PLC ile Üretim Tesisi ödevi

UnimPer

Üye
Katılım
16 May 2014
Mesajlar
6
Puanları
1
Bir üretim tesisinde ürünlerin geçişi PLC ile kontrol edilmek isteniyor.
Yürüyen bant üzerinden geçen parça sayısı 10 olunca yürüyen bant 50sn süre ile duruyor
ve tekrar devam ediyor. parçalar geçerken herhangi bir zamanda oparatör S butonuna bastığında bant 30sn süre ile durup tekrar kaldığı yerden devam ediyor.
bu devreye ait programı yazınız.

*PLC'de pek başarılı değilim yukarıdaki soruyu yapamadım STEP7 programında yazılması gerekiyor yardımcı olursanız çok müteşekkir olurum.
 
Bu tür ödevler öğrencilerin kendi kendine uğrasarak yanlış ta olsa yapıp PLC mantığını kavramaı için veriliyor. Takıldığın yerleri program üzerinden tarif edersen hem sen hem de bizler için daha doğru olur düşüncesindeyim.
 
Düşünce olarak haklısınız fakat kendim yapabilseydim zaten webte yardım aramazdım , eğer bu ödevi yapamaz isem 0 alacağım ve sizin düşündüğünüz gibi PLC Mantığını kavramaya yönelik olmayacak beni dahada soğutacak bu ders takdir size kalmış.
 
Merhaba arkadaşım;

İş çıkışı apar topar yazdım programı, eksikliğim olabilir. Fazla kontrol etmeye fırsatım olmadı.

Madem öğrenmek istiyorsun bu şekilde programdaki ladder diagramların ekran görüntüsünü koydum. Açıklamaları okuyup kendin de step 7 programında adım adım yazarsan bir şeyler öğrenebilirsin diye direkt olarak programın kendisini koymadım.

İyi çalışmalar. Başarılar...
 

Ekli dosyalar

  • PLC_program.jpg
    PLC_program.jpg
    88.3 KB · Görüntüleme: 43
İlginize çok teşekkür ederim STEP7'dede adımları takip ederek kendim yazmayı deniyeceğim fakat bir kaç aklıma karıştıran yerler var onlara yardımcı olursanız çook sevinirim.

SR
S_CU(yukarı sayıcı mı ?)
CMP==)
S_OFFDT

Yukarıdaki komutların STEP7'de karşılığını bilmiyorum STEP7'de bu komutların yerine hangilerini koyacağım. şimdiden teşekkürler.
 
Son düzenleme:
SR --> Set Reset flip flopudur. Reset kısmı daha baskındır. Yani ayn anda hem set hem de reset ucuna sinyal geldiğinde reset baskın olacağından çıkışı 0 olur. RS ise bunun tam tersidir.

S_CU --> Aynen dediğin gibi yukarı sayıcı komutudur. CD olursa (counter down) aşağı sayıcı olur. S_CUD olursa (counter up/down)hem aşağı hem yukarı sayıcı olur.

CMP== --> Bu komut ise compare (karşılaştırma komutudur) Eğer eşitse true çıkış ver manasına gelir. Herhangi bir hafıza alanı başka bir hafıza alanındaki sayıyla ya da sabit bir sayıyla karşılaştırılabilir.

S_OFFDT -->Bu komut ise off delay timer yani düşmede gecikmeli zamanlayıcıdır. Giriş ucuna sinyal verildiğinde zamanlayıcı çalışır ve çıkış aktif olur. Verilen süre bitiminde ise çıkış tekrar pasif hale gelir. Merdiven otomatiği mantığındadır yani...

Ayrıca eğer ingilizcen varsa bir şey daha tavsiye edeyim arkadaşım. İlgili öğenin üzerine gelince F1 tuşuna basarsın ve açıklamalara rahatça ulaşabilirsin. Programın yardım menüsü de gayet faydalı.
 
Bilgileriniz için teşekkür ederim fakat ben PLC'de gerçekten düşündüğünüzden daha bilgisizim ve ödevimim yapamamaktayım sizin daha önce vermiş olduğunuz s7-300 örneğine göre step7'de yapmaya çalıştım , fakat doğru olduğunu hiç düşünmüyorum :) müsaitseniz fotografları ekleyeceğim bir bakar mısınız ? eğer değilse rica etsem doğrusunu step7'de yazıp fotograf olarak atarmısınız? eğer böyle bir iyilik yaparsanız çook çook müteşekkir olurum. NVZ0RP.jpgoQO4J2.jpg
 
Bu yazdığınız programda zamanlayıcıları TOF yaparsanız doğru görünüyor. Doğru bir sonuç için simülasyon yapmanı tavsiye ederim arkadaşım.
Bu arada yukarıda ilk mesajımda ekran görüntüsünü göndermiş olduğum program, iş yerimdeki Siemens PG'nin içerisinde kaldı :) Şu an yanımdaki laptopumda Step 7 yok malesef :)
 
kullandığımız step7'de TOF terimi yok :) (STEP7 Mikro/WIN32 V2.1) rica etsem yarın iş yerinize gittiğinizde müsait olduğunuzda yapar mısınız?
facebook/Unimportant.Pers0n burdan iletişim sağlayabiliriz.
7m6rvm.jpg
 
Galiba 'Umit.ehm' bey müsait değil , yardımcı olacak başka kimse yok mu ? :(
 

Forum istatistikleri

Konular
128,402
Mesajlar
917,290
Kullanıcılar
450,296
Son üye
sinyorridak

Yeni konular

Geri
Üst