Plazma kesim makinelerinde oluşan akım harmoniği nasıl çözümlenebilir?

nuriefe

Üye
Katılım
29 Ağu 2009
Mesajlar
40
Puanları
1
Bilgisi olan arkadaşlarım bir plazma kesim makinesi var 2 milim saç kesiminde pek sorun olmuyor fakat bu 10 milim saça çıktığında akım harmoniğinden dolayı reaktif röle kapasitif bölgede gösteriyor ama sayaç endüktif yazmaya devam ediyor aktif filtre haricinde bir çözüm olabilir mi?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
"akım harmoniğinden dolayı reaktif röle kapasitif bölgede gösteriyor"

deyiminizden pek bir şey anlaşılmıyor ölçüm raporlarınız var ise gönderirseniz size yardımcı olabiliriz, akım harmoniğinden dolayı reaktif role reaktif kapasitif enerji ölçmez bilginiz olsun.
 
Selamlar gunerdr bey,

Ic anadaolu bolgesinde bir firmaya yolum dustu Yaklasik 1200 kvalik bir tesis fakat cekilen guc 630 kva yi gecmemektedir. Burada Pres makineleri kaynak makineleri ve plazma kesim makineleri mevcut plazma kesim makinesi 2 milimlik sac kesimi yaparken sikinti cikmadan kompanzasyon yapilabiliyor fakat plazma makinesi 10 milimlik saclari kesmeye basladiginda bir cok reaktif role kullandim hepsi butun kademelerini birakiyor sayaci kontrol ettigimde ise sasirtici bir sekilde enduktif ilerledigini gordum. Hatta denedigim reaktif roleleride siralayabilirim Entes Kael Tense Elektropan vs... bunlar aklima gelen cihazlar ben bu isi yaparken sanirim sizin cihazlariniz yoktu o zamanlar aktif filtreli sistemler onermistim fiyat yuksek geldigi icin kabul edilmedigi icin sordum bu soruyu olcum olarak vallahi kayitlarimda da bulamadim ne desem yalan olur sinirimden silmisim fakat bursada plazma kesim makinesi imal eden firmadan alinmisti ismini vermeyecegim hic bir sekilde teknik destekte bulunmamislardi banane havasina girmislerdi. Bende bu durum hala kafamda soru isareti oldugu icin sordum soruyu ama bir cok deneme yaptim ne alcak geciren filtresi kaldi nede normal filtresi bayagi ugrasmistim bu durumla ...

Fakat aklimda kalan 200 amperlik hava nuveli bobinler yaptirdigim. Bu da isinize yaramaz sanirim. Neyse esas merak ettigim bu tarz problemli yerlere urunlerin olup olmadigi?
 
Sn Nuriefe, benzer bir fabrikada (1000 kva trafo 500 kva gibi ortalama tüketim-yer Silivri) tristörlü sistemi önce AG de kurduk, sürücülerden dolayı oluşan harmonikler ölçümü oldukça etkiliyordu. Daha sonra sekonder koruma rölesi üzerinden OG bilgisi alarak çalıştırdık cihazı (EKM 360 modeli) ve sorun çözüldü.
 
Sayin nuriefe buna benzer bir durum benm basima bir cimento fabrikasinda geldi sistemharmonik ureten cihazlar yokken calisiyor yalniz harmonik ureten cihazlar devreye girince role buttun kondansatorleri devre disi ediyor saat te end cezaya giriyor soyle yap eger rolene guveniyorsan harmonik korumalarini devre disi birak ve ordan akim ve gerilim harmonigini ölc yada guvenilir bir analizor ile olcumlerni yap Ve ona gore filtrelerini yerlestir unutmaki sistemde Olusan harmonigin karsiligi olan filtreyi kullanmadiysan hic bir sey yapmamissin demektir umarim anlatabilmisimdir. Saygilarimla...
 
berkesaman arkadasim harmonik analizor ile olcum yaptigimda voltaj ve akim harmoniklerinin tavan yaptigini gormustum dusunun 10mm 8 mm 6 mm 4 mm 2 mm sac cesitleri mevcut ve surekli degismekte buna nasil bir harmonik filtre yerlestireyim ki kondansator ile ilgili sikintim yok reaktif role gormuyordu sadece butun kondansatorleri birakiyor sanki kondansator ihtiyaci yokmus gibi birde cos fi eksi konuma geciyordu ama sayacta durum enduktif olarak yaziyordu. Hatta o zaman acaba benim analizorun kalibrasyonunda mi sikinti var diye ABB ile bile temasa gectim geldiler sagolsunlar olctuler bictiler arkadas burada cok yuklu akim ve voltaj harmonigi mevcut sizin burayi aktif filtre haricinde cozemezsiniz demislerdi. Benim merak ettigim baska cozum yolunun olup olmadigi yani degisken akim harmoniklerinde cozum olup olmadigidir.
 
Sayin nuriefe simdi sizin sistemde sadece 10 mm sac kesiminde mi sistem devre disi kaliyor yoksa 8-6-4 bunlarda da gene role birakiyor mu guruplari benim basima gelen olayda fabrika dev kazanlari konvertorler ile devreye alinca role hemen buttun kademeleri devre disi ediyordu 10 saniye sonra gene taniyordu yuku devreye aliyordu gerektigi kadar kondansator u sonra birden hepsini birakiyordu ama sistem asiri karasifit diye bir ikaz vermiyordu ben ilk gittigimde konvertor sisteme cok hizli giriyor cikiyor bu yuzden role yetismiyor sandim ama fahri yetis ustam ve alron un kurucusu tugrul ustam sayesinde sistemin asiri harmonik yuzunden role kontaklarini korumaya alarak hepsini biraktigini ogrendim role korumalarini devre disi ettim sistemin gerekli olcumlerini aldim bu sekilde oldu .birde siz surekli mi o asiri kapasitif İkazini goruyormusunuz yoksa bir yanip sonme flash mi yapiyor role bence sizin sikinti da benim sikinti ile ayni gibi gorunuyor.bir de analizor olcumlerini iyi yapin zaten mevcut pasif filtreler dedigim gibi sadece belirli bir araliktaki harmonigi flitre eder ama 10-8-6-4 mm lik sac kesimlerinde sistem devre disi kaliyorsa emin olunki aktif filtreden baska bir sey sizi kurtarmaz en azindan benim bldiklerim kurtarmaz umarim bir seyler anlatabilmisimdir.saygilarimla.......
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst