pro na 11 sekonder koruma rolesi

3elibrahim

Paylaşımcı üye
Katılım
12 Ağu 2008
Mesajlar
873
Puanları
131
Şekilde görülen formul uzerinden açma egrilerini bir ornekle hesaplayıp açıklayabilecek arkadaslardan yardım bekliyorum?:confused:
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Öncelikle merhabalar..

Resimdeki formül IEC Normal Inverse (Ters) eğrisinin formülüdür. Statik ve nümerik teknolojideki tüm röleler IEC standardlarını sağlamaktadır ve röle koordinasyonu yapılırken genellikle bu tip eğri seçilerek rölenin açma zaman eğrisi tayin edilir. Normal inverse eğrisi dışında IEC standartlarında Long Inverse, Very Long Inverse ve Extremely Inverse eğrileri mevcuttur. IEC standartları dışında ANSI ve IEEE eğrileri de nümerik rölelerde istenildiği şekilde seçilebilir. Fakat genellikle ve çoğunlukla Normal Inverse eğrisi seçilerek rölelerin açma zaman eğrileri tayin edilir.

Formüle gelecek olursak; K=0,14 Normal inverse eğrisi için her zaman sabittir. Belirtmiş olduğum long inverse ve diğer eğri tipleri için bu K değeri değişiklik gösterir. Yine aynı şekilde üs işareti 0,02 değeri normal inverse eğrisi için sabittir ve diğer eğrilerde farklılık gösterebilir. I/Ip ise aşırı akım belirtir yani rölenin ayarlanmış olan çalışma akımının 10 katı, 5 katı gibi değerleri düşünebiliriz. tinv değeri ise rölenin seçilen zaman eğrisini belirtir.

Örnek yapacak olursak; diyelim ki rölemiz zaman eğrisini 1 seçelim ve çalışma akımının 10 katı akım akması durumunda rölenin kaç saniyede açma kumandası vereceğini hesap edelim.

t=[0,14/(10)"0,02-1]x1 ve sonuç olarak IEC normal invers 1 eğrisinde rölemiz 10 katında 2,97 saniyede fiderimizi koruyacaktır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir, sekonder koruma röleleri ile ilgili sorularınız olması durumunda yardımcı olmaktan mutluluk duyacağım.

İyi çalışmalar.
 
thysetter pc bağlantı sorunum var yardımcı olabilirmisiniz ??
 

Forum istatistikleri

Konular
128,320
Mesajlar
916,679
Kullanıcılar
450,156
Son üye
oguz24

Yeni konular

Geri
Üst