Sayacım aşırı endüktif yazıyor...

Abicim fazla kondansator kapasitif artirir sen azaliyor diyosun ve endiktif artisi durur bi ariza sayacta olabilir

Sent from my LG-H735 using KontrolKalemi.Com Mobil mobile app
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Kondansatörler sağlam hepsinin yeniledim ölçüyorumda da akımlarını, oranları günlük yazıyorum yani günlük oran %5 -10 olsa aylık oranı düşürür ama günlük oran yüksek sürekli sayacı değiştireceğim en sonunda farklı bi çözüm göremedim. Yük sabit herşey normal tek sayaç kalıyor.
 
Merhaba arkadaşlar;

Sorunum şu 30 kw dalgıç pompam var ve münferit kompanzasyon yapıyorum. Son bir ay içinde sayaç aşırı endüktif ve kapasitif yazmaya başladı kondanstörlerde arızalı olanlar tespit ettim ve değiştirdim. 20 Kvar'lık toplam kondansatör grubu daha öncesinde yetiyordu yani cezaya girmiyordum. Ama sistemdeki kondansatörleri değiştirince kapasitif normale döndü ama endüktif hala %65 oranlarına seyrediyor. Şuanda sistemde 25 Kvar kondansatör var düşürdüğüm zaman kapasitifte yazmaya başlıyor. 35 Kvar'a kadar deneme yaptım nafile sayaç halen endüktif yazıyor.

Trifaze kondansatörler kullanıyorum.

Trafo gücü : 50 Kva
Dalgıç gücü : 30 Kw

Dalgıç tam yükte çalışırken çektiği akımlar ;
R:41 S:40 T:39
Yani en fazla 2 amperlik bir fark var

Ayrı ayrı fazlardan cosfi yi ölçüyorum 0.99 ve 1
Kompanzasyonu devre dışı bırakınca 0.8'e düşüyor.

Sayaç markası:Makel C410.KMY.2256

Sonuç olarak 1-2 amperlik fark sayaçta endüktif yazdırır mı ve en son yapabileceğim kompanzasyon sistemine röle ilave etmek veya sayacı değiştirmek

Sizlerinde fikrini almak istiyorum ne yapabilirim.


Cosinüs fi 0,80 olduğuna göre reaktif çarpanı sinfi 0,60 olur.Gerekli kondansatör gücü (motorun ihtiyacı)


22,5 kvar olur.Yani motora paralel 22,5 kvar kondansatör bağlamanız yeterli olacaktır.Yani her faza 7,5 kvar

Birde şu noktayı anlamadım sayacınız sadece motorun enerjisini mi ölçüyor yoksa başka yüklerde var mı ? yoksa kondansatörü azalttıkça endüktifin artması gerekirken nasıl oluyorda kapasitif artıyortek hat şemasını çizebilir misiniz.Bişeyler fena halde yanlış siz cosfiyi neyle ölçtünüz verdiğiniz akım değeri ve cosfien hesap yaparsak 22,5 kvar dan fazla değil ihtiyacınız ama siz 35 kvar a kadar kondansatör bağladığınızı söylüyorsunuz ve sonuç değişmedi diyorsunuz elinizde motor etiket değeri varmı ? mevcut cosfisi 0,80 gözüküyor acaba daha düşük olabilirmi ?

Bir diğer ihtimalde og. abonesi iseniz sayacınız trafo kayıplarını da yazar.Ama kurulu gücünüze göre ag. abonesi olmamanız lazım biraz daha detay verebilirseniz çözüm üretebiliriz.
 
Son düzenleme:
Merhabalar;
-Sayaça sadece dalgıç bağlı haricinde birşey yok.
-Cosfi yi power metre bağladım onunla ölçüyorum tek fazdan ama diğer fazlara da denedim aynı sonucları veriyor.
-Motor etiket bilgileri maalesef yok söylendiği kadarını biliyorum 40 Hp denildi. 30 Kw
-Sistem normal olarak yıllardır çalışıyordu sorun yoktu yani yakın zamanda bu şekilde yazmaya başladı
-Bu özel müşteri trafosu 50 Kva lık Ag abonesi diye biliyorum.


*Sistemde kondansatör yokken endüktif ve kapasitif aynı oranda aktif gücün %50si ile %60 arasında yazıyor
*Kondansatörleri devreye alınca kapasitif normale dönüyor ama endüktifte değişme yok
*Fazlar arasında maksimum 2 veya 3 amper fark var
*Sistemde sadece trifaze kondansatör var monofaze de bağlamak gerekir mi?
 
3 Fazlı Motorlar için monofaze kondansatöre gerek yoktur.Fakat ihtiyacı 3 fazda tutturamıyorsanız 1 fazlı kondansatörle dengeleyebilirsiniz.Pens tipi güç ölçer ampermetreler var bununla ölçüm alıp reaktifi ve aktifi net görüntüleyebilirsiniz.Yada süzme sayaç bağlayıp 2 sayaç arasındaki farkı kıyaslayabilirsiniz.Hiç kapasitif yazmaması gereken bir durum çok şaşırdım sonuçları bizimle paylaşın lütfen
 
Kondansatörleri devre dışı bırakınca endüktifte kapasitifte aynı oranda yükseliyor yani % 60 ın üzerinde
devreye alıyorum kapasitif yavaşlıyor ama endüktifte değişme yok aynen yazmaya devam ediyor şuan 25 Kvar kondansatör bağlı düşürünce kapasitifte yazmaya başlıyor kondansatör ekliyorum 35 Kvar a kadar denedim endüktifte hiç değişme yok normalde pompaya 20 Kvar kondansatör yetiyordu ama ne yaparsam yapayım endüktif yavaşlamıyor hiç
Sayaç arzali olabilir onu Tedas bildir degistirsinler

Sent from my GT-I9505 using KontrolKalemi.Com Mobil mobile app
 
Sayac baglantılarınıza mudahale edıldıyse, faz sırası değişmiş olabilir. Sayaçmarkasına göre, ekranında; L1.L2.L3 ledlerı yanar söer veya buna benzer ıkaz alırsınız.
 
Şahsi kanaatim sayacın arızalı olduğu, daha önce çok ilginç sayaç arızaları yaşadım. Gayet yüksek ihtimal.
 
Arkadaşlar sağolun yardımlarınız için bence de sayaç arızalı bugün tekrar kontrol ettim sayaç üzerindeki akımlar normal ama fazlara ait gerilimler R:220 S:175 T:172 gerilimi hatalı ölçüyor ondan dolayıda reaktif yazıyor diye düşünüyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,733
Kullanıcılar
449,965
Son üye
Pentium55

Yeni konular

Geri
Üst