Sayısal Entegre Devreler

anlattığına göre sensörlerden birine A (1 metredekine) diğerine B (4 metredekine) diyeceğiz çıkış ise Q (vana) olacak. Konuyu birlikte çözmeye çalışalım, bu durumda havuzda 4 metrelik sensörden su seviyesi düşük olunca da vana devreye girebilir, 1 metrelik sensörden sonra seviye düştüğünde de vana devreye girebilir. Biz hangisini tercih edeceğiz. 3 sütunlu bir tablo yap, 1.sütuna A, 2. sütuna B, 3.sütuna Q yaz. A'nın altına yukardan aşağı 1-1-0-0 ve B'nin altına ise 1-0-1-0 yaz böylece tüm olasılıklar girildi, karşılıklarına da Q'nün altına, 0-0-0-1 yaz. Bu durumda, en alt olasıkıkta, A=0 ve B=0 ise, Q çalışmaya başlayacaktır buraya kadar olanları bildiğimi size aktarmak için anlattım. Sizin de olaya dahil olmanız için asıl sorun şurada başlıyor, Q devreye girdiğinde ve bu tabloda A=1 olduğunda vana kapanacaktır. Diğer olasılık da B'nın 1 değerinin altına düştüğüne vana hep devreye girecek ve hiç 1 metrelik seviyey düşmeyecektir. Umarım olayı karıştırmadık, kolay gelsin. Özetle ya 4 metre altına düşünce vana devrede, 4 metrede vana kapanır, ya da başka bir sistemle su dolar 4 metrede boşalma başlar, 1 metre altında vana devreye girer. İlki makul olduğuna göre, B=0 (4 metrelikde seviye düştü ise) durumlarında Q=1 olması gerekir.
 
Benim anladağım ve daha net anlatımla devrede hep 2 anahtarımız var. A ve B anahtarları, olasılıklar da 4 adet: 1-)A=1 B=1 2)A=1 B=0 3) A=0 B=1 4) A=0 B=0
Yukarıda belirttiğim gibi, şu analizi yapabiliriz, a) su üst seviyeki sensörden düşünce vana devreye girer. Yani B=0 olduğu her durumda vana Q=1 olur, bunun dışında Q her zaman sıfır kalır ki, A'nın pek bir fonksiyonu olmaz. b) Diğer durum da, A=0 olduğu durumlarda, yani su en alt sensörün altına düştüğünde Q=1 olur. Bu durumda da B sensörünün bir anlamı olmaz. c) Havuzu doldur boşalt yapacak isek, B=1 durumlarında vana Q=0 olur, A=1 olduğunda Q=1 olur. a,b ve c şıklarından hangisi tercih edilecek ise ona göre bir mantıksal şema yapılabilir. Umarım anlayışım doğrudur ve işine yarar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,383
Mesajlar
917,157
Kullanıcılar
450,270
Son üye
beratasd

Yeni konular

Geri
Üst