Reaktif yükseliyor

yonzoglu

Üye
Katılım
11 May 2010
Mesajlar
148
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar beton santralinde bir pano bir ay önce yanmış.Bizde bu panoyu onardık.Kompanzasyon da 137.5 kvar 2.5 5 10 10 10 10 10 10 10 20 20 20 şeklinde sıralı sadece 2.5 arızalı bozlumuş bizde 1.kademeye 5 bağlayıp 2 kademeyi boş bıraktık entes röleye tanıttık.Fakat santral ceza girmiş bir baktık end.%59 larda kapasitif % 20 seyrediyor.Makinaları yükte çalıştırdık.Röle çekiyor kademeleri ve cos fi yi 1 getiriyor.Ama yine o arada ki sayaç endüktfi yine %60 gösteriyor.işin içinden çıkamadık.Akım trafoları 400/5 pano patlamadan önce bir sorun yoktu ne olmuş olabilir.Sadece bu gözüme çarptı röleye giden gerilim bilgisini akım trafosundan önce almışız mühürlü olduğu için müdahale edemedik bu sorun yaratırmı? başka ne olabilir ne yapmalıyız?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
röleye gelen gerilim bilgisini nereden aldığınız önemli değil. Kondansatörlerin gerilim bilgisini akım trafosunun sağ tarafından sonra almaları önemli. Reaktif rölede cos fi değerlerinin 1 olması olması gereklidir. Reaktif röle 1 gösterdiği halde hala cezalı yazıyorsa reaktif rölenin kalibrasyonu arızalanmıştır. En kısa sürede reaktif röleyi yenisi ile değiştiriniz.
 
röle cosq 1 gösteriyor ve hala reaktif yazıyorsa sayacınız......
ayrıca sayacınıda yanan panoda imiş....
sayacınızı değiştirmenizi tavsiye ediyorum...sanırım sayacınız yanma olayına bağlı olarak arızalanmış...
 
reaktif roleyi değiştir.entes rg3-15c tak kurtul sorunlardan
 
RG3-15C serisi rölelerin çalışma akımı 50 mA dir.akım trafosu büyük seçilmiş veya düşük yükte çalışan tesislerde sıkıntıya sebep olabilir.Bu hususu,gözden kaçırmamakta yarar var.
 
reaktif güç kontrol rölesinin k-l uçlarının düzgün bağlandığından emin olun.diyeceksinizki zaten röle bu işi yapıyor.malesef bazen yapamıyor.

entes rölenin kullanma kılavuzunda da belirtildiği üzere hızlı değişen yükler ve lineer olmayan yükler (frekans konvertörlü-tristörlü ,triyaklı) cihazlar veya UPS varsa kapatın birinci kademeye mutlaka sağlamlığından emin olduğunuz kondansatörü bağlayın ayrıca tüm fazlardan güç çekiliyor olmasına da dikkat edin.röle bu gibi durumlarda bağlantı hatasını düzeltemiyor.

400/5A akım trafosunun kullanıldığı tesiste 2,5kvar hariç diğer kademelerin hepsini röle tanır.onuda zaten 5kvar olarak değiştirmişsiniz bi sorun olmaz.
k-l uçlarınında doğru bağlandığından emin iseniz rölenizi değiştirin.
 
Son düzenleme:
Cevaplar için teşekkürler arkadaşlar .Söylediğim gibi sayaç hala end %60 akım trafoların uçlarına bir daha bakacağım.Pano yandıktan sonra sayacı değiştirmiştik.Tekrar söylediğiniz hususlara dikkat edip deneyecem.
 
kompanzasyok trafosu mühürlü yerde olmaması gerekir akım tarafo ucları ter olmuş olsa ait olduğu fazın cos q sini dengesiz çalıştırır ve sürekli devreye kademe alır bırakır. Rölenin trafo klemensine bakın orada da yanma olmus olaqbilir başımıza gelmişti ama sayaç ağrızası gibi görünüyor. bir sorumda bazı işletmelere ara saat takılıyor özel tarafosu varmı sistemin
 
Elektrik sayacı endüktifte %60 kapasitifte %20 le yazıyorsa o kompanzasyon panosu baglantıları yeniden yapılmalıdır.

çünkü reaktif röle kompanzasyon yaptıgını zannediyor.sonuç sayacın endeklerinden kontrol edilmelidir.Eger imkanınız varsa

bir enerji anlizörü baglayarak izleyebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,206
Mesajlar
915,814
Kullanıcılar
449,985
Son üye
sSait Başdaş

Yeni konular

Geri
Üst