Pnömatik Vana

metafour

Üye
Katılım
21 Tem 2009
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
58
Selamlar

Bir basınçlı su boşaltma sisteminde kullanılan vana var. Ekteki resimde anlatmaya çalıştım. Bu sistem bir pistonun her iki yüzeyine aynı basınç uygulanmasına rağmen piston yüzeyleri farklı olduğu için sabit kalmakta.
A girişinden 11 bar azot statik olarak uygulanmakta B girişinde de 11 bar statik basınç uygulanmakta. Eğer A girişindeki basınç aniden sıfıra düşer ise piston yukarı fırlıyor ve C çıkışından sıvı boşalıyor. Buraya kadar her şey normal. Ancak Bir alt konuda anlatmaya çalıştığım yavaş basınç düşmesi neticesinde piston dengeye gelerek C çıkışından çok yavaş bir şekilde sıvı çıkışı meydana gelmektedir. (FACİA) Kısaca sistrem on/off çalılmıyor.
Bu sorunun çözümü ne olmalıdır. Kınetik ve pnömatik karışımı bir şey tasarlamak gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum.

Hayırlı Ramazanlar
 

Ekli dosyalar

  • vana.jpg
    vana.jpg
    39.1 KB · Görüntüleme: 67
A çıkışının üst kısmına bir yay tasarlayarak hızlı ger dönüşü sağlayabilirsiniz A çıkış yönüne doğru Aryıca A daki azot gazı tahliye oluyormu kapalı bir sistemmi ?
 
b sıvısının boşalma anındaki basıncını kontrol etmen lazım yani c ye geçiş anında b basıncı düşer bu sefer a basıncı tarafından tekrar geri itilir b basıncı yine yükselir ve vana tetrar açılır bu böyle sürer gider o bakımdan c nin basıncıda çok önemli bunuda c nin boşalma debisinden ayarlayabilirsin c nereye bağlı olduğuda önemli tabi kısaca c ye geçiş olduğunda b nin basıncında değişiklik olmaması lazım.
 
soruyu biraz daha açarmısın,a daki girişi nasıl sıfıra düşürüyorsun? c nereye baglı? b den gelen sıvsda peak basıncı oluyormu ? bunları bi yazarsan sorunu daha iyi kayrayabiliriz ve ayrıca a girişini ne tür bir valf ile kumanda ediyorsun ?
 
Vana oldukça basit. B girişinde bir tüpe bağlı ve içerisinde sıvı ve 11 bar azot var.
A girişinde ise polyamid hortum var 30 metre civarında. (Tabi basınçlandırma için siboplar var) Polyamid hortum üzerinden araç geçtiğinde patlıyor (yada bir şekilde patladığında) basınç sıfıra düşüyor aynı zamanda piston yukarı fırlayarak B girişindeki suyu C girişinden dışarıya püskürtüyor. C tarafında bir kontrol yok. Sorun şu; A girişindeki basınç o kadar çok yavaş düşüyor ki (nedenini hala bulamadım) piston dengeye geliyor ve C çıkışından gram gram sıvı kaçışı oluyor. 1-2 ay sonra tankın içinde su kalmamış ve basınçlar sıfıra düşmüş oluyor. (Umarım anlatabildim)

Yani kısaca vana on/off çalışmıyor. Mikro kaçaklar nedeni ile piston dengeye geliyor. Piston oranı %50 (Yani üst taraf 11 bar iken alt kısım 5,5 barda dengeye geliyor)
Sorunun özeti A girişindeki basınç 5 barın altına düştüğünde pistonun ani ve tek hareketi gerekmektedir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Azot tankın da eger yoguşma oluyorsa (çok düşük bir ihtimal) basınç düşer hani arabanın lastigi uzun süre sürekli beton zemin üzerinde bekleyince havası iniyorya onun gibi düşün ,ikinci husus vananın on of çalışması için azot tankındaki basıncın aniden düşmesi lazım geliyor bunun için de bir adet 60 lt lik lpg tankı al ve a girişine paralel prees hortumla bagla ama araya bir adet selenoid vana bagla ama vananın çapı baglayacagın hortumum kesitinin en az % 50 kadar olsun, böylece 11 barlık basıncı iki ayrı kaba bölüştürüp denge basıncına ulaşırsın yani bu tariben 5.5 bar olur ve senin piston yukarıya hareket eder. Kolay gelsin !

off konumu için bu tank uygun degil en iyisi lpg tankı degilde kızgın su ve buhar sistemlerinde kullanılan pnomatik vanalar var bunların sitemleri yaylı yani senin sistemine göre konuşursak eger vanayı on konumuna getirmek için basıncı ikiye bölüyorduk pistonu aşgı getirmek için basıncı böldügümüz kabın için baskı yaylı geri itme sistemi olamalı bunun içinde bazı hesaplamalar gerkeli yayın basıncı 5.5. bara direnebilmeli yani ani bir peak basıncını geç algılamalı
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
A girişinin yerine hızlı boşatım bağlantı rekorları vardır. A ya gelen azot basıncı bir anda kesiliğinde bağlantı rekoru azot u dişarı atar. Bu senın işini görebilir diye düşünüyorum .başarılar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,536
Mesajlar
918,374
Kullanıcılar
450,535
Son üye
coban35

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst