SCADA Sistemi Nasıl Birşeydir?

Ben bildiğimi söyleyeyim. Operatör paneli sadece bağlı olduğu makine ile ilgili bilgileri size verir ve cumanda edersiniz. Ancak Scada'da bütün fabrikanın verilerini (bilgisayarınızdan) görebilir ve de kontrol edebilirsiniz, hatta Dubaide tatildeyseniz, havuz kenarında labtopunuzu açıp fabrika makinalarının çalıştığını görebilir ve oracıkta müdahale edebilirsiniz. Yakında bunu cep telefonlarından da yapmaya başlarsak şaşırmayın;)
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Ben bildiğimi söyleyeyim. Operatör paneli sadece bağlı olduğu makine ile ilgili bilgileri size verir ve cumanda edersiniz. Ancak SCADA'da bütün fabrikanın verilerini (bilgisayarınızdan) görebilir ve de kontrol edebilirsiniz, hatta Dubaide tatildeyseniz, havuz kenarında labtopunuzu açıp fabrika makinalarının çalıştığını görebilir ve oracıkta müdahale edebilirsiniz. Yakında bunu cep telefonlarından da yapmaya başlarsak şaşırmayın;)
sn the cure cevabınız için teşekkür ederim fakat daha detaylı ilgiler edinmek istiyorum mantıgını anlamak için
 
Sn kacmazz
Operator paneli arayüzlerinden yapılan işlemler sınırlıdır her ne kadar artık kimisinde internet tarayıcıları uzaktan erişimleri vs olsada bir bilgisayara kurulu wincc flex. yada wincc scada kadar kullanıcıya operatöre kullanım imkanları sunamazlar.Kaldıki scada denilen şey enstrümanların yazılımların modüllerin bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan bir sistemdir operatör panelleride bu sistemin içinde yer alan hmı ürünlerindendir. Bu nedenle ikisini karşılastırmak pek doğru olmaz. Küçük bi proses vardır bi plc 2 motor 2 vana birde operatör paneli koyarsın bi iki küçük opsiyonla hafıza kartına arşivleme yaparsın olur scada, olmazmı olur.
wincc flexible da wincc de HMI yazılımlarıdır. Nasıl mercedesin bi E sınıfı bide C sınıfı varsa siemensinde bole iki tane farklı güzel HMI yazılımı var. Projenize göre birini seçer yaparsınız. Mesela ben daha wincc flexiblenin yetmediği bi proje yapamadım :)
İyi çalışmalar.
 
arkadaşlar bence scada sistemin tamamıdır şöyleki bizim operatör paneline yazdığımız kontrol ve izleme programı bile bir scadadır
büyük firmalar işi biraz daha detaylandırmışlar alarm eventları eklemişler rapor eklemişler vs. gibi bir scada sisteminde illa plc olacak
diye bir kaide yoktur kendi yaptığımız veya satın aldığımız kontrol kartını bile scada ile kontrol edebiliriz mesala ben ne schneider
ne siemens in scada sını kullanıyorum yeni projemizde siemens s7300 cpu 315 var ama wincc (siemens) kullanmıyorum kendi scadamı
kendim yapıyorum bir opc server var .net c# scada yı kendim yazıyorum bence kısıtlı düşünmemek ve markaya bağımlı kalmamak lazım diye düşünüyorum
 
kacmazz bildiğim kadarıyla cevap vericem, oparatör panelle genelde daha lokal yerler kontrol ediliyo. Mesela kendi yaptığımız işten örnek veriyim, bir döküm fabrikası var. Burda transfer hatları var. Ayrı ayrı 2 tane. 2 ayrı hat için 2 tane oparatör panel kullandık. Amacımız 2sinide bağımsız bir şekilde kontrol etmek.Birde scada sistemi kuruyoruz. Bunuda fabrikada bilgi aldığımız heryeri bir merkezden göstermek için kullanıyoruz. İnşallah anlatabilmişimdir.
 
İzlenebilir ve kontrol edilebilir bir sistemin tek bir merkezden izlenmesini ve yönetilmesini sağlayan yazılım ve donanımların tümüne scada denir. Küçük bir konfeksiyon atölyesinde oluşturulabileceği gibi bir ülkenin enerji dağıtım sisteminin tümü içinde kullanılabilir. Scada sistemi için nelerin gerektiği tamamen bu sistemi taleb eden kişinin beklentilerine bağlıdır. Bazen bedelsiz bir programla çözümlenebilirken bazen milyarlarca dolarlık donanım ve yazılıma ihtiyaç duyulur.

Kısaca haberleşilecek bir cihaz bu cihazın haberleşeceği bir bilgisayar sözkonusu haberleşmeyi sağlayacak bir yazılıma sahipseniz scada sahibisiniz demektir. Takdir edersinizki haberleşeceğiniz cihaz sayısı 150 000 haberleşecek bilgisayar sayısı 750 olursa bu iş birazdaha karmaşık ve pahalı olur ;)

Kolay gelsin......
 
büyük bi fabrikada veya sanayi de 10 kişinin yapacağı bi işi 2 kişi yapabilir.yani sen scada ile fabrikadaki kompenentleri makınaların işleyiş durumunu pc den gorebılıoyosun bı sıkıntı çıktıgında teknısyenı gonder baksın bu kadar :)) yani tambi komünizm karşıtı bir sisten makına gucune dayanan rahat bir çalışma alanı :))
 
SCADA bir software ama tabi ki belli bir donanımı izlemek, kontrol etmekle bir işlev kazanıyor.
Windows 7 bir software, koşturduğu donanımsa bizim bilgisayarımız. İkisi de tek başına işlevsiz.
Bilgisayar dediğimizde içinde koşan yazılımı da kastediyoruz aslında, SCADA sisteminden kasıt da bu diyebiliriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,250
Mesajlar
916,198
Kullanıcılar
450,064
Son üye
4r4wn

Yeni konular

Geri
Üst