potansiyometre hakkında...

Katılım
31 Ağu 2008
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
39
bir potansiyometre ile en fazla kaç Volt u kontrol edebiliriz. 110 vdc de kullanılabilir mi....?
100 vdc yi 10vdc ye çevirecek eleman mevcutmu...(takogeneratörden çıkan max. 100v u 0-10 vdc ye orantılayacak bir cihaz var mı)
herkese teşekkürler...
 
Potansiyelmetre bir dirençtir.Direnç ile gerilimi harcarsan ,yani gerilim düşümü yaparsan dediğin şey olur.
ama bunun için güçlü bir direncin olması lazım
çünkü dirençte gerilim düşümü olurken direnç haliyle çok ısınacaktır.
pot olmasa da güçlü wattlı bir direnç işinizi görür
ve ohm kanunundan yararlanarak kaç ohm ve kaç wattlık direnç lazım olduğunu bulursunuz.
Ama bu pek pratik bir yöntem değil .Yani pratik te tercih edilen yöntem değil.
bunun yerine dc dc konvertör kullanabilirsiniz.Piyasada hazır var mı bilmiyorum.Ama internette accık arama yaparsanız sanırım şemasını bulup kendiniz yapabilirsiniz.
 
Sn.poseidon_59

Bu dönüşüm niçin gerekli, güç kullanmak için mi? yoksa ölçüm amaçlı mı?
Eğer güç içinse, kullanılmak istenen akım (ya da güç) nedir.
 
2 adet dc motorum var. birisi ana motor diğeri ise ona senkronize çalışması gereken bir dc motor (opsiyonel yani bir anahtar vasıtasıyla manuel - otomatik çalışma yapması gerekiyor.).
otomatik konuma aldığımda röle çekecek ana motorun tako voltajını yardımcı motor sürücüsünün tako ucuna verip hız dengelemesi yapmak amacındayım. ancaak; hızların birbirine eşit olması gerekmekte. bu hassas ayarı da potansiyometre vasıtasıyla (direkt 0-100 vdc ye) yada tako gerilimini 0-100 vdc den 0-10 vdc ye senkronize edecek bir cihaz ile yapmak istiyorum.

ilginize alakanıza teşekkürler
 
ben bu konulardan çok ta anlamam ama,dayanamadım atladım yine :)
şimdi motorları senkronize ettiniz diyelim ki.
Ana motor bir sebepten dolayı hızlandı.Yardımcı motorun sürücü kartına ana motorun tako çıkışını verdiğiniz için,yardımcı motorun sürücü kartı dedi ki,benim motorum istediğimden daha fazla hızda dönemeye başladı,yavaşlatmalıyım.Ve yardımcı motoru yavaşlattı.Bu durumda,ana motor hızlandığı halde,yardımcı motor o hıza oranla yavaşlamış olmaz mı ve senkronizasyon anormal derecede bozulmuş olmaz mı?Aynı şeyi ana motorun yavaşlaması için de düşünmemiz gerektiği gibi,yardımcı motorun hız değişimlerinde ana motorun hızını nasıl ayarlayıp senkronizasyon sağlamayı düşünüyorsunuz,anlamadım ???
Yani arada yapmayı düşündüğünüz cihaz ne yapacak ta senkronizasyonu sağlayacak onu anlamadım ?
 
Sn.poseidon_59

sonuçta çekilen akım önemli olmakla beraber, ölçüm temelli olduğu için (5-10ma) geçmeyeceği düşünülürse
10kohm piyasada bulunan telli pot diye tabir edilen potansiyometre ayarlı gerilim bölücü olarak işinize yarayacaktır. piyasada yanlış hatırlamıyorsam 2w lık olanlar çok rahat bulunabilmekte 1w üstü bir potansiyometre rahatlıkla işinizi görecektir.

Saygılar
 
Buradan referans voltajı alacağınıza göre akım çok önemli değil. Bir pot ile yapılabileceği gibi. Örneğin 1 adet 10kohm ve 1 adet 1 kohm direnci seri bağlayarak 110 volta bağlayıp 1 kohm direnç üzerinde düşen 1/11 oranındaki gerilim ile referans voltajı alıp örnekleme yapabilirsiniz sanırım.

110/11000=10mA akım eder direçlere birşey olmaz.
 
Omik devrelerde güç,akımın karesi ile direncin çarpımına eşit olup Watt olarak güç bulunur.Potansiyometre alınırken bu hesap yapılır,% 10 ilave edilirse sıkıntı olmaz.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst