı yeterli seviyededir anlamını çıkarabilirsiniz.her faz için ayrı ayrı kesici açık konumda iken uygulanmalıdır. eğer delinme gerçekleşir ise kutup içersinde yeterli gaz yok demektir. bu test için yüksek kv değerli megere ihtiyacınız var.

5- yukarıdaki testler sonucunda işletmeye almak için karar verdiyseniz nominal gerilimde ilk önce boş bir hatta denemekte yarar vardır. boş bir hatta veya yük olmayan bir hatta kapama yapın. gerilim trafoları vasıtası ile her 3 fazın kapama yaptığından emin olun. hattınız uzun ise reaktif enerji üretip ters yönde basacaktır. bunuda fider koruma röleniz üzerinden reaktif yük akışı olup olmadığını kontrol edin. var isr sorun yoktur. bir süre bekletin. kesicinizi daha sonra yüklü bir hatta deneyebilirsiniz.

başka sorunuz olursa bana mesaj atabilirsiniz. kolay gelsin...
 
kardeşim sf6 gazlı kesiciler garantili olmalıdır yoksa çok tehlikeli olabilirler bunlar yüksek basıçla doldurulurlar kırılma esnasında patlayarak dışındaki polyester madde kesicci olabilir kullanma kılavuzuna bak yada schineider elektrik sitesinden yardım alabilrsin
 
Ekte megep tarafından hazırlanan kesiciler kitabı mevcut, ayrıntılı bi şekilde sf6 gazlı kesicilerde olmak üzere tüm kesiciler anlatılıyor...
 

Ekli dosyalar

  • Kesiciler.rar
    2.4 MB · Görüntüleme: 15
eger tüplere baglı bir basınç göstergesi yoksa içerdeki basıncı gazı kaçırmadan anlamak zor.arkadaşların dediği gibi gaz yoksa çok tehlikeli durumlar oluşur.
 
arkadaşım önce kesicin ne marka onu bilsek iyi olurdu. ama yeni kesicilerde gaz için eskilerdeki gibi bir tapa olmaz. bunu test ettireceksin izolasyon testi yaptıracaksın 10 000 voltta yapılır özel bir cihazla
 
demek istediğim şey şu ki arkadaşın dediği gibi (kertenkelebek) kontak geçiş testi değil izolasyon testi gerekli kontakalar arası. bu test double cihazıyla olur izolasyonu kapasitif bir hesapla ölçer. başka şekilde ölçerek servise alma sakın sonucu kötü olabilir. biz bu şekilde servise alırız.
 
Merhaba arkadaşlar,
Bütün ,sf_6 gazlı,vakumlu,havalı ve yaglı kesiciler,Bakım sonrası izalasyon testine tabi tutulurlar,buda 36.5kv kesicilerde maximum iazlasyon gerilimi 70kv oldugundan servis tarafından 70kv ile kontrol edilir,fakat her an her kesiciyi bu şekilde test etmek mümkün olmadıgından test araçları vardır,bunların içerisindeki kapasitörler sayesinde 10000 volt d.c. enerji saglana bildiginden dolayı genelde bu şekilde izalasyon testleri kesici kontakları açıkken yapılır.
Saygılarımla;
 
arkadaşın anlattığı tedaş uygulamasıdır. bunun en emin ve bütün dünyanın kullandığı og ve yg test cihazı olan double dır. kesici referans değerlerle karşılaştırılır bu cihazla test edilmeyen hiçbir kesici akım trafosu ve gerilim trafosu bizde yeni dahi olsa servise alınmaz
 
arkadaşlar bana bir konuda yardımcı olursanız sevinirim. 34,5 kv luk dağıtım merkezimizde sf6 gazlı kesici bulunmaktadır bu kesici şebekedeki arıza nedeniyle açma verdi ve uzaktan kumanda ponosunda bulunan butonu açma konumuna getirdim ve röleyi sıfırladım. arkadaşlarımın şebekede daha rahat çalışabilmeleri için ayırıcıları da açmak istedim fakat ayrıcıyı açma esnasında kesici kendini kapattı ve şebekede arıza olması nedeniyle tekrar kesici açtı ve büyük tehlike atlattım. benim sorum şöyleki kesici tekrar kapama rölesi olmadı halde istek dışı neden kapama verdi. cevaplasanız sevinirsiniz.... (kesici üzerinde bulunan numaratördeki açma sayısı fazla değil)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,338
Mesajlar
916,806
Kullanıcılar
450,178
Son üye
Esat YILDIZ

Yeni konular

Geri
Üst