Rezistans telini uzatmak

peceneq

Üye
Katılım
30 Mar 2014
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
35
Merhaba,
Elimde dijital göstergeli ayarlanabilir bel ısıtıcı kemeri var. Ben bu kemerin rezistans telini zarar görmeden söktüm ve bunu izelasyon yaptığım bir kasada kullanacağım. Sorum bu rezistans telini ekliyerek aynı ölçüde telle uzatsam geniş alana yaysam devresi için bir sıkıntı yaratırmı?
 
Rezistansa ekleme yaparsanız toplam direnci değişir. Direncin değişmesi geçecek akımı değiştirir. Akımın değişmesi aynı ısıtı almanızı engeller.

uc uca ekleme yapacaksanız rezistansın direnci artacaktır. Kartın uyguladığı voltaj aynı kalırsa çekilen akım düşecektir. Buda rezistansınızdan daha az ısı almanıza neden olur.

Bu kurala ohm kanunu diyoruz.
 
Merhaba
Tel paralel bağlanırsa devre de gerekli akımı sağlayabilirse sorun görünmüyor.
Hazırdaki telin ucuna bağlanarak boyu uzatılarak kullanılması, seri bağlama olarak bir önceki mesajda açıklanan hal ile muhattap. Hazırdaki telin bağlı olduğu uçlara aynı şekilde bağlanan bir tel ise, yani paralel bağlı ise; gerilime uygun olması hali ile (hazırdaki telin aynısı da olabilir) çalıştırılabilir. (Çekilen toplam akım hesaba katılmalı)
Amaç ısı veren telin boyunu uzatarak daha uzun bir techizatla ısı iletmek ise; toplam direnci eşit daha uzun bir tel kullanılabilir.(Burada belki sıcaklık düşüktür ama sadece direnç eşitliğine değil yeni ekipmanın çalışma sıcaklığı gibi hallere de uygunluğu kontrol edilmeli.) Mesela boyun uzaması ile artan direnç, kesitin(kalınlık) arttırılması ile azaltılabilir. Yine hazırdaki tel boyunun uc uca iki misli arttırılması ile iki misline çıkan direnç, bu tel ile bitişik ve paralel olarak toplam boyda bir eşinin daha eklenmesiyle ilk haline döndürülebilir.
Sistem özellikleri(amaç-sonuç vb...) anlatılırsa, geniş bakış açıları ile daha uygun sonuçlara da ulaşılabilir.
Başarılar dileri.
 
Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Yazdıklarınızı okuyunca telin boyutunu uzatıp örn; 35 derecede 3m kablo ile ısı sağlanıyorsa 70 derecede 6m ye çıkarıp aynı dereceyi yakalamaya çalışıcam.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,282
Mesajlar
916,419
Kullanıcılar
450,114
Son üye
Susqunbey

Yeni konular

Geri
Üst